«Ξεσκονίζουν» τo σπάσιμο της συγχώνευσης

Αναζητούνται ευθύνες για το «πάγωμα» του deal - Ερευνα στις συναλλαγές του Χρηματιστηρίου - Καταγγελίες επενδυτών
Τετάρτη, 10 Απριλίου 2013 07:00
EUROKINISSI/ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

Το καλό τραπεζικό κλίμα μεταφράστηκε σε άνοδο του Χρηματιστηρίου Αθηνών χθες κατά 5,7%, στις 876,54 μονάδες, και τζίρο 64,13 εκατ. ευρώ.

Τον καταλογισμό ευθυνών και την επιβολή κυρώσεων προς κάθε υπεύθυνο εξετάζει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, μετά το «πάγωμα» της συγχώνευσης Εθνικής Τράπεζας και Eurobank, ενώ παράλληλα έχει αρχίσει ήδη η διενέργεια ελέγχων στις συναλλαγές του τελευταίου διημέρου επί των συγκεκριμένων τίτλων, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν παραβάσεις κατάχρησης της αγοράς ή και εσωτερικής πληροφόρησης.

Σύμφωνα με κύκλους της ευρύτερης κεφαλαιαγοράς, το γεγονός ότι πρόσφατα εγκρίθηκε το ενημερωτικό δελτίο της δημόσιας πρότασης και στη συνέχεια άλλαξαν δεδομένα, επί των οποίων είχε στηριχθεί η συγκεκριμένη έγκριση, συνιστά λόγο εξέτασης για επιβολή κυρώσεων προς κάθε κατεύθυνση που θα προκύψουν ευθύνες.

Οι ίδιοι κύκλοι εκφράζουν έντονη δυσαρέσκεια, τονίζοντας πως η προστασία και η σωστή ενημέρωση του επενδυτικού κοινού δεν ετέθησαν ως μείζον προαπαιτούμενο από όλους τους εμπλεκόμενους. Τονίζουν, δε, πως η σωστή πληροφόρηση των επενδυτών αποτελεί υποχρέωση στα πρότυπα και πλαίσια της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς.

Χρονικός ορίζοντας

Ενα σημείο που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής αφορά στο χρονικό ορίζοντα που η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα έχει αποτελέσματα των συγκεκριμένων ερευνών. Ο ιδιαίτερα αυξημένος αριθμός υποθέσεων υπό εξέταση από την πλευρά της Ε.Κ. σημαίνει συνήθως καθυστέρηση σημαντική στην έκδοση σχετικών πορισμάτων και στην εν συνεχεία λήψη αποφάσεων για επιβολή κυρώσεων.

Θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η προτεραιότητα που θα δοθεί στη συγκεκριμένη υπόθεση, λόγω της σπουδαιότητας αλλά και ιδιαιτερότητας που παρουσιάζει.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς γίνεται τα τελευταία 24ωρα και αποδέκτης επώνυμων καταγγελιών επενδυτών, οι οποίοι ζητούν πληροφορίες για το πώς μπορούν να κινηθούν νομικά κατά των υπευθύνων για το «πάγωμα» της συγχώνευσης χωρίς να έχει προηγηθεί καμία ενημέρωσή τους ως μετόχων.

Οι εξελίξεις των προηγούμενων ημερών είχαν αντίκτυπο, το μέγεθος του οποίου δεν μπορεί ακόμα να υπολογισθεί, σε περίπου 400.000 επενδυτές, οι οποίοι θα χρειαστεί να περιμένουν αρκετές ημέρες ακόμα προκειμένου να έχουν σαφή εικόνα της «τύχης» των μετοχών τους.

Σημειώνεται ότι περισσότερα από 52.000.000 τεμάχια των δύο τραπεζών άλλαξαν χέρια στις προηγούμενες δύο συνεδριάσεις, παρουσιάζοντας ακραίες διακυμάνσεις. Ο προβληματισμός των διακυμάνσεων έγκειται στο γεγονός ότι, ενώ οι δύο εμπλεκόμενες στο deal μετοχές ξεκίνησαν στη συνεδρίαση της Δευτέρας με δραματικές απώλειες, μετά, όχι μόνο περιόρισαν τις απώλειες, αλλά και πρόσφεραν, ειδικά η Eurobank, υπερκέρδη.

Ετσι, ενώ η αρχική σημαντική πτώση μπορεί να δικαιολογηθεί, αποδιδόμενη στη λογική ότι το «σπάσιμο» του deal μεταφράστηκε σε επικείμενη κρατικοποίηση και άρα το dilution θα εξαφανίσει τους ιδιώτες και τη συμμετοχή τους, η τόσο ραγδαία αλλαγή στο κλίμα δεν μπορεί να δικαιολογηθεί εύκολα.

Σημειώνεται ότι, χθες, η συντήρηση της ανοδικής έξαρσης στη Eurobank, σε συνδυασμό με την ανοδική αντίδραση μετά το αρχικό πτωτικό δεκάλεπτο της Εθνικής, έδωσε το έναυσμα για τη διαμόρφωση ενός ιδιαίτερα πανηγυρικού κλίματος στο Χ.Α.

Χαμηλές τιμές

Πολλοί επενδυτές έσπευσαν να εκμεταλλευτούν τις χαμηλές τιμές, ειδικά στις τράπεζες, και ξεπερνώντας τα λογικά επιχειρήματα που βλέπουν το ιδιαίτερα δύσκολο έργο της ανακεφαλαιοποίησης, προχώρησαν σε τοποθετήσεις.

Ειδικότερα η μετοχή της Eurobank ξεκίνησε τις συναλλαγές «κολλημένη» στο σχεδόν +30%, καθώς στα πρώτα 20 λεπτά έφτασε στα 0,233 και, παραμένοντας σταθερά σε άνοδο άνω του 20%, έκλεισε τελικά στα 0,234 ευρώ. Συνολικά άλλαξαν χέρια 4.239.662 μετοχές, με τη συνολική αξία συναλλαγών να διαμορφώνεται περίπου στις 958 χιλ. ευρώ.

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας φαίνεται να προβλημάτισε περισσότερο, καθώς ξεκίνησε κοντά στο κλείσιμο της Δευτέρας, όμως σταδιακά άρχισε να πιέζεται περαιτέρω, φτάνοντας μέχρι τα 0,424 ευρώ, για να ανακάμψει τελικά με άνοδο έως και 6%, και να κλείσει στα 0,471 ευρώ και άνοδο 1,07%. Συνολικά άλλαξαν χέρια 15.460.903 με συνολική αξία 7 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη από τα χαμηλά της Δευτέρας έφτασαν στο 29,4%.

Το καλό τραπεζικό κλίμα μεταφράστηκε σε άνοδο του Χ.Α. χθες κατά 5,7%, στις 876,54 μονάδες, και τζίρο 64,13 εκατ. ευρώ. 

«Κλειδί» για τον οίκο Fitch η ιδιωτική συμμετοχή

Κλειδί για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αλλά και για την αναβάθμιση των αξιολογήσεών τους, αποτελεί η επιτυχία του εγχειρήματος της ανακεφαλαιοποίησης, σύμφωνα με τον οίκο Fitch. Σε χθεσινή σχετική έκθεση, ο οίκος σημειώνει επίσης ότι η συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με την Eurobank -αν τελικά προχωρήσει- θα αποδειχθεί δύσκολη, λόγω του μεγέθους των δύο τραπεζών.

Η Fitch σημειώνει ότι αν οι ελληνικές τράπεζες επιτύχουν την απαραίτητη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, αυτό θα μπορούσε να στείλει ένα μήνυμα για ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών και να προσφέρει την ευκαιρία να έχουν πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίου, προσθέτοντας ότι αυτή η εξέλιξη θα ήταν θετική για την πιστοληπτική τους ικανότητας.

Ο οίκος αναφέρει ότι μία μεγάλη παράταση της καταληκτικής προθεσμίας, που τοποθετείται στο τέλος Απριλίου, για την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τεσσάρων μεγαλύτερων τραπεζών (Εθνικής, Eurobank, Alpha Bank και Πειραιώς) μπορεί να επιμηκύνει τη διόρθωση των χρηματοδοτικών ανισορροπιών και την ανάκαμψη του τομέα.

Οι τράπεζες πρέπει επίσης να εστιάσουν στην επίτευξη των στόχων της αναδιάρθρωσης και των συνεργειών, ιδιαίτερα εν όψει των πρόσφατων συγχωνεύσεων και εξαγορών, και να διαχειριστούν τις πιέσεις που ασκούνται στην ποιότητα του ενεργητικού τους, αναφέρει ο οίκος, προσθέτοντας ότι αυτό θα αυξήσει τις πιθανότητές τους να προσελκύσουν δυνητικούς επενδυτές.

Οι δε αξιολογήσεις βιωσιμότητας των τραπεζών θα μπορούσαν να αναβαθμισθούν, εάν αυτές επιτύχουν καλύτερα προφίλ από πλευράς φερεγγυότητας και χρηματοδότησης. Η Fitch θα επαναξιολογήσει τα τραπεζικά ιδρύματα, όταν είναι πιο σαφή τα αυτοτελή πιστοληπτικά τους προφίλ, λαμβάνοντας  υπόψη και την πρόσφατη δραστηριότητα εξαγορών και τα αναθεωρημένα σχέδια αναδιάρθρωσης και ανακεφαλαιοποίησης. Ωστόσο, είναι πιθανό να παραμείνουν σε ένα χαμηλό επίπεδο κερδοσκοπικής διαβάθμισης μεσοπρόθεσμα, λόγω των ασθενών θεμελιωδών μεγεθών στο φτωχό εγχώριο περιβάλλον λειτουργίας τους.

Επιπρόσθετα, προσθέτει ο Fitch, οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες αντιμετωπίζουν αυξημένους βραχυπρόθεσμους κινδύνους από την αναδιάρθρωση και την ενοποίηση των πρόσφατων εξαγορών.

Κόντρα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή το θέμα της ακύρωσης της συγχώνευσης των τραπεζών, εξαπέλυσε χθες η ΝΔ, κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρα ότι «θέλει οι ελληνικές τράπεζες να δοθούν χάρισμα στους δανειστές» και ότι «το σχέδιό του είναι να καταρρεύσει η οικονομία για να επιστρέψει η χώρα στη δραχμή».

Σε ανακοίνωσή της, με αφορμή δηλώσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, ο οποίος σε ραδιοφωνικές του δηλώσεις, μιλώντας για τις τράπεζες, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «μεγαλώνει ο κίνδυνος οι τράπεζες αυτές να περάσουν σε ξένα χέρια έναντι πινακίου φακής, τη στιγμή που τα λεφτά για την ανακεφαλαιοποίησή τους τα βάζει ο ελληνικός λαός», η ΝΔ έκανε λόγο για προσπάθεια τρομοκράτησης των καταθετών.   

ΠΑΣΟΚ: «Ανοικτό»

«Ανοικτό» παραμένει για το ΠΑΣΟΚ το ζήτημα της συγχώνευσης Εθνικής και Eurobank. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, συζήτησε «ιδίως για το ζήτημα που έχει προκύψει με την Εθνική Τράπεζα και την Eurobank», χθες, στη συνάντηση που είχε με τους επικεφαλής της τρόικας, προς τους οποίους επεσήμανε πως «είναι σαφές ότι το ζήτημα της συγχώνευσης δεν έχει λάβει την οριστική του απάντηση».

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, απέρριψαν τις αιτιάσεις ότι προέβαλαν προσκόμματα στη συγχώνευση.

ΙΟΥΛΙΑ ΖΑΦΟΛΙΑ - ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΚΚΑΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΤΕ
  • ΕΥΡΩΒ



Σχολιασμένα