Υπέρ της μείωσης των τραπεζικών επιτοκίων, για να ενισχυθεί η ρευστότητα στην αγορά, τάχθηκε ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ και του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, ενώ υπογράμμισε τη σημασία επιτυχούς ολοκλήρωσης της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
«Πρωτίστως, οι τράπεζες θα πρέπει να προχωρήσουν σε μειώσεις των επίσημων επιτοκίων τους, με στόχο να επιτύχουν τη μεγαλύτερη προσφορά τραπεζικών δανείων», δήλωσε ο κ. Μίχαλος, με αφορμή την απόφαση για την αναστολή της συγχώνευσης μεταξύ της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank.
Όπως είπε, στο πλαίσιο αυτό και ανάλογα με το ύψος των ιδίων κεφαλαίων τους και την κεφαλαιακή τους θέση, οι τράπεζες απαιτείται να προβούν στη μείωση επιτοκίων καταθέσεων, με τελικό στόχο την αντίστοιχη ή και μεγαλύτερη μείωση των επιτοκίων χορηγήσεων επιχειρηματικών δανείων για την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά.
Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε ο κ. Μίχαλος, τα χαμηλά επιτόκια είναι αναγκαία για την ανάκαμψη της οικονομίας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, ενώ μπορούν να βοηθήσουν και στη μείωση του δημόσιου ελλείμματος, ρίχνοντας το κόστος δανεισμού και ενισχύοντας τα δημόσια έσοδα λόγω της αύξησης της οικονομικής δραστηριότητας.
Υπογράμμισε, εξάλλου, ότι στην «εξαιρετικά δυσμενή αυτή συγκυρία», αυτό που πρέπει να διασφαλιστεί είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και γι’ αυτόν τον σκοπό υπάρχουν επαρκείς πόροι. «Το μεγάλο ζητούμενο, αυτή τη στιγμή, είναι να ολοκληρωθεί επιτυχώς η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών», τόνισε.
Ο κ. Μίχαλος διαβεβαίωσε πως το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ακόμη και σήμερα, εν μέσω κρίσης, είναι από τα πλέον ασφαλή, καθώς, όπως είπε, διαχρονικά τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ακολουθούσαν μια συντηρητική πολιτική και ουδέποτε είχαν εκτεθεί σε κινδύνους. «Με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μας, το τραπεζικό μας σύστημα θα είναι πλήρως διασφαλισμένο», επεσήμανε.
Παρατήρησε, ωστόσο, πως παράλληλα με τις διεργασίες για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, θα πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένες κινήσεις ώστε να μη διακοπεί πλήρως η ροή κεφαλαίων προς την αγορά.
Πηγή: ΑΜΠΕ