Στην Πιερία η πρώτη Ζώνη Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών

Τρίτη, 09 Απριλίου 2013 10:13
UPD:10:35
Eurokinissi/ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης. Υπεγράφη από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Στ. Καλαφάτη, το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την ίδρυση της πρώτης Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών στην Πιερία.

Υπεγράφη από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιο Τσαυτάρη, και τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Σταύρο Καλαφάτη, το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την ίδρυση της πρώτης Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ) στην Πιερία που προβλέπεται στην ΚΥΑ 31722/04-11-2011 για το χωροταξικό.

Παράλληλα βρίσκονται σε αρχικό στάδιο οι διαδικασίες για τη δημιουργία αντίστοιχων ΠΟΑΥ στο Θερμαϊκό και στο Βόρειο Ευβοϊκό.

Η ΠΟΑΥ Πιερίας οριοθετείται στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Μεθώνης, Μακρύγιαλου και Κίτρους, καταλαμβάνει θαλάσσια έκταση περίπου 12.085 στρεμμάτων, με δυναμικότητα άνω των 12.000 τόνων μυδιών κατά έτος.

Όπως αναφέρει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στη σχετική ανακοίνωσή του, στην εν λόγω περιοχή ήδη δραστηριοποιούνται μονάδες μυδοκαλλιεργειών και η ΠΟΑΥ θα δώσει τη δυνατότητα είτε να επεκταθούν οι υφιστάμενες μονάδες είτε και να ενταχθούν νέες.

Σύμφωνα με το υπουργείο, με την ίδρυση των Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών επιτυγχάνεται:

  • Η εξάλειψη των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων που επί δεκαετίες καθυστερούσαν την ανάπτυξη του κλάδου των υδατοκαλλιεργειών.
  • Η δημιουργία οργανωμένου παραγωγικού ιστού από τις επιχειρήσεις του κλάδου που θα δύνανται να αναπτύξουν οργανωμένα τις δραστηριότητές τους σε μια συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή.
  • Η ενίσχυση της απασχόλησης και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
  • Η δημιουργία προϋποθέσεων για την παραγωγή ακόμα πιο ανταγωνιστικών, εξαιρετικής ποιότητας ελληνικών προϊόντων, σε μεγαλύτερες ποσότητες.
  • Η προστασία του περιβάλλοντος και η αειφόρα διαχείριση των φυσικών μας πόρων, μια και η χωροθέτηση των ΠΟΑΥ γίνεται με επιστημονικά κριτήρια και σε χώρους (βάθος, παρουσία ρευμάτων, αποστάσεις από λουόμενους και αστικά κέντρα κ.ά) που συνάδουν με την αειφορία.

«Οι Ζώνες Υδατοκαλλιεργειών, όπως και οι αντίστοιχες Ζώνες Θερμοκηπίων, οι Ζώνες Κτηνοτροφίας κλπ., θα συμβάλλουν καθοριστικά στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, καθώς θα εξαλείψουν τις γραφειοκρατικές δυσχέρειες και θα δώσουν τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις του κλάδου να δραστηριοποιηθούν σε έναν οργανωμένο παραγωγικό ιστό», δήλωσε ο κ. Τσαυτάρης

Παράλληλα, όπως είπε, «δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την παραγωγή ανταγωνιστικών, εξαιρετικής ποιότητας προϊόντων υδατοκαλλιέργειας, όπως η τσιπούρα, το λαβράκι και άλλα είδη ψαριών, αλλά και για μύδια, αχινούς κλπ. Προϊόντα που παρουσιάζουν μεγάλη ζήτηση τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στις αγορές του εξωτερικού ένεκα της εξαιρετικής τους ποιότητας. Άλλος ένας κλάδος που η ποιότητα των γεωργικών προϊόντων γίνεται ''διαβατήριο'' επιτυχίας, ανταγωνιστικότητας και εξωστρέφειας».

Το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος προωθείται για υπογραφή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα