«Τετ α τετ» Στουρνάρα - τρόικας

Συνάντηση των ελεγκτών και με τον Ευ. Βενιζέλο
Τρίτη, 09 Απριλίου 2013 07:27
UPD:11:29
REUTERS/YORGOS KARAHALIS

Νέο «τετ α τετ» με τους εκπροσώπους της τρόικας θα έχει σήμερα στις 16.00 ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, σε μια προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών γύρω από τα εκκρεμή ζητήματα, με επίκεντρο την κινητικότητα στο δημόσιο.

Αρμόδια πληγή δήλωσε στη «Ν» ότι ο υπουργός Οικονομικών έχει εξουσιοδότηση από τον Πρωθυπουργό και διενεργεί τη συνολική διαπραγμάτευση με την τρόικα για όλα τα ζητήματα (όπως κινητικότητα στο δημόσιο, ρύθμιση τραπεζικών δανείων) στη βάση προτάσεων των συναρμόδιων υπουργείων και όχι μόνο εκείνων που άπτονται της αρμοδιότητας του ΥΠΟΙΚ.

Η συνάντηση του κ. Στουρνάρα με τους ελεγκτές επρόκειτο να γίνει χθες, ωστόσο αναβλήθηκε, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, προκειμένου να γίνει καλύτερη προετοιμασία των δύο πλευρών.

Στο πλαίσιο αυτό το οικονομικό επιτελείο είχε χθες συνεργασία με τον Πρωθυπουργό, κατά την οποία εξετάστηκαν τα εκκρεμή ζητήματα, αλλά και οι πρώτες αντιδράσεις για τις εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα και το «πάγωμα» της συγχώνευσης Εθνικής και Eurobank.

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο κ. Στουρνάρας ρωτήθηκε αν μπορεί να κλείσει μέχρι την Παρασκευή η συμφωνία με την τρόικα ώστε να αποφασιστεί η εκταμίευση της δόσης και απάντησε ότι δεν μπορεί να το ξέρει στην παρούσα φάση, σημειώνοντας πάντως πως ο ίδιος πρέπει να αναχωρήσει την Πέμπτη γα τις Βρυξέλλες όπου συνεδριάζει το Eurogroup.

Σημειώνεται ότι η συμφωνία με την τρόικα έχει δύο σκέλη. Το πρώτο αφορά στην έγκριση της εκταμίευσης της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ, η οποία προϋποθέτει την έγκριση του σχεδίου αποχωρήσεων από το Δημόσιο και το δεύτερο στη συνολική αξιολόγηση των επιδόσεων της οικονομίας, προκειμένου να αποδεσμευτεί η δόση των 6 δισ. ευρώ, που αναλογεί στο β’ τρίμηνο.

Σύμφωνα με τη «Ν», σε ό,τι αφορά την «κινητικότητα» στο δημόσιο τομέα, πηγή του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι είναι άλλο το θέμα των επίορκων υπαλλήλων και άλλο το θέμα της «κινητικότητας» των 25.000 υπαλλήλων. Για το θέμα των επίορκων που θα αποχωρήσουν, η τρόικα συμφώνησε με την κυβερνητική πρόταση να αντικατασταθούν με προσλήψεις μέσω του ΑΣΕΠ.

Παράλληλα, η τρόικα φαίνεται να δίνει στο υπουργείο Οικονομικών περιθώριο μέχρι και τον Ιούνιο, για να περιοριστεί η «τρύπα» που έχει προκαλέσει η υστέρηση στα φορολογικά έσοδα και τα ασφαλιστικά ταμεία, επιμένοντας σε αυτή τη φάση κυρίως για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την κινητικότητα στο Δημόσιο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα