Ικανοποίηση Σόιμπλε για την έρευνα σε υπεράκτιους λογαριασμούς

Παρασκευή, 05 Απριλίου 2013 11:37
UPD:12:36
EPA/WOLFGANG KUMM

Την ικανοποίησή του για τη δημοσιοποίηση των στοιχείων καταθετών σε υπεράκτιους λογαριασμούς εξέφρασε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, καθώς αυτό θα συμβάλλει στην αποδόμηση του προβληματικού μοντέλου που υιοθετήθηκε στην Κύπρο, όπως είπε.

«Χαίρομαι για αυτή την έκθεση, η οποία θα εντείνει τις πιέσεις», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε αναφερόμενος στην παγκόσμια έρευνα που διεξήγαγε η Διεθνής Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων ( ICIJ) για πρόσωπα και κινήσεις υπεράκτιων εταιρειών.

Στην διεθνή έρευνα «Secrecy for Sale» περιλαμβάνονται τα στοιχεία κυβερνητικών αξιωματούχων και συγγενών τους, ενώ  σύμφωνα με τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης περικλείονται και τα ονόματα εκατοντάδων Γερμανών.

Διευκρίνησε, ωστόσο, ότι δεν έχει ακόμη αποδειχθεί κατά πόσο οι εν λόγω δραστηριότητες είναι παράνομες, συμπληρώνοντας όμως ότι «ένα μεγάλο μέρος τους βρίσκεται τουλάχιστον σε γκρίζα ζώνη».

«Δεν μας αρέσει αυτό το επιχειρηματικό μοντέλο και ελπίζουμε ότι δεν θα είναι πετυχημένο. Και όταν αποδειχθεί αφερέγγυο, όπως στην περίπτωση της Κύπρου, δεν μπορούν να περιμένουν τη συνέχιση της χρηματοδότησής του».

Ο γερμανός ΥΠΟΙΚ χαρακτήρισε «τρομακτικά επίπονο» εγχείρημα τη συνεργασία όλων των κρατών για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. «Είναι εύκολο να διατυπώνονται απαιτήσεις, αλλά είναι τρομακτικά επίπονη η εφαρμογή τους σε διεθνές επίπεδο», δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό δίκτυο Deutschlandfunk.

«Στην περίπτωση της Κύπρου έχουμε διαπραγματευτική ισχύ που δεν έχουμε με άλλους φορολογικούς παραδείσους. Όταν όμως, οι τράπεζες κάποιας χώρας της ευρωζώνης χρεοκοπούν, δεν μπορούν να περιμένουν από άλλες χώρες της Ευρωζώνης να αποκαταστήσουν την αξιοπιστία τους», πρόσθεσε.

«Βλέπετε πόσο δύσκολο είναι, ακόμη και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε προσθέτοντας ότι μόνο η συνεργασία όλων των ενδιαφερομένων χωρών μπορεί να οδηγήσει σε επιτυχή αποτελέσματα.

Ακόμη και αν η Γερμανία αποφάσιζε να τηρήσει αυστηρότερη στάση με τους φοροφυγάδες, «δεν μπορούμε να εντοπίσουμε αυτά τα αδικήματα παρά μόνο εάν λάβουμε ενημέρωση... εξαρτόμαστε από τη συνεργασία των άλλων, κυρίως των τραπεζών», εξήγησε ο κ. Σόιμπλε.

Ανάλογες δηλώσεις πραγματοποίησε την Πέμπτη και ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Στέφεν Κάμπετερ, σε τηλεοπτική εκπομπή. «Οι πρωτοβουλίες σε εθνικό επίπεδο είναι ανώφελες, καθώς η απάτη συνεχίζεται αλλού».

Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα