Ε.Ε.: Να τηρήσει τις δεσμεύσεις της η Πορτογαλία

Στη Λισαβόνα το προσεχές διάστημα η τρόικα
Δευτέρα, 08 Απριλίου 2013 17:05
UPD:20:43
REUTERS/RAFAEL MARCHANTE

Η Κομισιόν επεσήμανε ότι η Λισσαβόνα πρέπει να προσδιορίσει σύντομα τα αναγκαία μέτρα για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του 2013

Την τήρηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης ζήτησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την Πορτογαλία, με αφορμή την απόρριψη, από το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας, μέτρων λιτότητας που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2013.

Ερωτηθείς σχετικά, ο Σάιμον Ο' Κόνορ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας Όλι Ρεν, εξέφρασε την εμπιστοσύνη της Επιτροπής στην κυβέρνηση της Πορτογαλίας.

Επεσήμανε, πάντως, ότι η Λισσαβόνα πρέπει να προσδιορίσει σύντομα τα αναγκαία μέτρα για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του 2013, υπενθυμίζοντας ότι στόχος για φέτος είναι το έλλειμμα της χώρας να μειωθεί στο 5,5% του ΑΕΠ.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Στα «μαχαίρια» κυβέρνηση - δικαιοσύνη στην Πορτογαλία

Από μία κλωστή κρέμεται η κυβέρνηση της Πορτογαλίας και το Μνημόνιο που έχει υπογράψει με την τρόικα. Το Συνταγματικό Δικαστήριο πέταξε, ουσιαστικά, στον κάλαθο των αχρήστων το τελευταίο πακέτο μέτρων, απορρίπτοντας τέσσερα από τα επτά: τις περικοπές στα επιδόματα αδείας δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων, και στα επιδόματα ανεργίας και ασθενείας.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν προειδοποίησε ότι τυχόν αποκλίσεις από τους στόχους του προγράμματος θα υπονόμευαν τις προσπάθειες που έχει καταβάλει έως τώρα ο πορτογαλικός λαός.

Στην άτυπη συνεδρίασή τους στις 13 Απριλίου, στο Δουβλίνο,  οι 17 υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να λάβουν μία καταρχήν απόφαση σχετικά με την επιμήκυνση των δανείων προς την Πορτογαλία και την Ιρλανδία.

 

Το απόγευμα η πορτογαλική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως το κλιμάκιο της τρόικας (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ θα πραγματοποιήσει εντός των προσεχών εβδομάδων μία νέα επίσκεψη στην χώρα.

«Η παρουσίαση των δημοσιονομικών εξοικονομήσεων για το 2014 αποτελεί το προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης» των δύο δισ. ευρώ, από το σύνολο των 78 δισ. ευρώ του δανείου που έχει συμφωνηθεί να χορηγηθεί στη χώρα, επισημαίνει μεταξύ άλλων στη σχετική του ανακοίνωση το υπουργείο Οικονομικών της Πορτογαλίας.

Πηγή: ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα