Μεικτές τάσεις στη Ν. Υόρκη

Στα υψηλότερα τριμήνου η Ευρώπη
Πέμπτη, 24 Απριλίου 2003 00:01
UPD:07:30

ΜΕΙΚΤΕΣ αντιδράσεις προκάλεσαν στη Wall Street οι ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου, που συνεχίστηκαν και κατά τη χθεσινή συνεδρίαση.

Τα κέρδη των blue chips συγκρατήθηκαν, καθώς η είδηση για τα θετικά αποτελέσματα του τηλεπικοινωνιακού κολοσσού ΑΤ&Τ αντισταθμίστηκε από τη μείωση των κερδών της Eastman Kodak. Αντίθετα, ο τομέας υψηλής τεχνολογίας και ο δείκτης Standard & Poor's 500 διατήρησαν τα κέρδη της προηγούμενης συνεδρίασης.

Το μπεζ βιβλίο

Ωστόσο, το κλίμα στη χρηματιστηριακή αγορά επηρεάστηκε από την παρουσίαση του μπεζ βιβλίου της Φέντεραλ Ριζέρβ, σύμφωνα με το οποίο η οικονομική δραστηριότητα παρέμεινε εξασθενημένη το Μάρτιο και στις αρχές Απριλίου, καθώς ο πόλεμος στο Ιράκ συγκράτησε τις καταναλωτικές δαπάνες.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε συνολικά 30,67 μνάδες, ποσοστό 0,36%, φθάνοντας στις 8.515,66 μονάδες. Με άνοδο 14,80 μονάδων, ποσοστό 1,02%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.466,16 μονάδες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν στα ψηλότερα επίπεδα του τριμήνου χθες, φθάνοντας πολύ κοντά στο να ισοσκελίσουν την απόδοσή τους για το 2003, εν μέσω ανακούφισης που προκάλεσαν οι ανακοινώσεις ικανοποιητικών κερδών για το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Η εξέλιξη αυτή οδήγησε τον Γκάρεθ Εβανς, της ING Barings, να δηλώσει πως υπάρχει προοπτική για περαιτέρω άνοδο των χρηματιστηρίων.

Οι μετοχές ασφαλειών τέθηκαν επικεφαλής της ανόδου, καθώς η πρόσφατη ανάκαμψη των αγορών συνέβαλε αποφασιστικά στη βελτίωση των μετοχικών χαρτοφυλακίων του τομέα.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με κέρδη της τάξης του 1% και 0,8%, αντίστοιχα, με τον πρώτο δείκτη να βρίσκεται στα ψηλότερα επίπεδα από τις 20 Ιανουαρίου, έχοντας ενισχυθεί κατά 22% από τα χαμηλά της εξαετίας στα οποία υποχώρησε στα μέσα Μαρτίου. Ο δείκτης (831 μονάδες) βρίσκεται μια μονάδα κάτω από το επίπεδο ισοσκέλισης του έτους. Ο Εβανς τόνισε πως ο στόχος για το 2003 είναι ο δείκτης να κλείσει στις 910 μονάδες, αν και επισήμανε πως υπάρχει ακόμη αρκετή επιφυλακτικότητα για τις οικονομικές εξελίξεις.

Οσο για τους δείκτες στα εθνικά χρηματιστήρια, αξίζει να σημειωθεί πως οι δείκτες στη Φραγκφούρτη και το Παρίσι έκλεισαν οριακά πάνω από το συμβολικό επίπεδο των 3000 μονάδων για πρώτη φορά από τα μέσα Ιανουαρίου.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα