Morgan Stanley: Από φέτος πρωτογενές πλεόνασμα στην Ελλάδα

«Ελκυστικά» τα ελληνικά ομόλογα
Παρασκευή, 05 Απριλίου 2013 11:38
UPD:11:39
REUTERS/ERIC THAYER

Αχτίδες αισιοδοξίας διαβλέπει στην ελληνική οικονομία ανάλυση της Morgan Stanley, η οποία αναμένει από φέτος πρωτογενές πλεόνασμα στη χώρα.

Όπως αναφέρει, μπορεί η ανάκαμψη να μην έχει αρχίσει ακόμα, όμως κάποια στατιστικά στοιχεία έχουν αρχίσει να γίνονται λιγότερο «αρνητικά», καθώς το σοκ που δέχτηκε η ελληνική οικονομία, προερχόμενο από συνθήκες, όπως οι φόβοι για έξοδο από το ευρώ, αρχίζουν να διαλύονται. Παράλληλα, καταγράφεται σταθεροποίηση στον τομέα των καταθέσεων.

Το χάσμα ανταγωνιστικότητας κλείνει, σημειώνει η Morgan Stanley. Με το εργασιακό κόστος να αναμένεται ότι θα μειωθεί περαιτέρω, το κίνητρο του Grexit, προκειμένου να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα, παύει να ισχύει.

Επίσης, ο οίκος αναμένει τη διαμόρφωση πρωτογενούς πλεονάσματος για την Ελλάδα φέτος, καθώς και τη διατήρησή του. Ο δε κίνδυνος μετάδοσης από την Κύπρο δείχνει περιορισμένος, ενώ κατά κύριο λόγο οι ανησυχίες προέρχονται από τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το πρόγραμμα διάσωσης.

Αν και υπάρχει λίγος χώρος για ελιγμούς, η δυνατότητα της κυβέρνησης να παραμείνει στην πορεία που έχει χαράξει, θα παρακολουθείται από τους επενδυτές.

Η Morgan Stanley εκτιμά ότι η μείωση του ρίσκου κάνει ιδιαίτερα ελκυστικά τα ομόλογα της χώρας. Διατυπώνει μάλιστα την εκτίμηση ότι η τιμή των τίτλων θα φτάσει το 52,5% της ονομαστικής αξίας, μέχρι το τέλος του χρόνου.

Το βασικό ρίσκο που εντοπίζει, είναι στο σενάριο Grexit - που όμως είναι πολύ περιορισμένο - ή μία ακόμα αναδιάρθρωση χρέους με τους επίσημους, αλλά και ιδιώτες πιστωτές να υφίστανται ζημία 60% (πολύ σκληρό σενάριο, κατά την άποψη της Morgan Stanley).
 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα