Ντράγκι: Η Κύπρος δεν αποτελεί πρότυπο

Πέμπτη, 04 Απριλίου 2013 16:08
UPD:16:30
REUTERS/LISI NIESNER

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, διατύπωσε τον προβληματισμό του σχετικά με την περαιτέρω πτώση του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, και επισήμανε την ανάγκη η ΕΚΤ να διατηρήσει όσο χρειαστεί τη χαλαρή της πολιτική με στόχο την τόνωση της οικονομίας.

Η Κύπρος δεν αποτελεί πρότυπο για μελλοντικές διασώσεις, τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι, υποστηρίζοντας πως παρεξηγήθηκαν οι σχετικές δηλώσεις που έκανε πρόσφατα ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Στις πρώτες δηλώσεις που έκανε για το πακέτο διάσωσης της Κύπρου, ο κ. Ντράγκι διευκρίνισε πως το αρχικό σχέδιο για την επιβάρυνση των καταθετών «δεν ήταν έξυπνο» και δεν ήταν ιδέα της ΕΚΤ.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Όσον αφορά στη νομισματική πολιτική, ο κεντρικός τραπεζίτης δήλωσε ότι η ΕΚΤ θα «παρακολουθεί στενά» τις οικονομικές εξελίξεις στην Ευρωζώνη τις προσεχείς εβδομάδες, προκειμένου να διαπιστώσει τυχόν επιπτώσεις στη σταθερότητα των τιμών.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της ΕΚΤ, ο κ. Ντράγκι διατύπωσε τον προβληματισμό του σχετικά με την περαιτέρω πτώση του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ.

Επισήμανε, επίσης, την ανάγκη η ΕΚΤ να διατηρήσει όσο χρειαστεί τη χαλαρή της πολιτική με στόχο την τόνωση της οικονομίας, καθώς η δυναμική σε επίπεδο νομισματικής πολιτικής και πιστώσεων παραμένει υποτονική.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Αμετάβλητα τα επιτόκια της ΕΚΤ

Σταθερό στο 0,75% παραμένει το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ, όπως αποφάσισε την Πέμπτη, το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας. Η απόφαση ήταν αναμενόμενη, αν και τα τελευταία στοιχεία για την παραγωγή και τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, αλλά και η κρίση στην Κύπρο, αυξάνουν τις φωνές ότι η ΕΚΤ πρέπει να «χαλαρώσει» ακόμα περισσότερο τη νομισματική πολιτική. Πολλώ δε μάλλον, που η απόφαση έρχεται λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας ότι θα "ρίξει" διπλάσια ποσότητα γιεν στην εσωτερική της αγορά. Ενώ και η Τράπεζα της Αγγλίας, με σημερινή της απόφαση, συνεχίζει με αμείωτη ένταση την αγορά ομολόγων.

Η ΕΚΤ θα αξιολογήσει τα στοιχεία και θα βρίσκεται σε ετοιμότητα εάν χρειαστεί να δράσει, τόνισε ο διοικητής της. Σημείωσε, ωστόσο, ότι η κεντρική τράπεζα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική όσον αφορά στο τι πρέπει ή δεν πρέπει να κάνει.

Ο κ. Ντράγκι επανέλαβε, επίσης, ότι η ισοτιμία του ευρώ δεν αποτελεί στόχο πολιτικής της ΕΚΤ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα