Σλοβενία: «Δεν χρειαζόμαστε πακέτο διάσωσης»

Συνέντευξη της πρωθυπουργού στο CNN
Πέμπτη, 11 Απριλίου 2013 10:43
EPA/STR

«Δεν χρειαζόμαστε βοήθεια, αυτό που χρειαζόμαστε είναι χρόνος», ανέφερε χαρακτηριστικά η πρωθυπουργός της Σλοβενίας Αλένκα Μπράτουσεκ, υπογραμμίζοντας ότι «η Σλοβενία δεν είναι Κύπρος».

Η Σλοβενία είναι ικανή να επιλύσει μόνη της τα οικονομικά της προβλήματα και δεν χρειάζεται να ζητήσει ένα πακέτο διάσωσης, επανέλαβε η πρωθυπουργός της χώρας Αλένκα Μπράτουσεκ, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Όπως είπε, η σλοβενική οικονομία έχει εξαγωγικό προσανατολισμό, το δημόσιο χρέος είναι σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο και ορισμένες μεταρρυθμίσεις έχουν ήδη υλοποιηθεί από το περασμένο έτος για την επίλυση των οικονομικών προβλημάτων.

«Δεν χρειαζόμαστε βοήθεια, αυτό που χρειαζόμαστε είναι χρόνος», ανέφερε χαρακτηριστικά η πρωθυπουργός της Σλοβενίας, υπογραμμίζοντας ότι «η Σλοβενία δεν είναι Κύπρος» και ξεκαθαρίζοντας ότι η χώρα δεν είναι σε καμία περίπτωση υποψήφια για λήψη διεθνούς οικονομικής βοήθειας.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Μπαρόζο: Η Σλοβενία δεν είναι Κύπρος

Από το «δεν είμαστε Ελλάδα» περάσαμε στο «δεν είμαστε Κύπρος». Είναι η επόμενη επωδός των κρατών που βρίσκονται στο κατώφλι του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης. Τελευταία η Σλοβενία. Οι προειδοποιήσεις ΟΟΣΑ για το κόστος διάσωσης των τραπεζών της χώρας, ενίσχυσαν τους φόβους ότι θα αναγκαστεί να ζητήσει πακέτο διάσωσης. Η πρωθυπουργός της Σλοβενίας παραδέχτηκε ότι ο τραπεζικός τομέας είναι το νούμερο ένα πρόβλημα στην χώρα. Στην πλειοψηφία του υπό κρατικό έλεγχο, έχει συγκεντρώσει «κόκκινα δάνεια» ύψους €7 δισεκατομμυρίων, δηλαδή όσο το ένα πέμπτο του σλοβενικού ΑΕΠ. «Από όλα τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Σλοβενία έχει τον μικρότερο χρηματοπιστωτικό τομέα σε σχέση με το ΑΕΠ. Άρα είναι, τουλάχιστον, καταχρηστικό να τη συγκρίνουμε με την Κύπρο» δήλωσε ο Πρόεδρος της Ε. Επιτροπής. Παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις του Ζοζέ Μπαρόζο, το κόστος δανεισμού της Σλοβενίας εκτοξεύτηκε.

Τόνισε, εξάλλου, ότι η σλοβενική κυβέρνηση θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, τις ιδιωτικοποιήσεις και τις διαδικασίες για να τεθεί σε πλήρη λειτουργία η Εταιρεία Διαχείρισης Ενεργητικού των Τραπεζών, η αποκαλούμενη «κακή τράπεζα» που θα αναλάβει τους «τοξικούς» τίτλους των εμπορικών τραπεζών, με στόχο τη δημοσιονομική εξυγίανση.

Σύμφωνα με την κ. Μπράτουσεκ, το πιο σημαντικό θέμα για τη Σλοβενία είναι η επίλυση των προβλημάτων του τραπεζικού τομέα.

Πηγές: ΑΜΠΕ, STA



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα