Wall Street: Προσυνεδριακό σχόλιο

Πέμπτη, 24 Απριλίου 2003 14:43

ΡΕΥΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ για την κατοχύρωση των πρόσφατων κερδών αναμένεται να εκδηλωθούν κατά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης στη Nέα Υόρκη με αφορμή ορισμένα αποθαρρυντικά εταιρικά αποτελέσματα.

Η αμερικανική εταιρεία χημικών Dow Chemical ανακοίνωσε ότι στο πρώτο τρίμηνο του 2003 τα κέρδη της διαμορφώθηκαν στα 76 εκατομμύρια ευρώ σημειώνοντας πτώση κατά 28% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο.

Επιπλέον, τα κέρδη της εταιρείας λογισμικού Siebel Systems σημείωσαν στο ίδιο διάστημα μειώθηκαν κατά 93%, ενώ η διοίκησή της προανήγγειλε παράλληλα την περικοπή 250 θέσεων εργασίας.

Πριν από την έναρξη των συναλλαγών θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των εταιρειών International Paper και SBC Communications, ενώ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης θα δοθούν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα της American Express.

Ανησυχίες προκάλεσαν επίσης οι δυσοίωνες εκτιμήσεις του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας. Στην εξαμηνιαία έκθεσή του, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, ο διεθνής οργανισμός αναθεώρησε στο 1,9%, από 2,2%, την αρχική του πρόβλεψη για το ρυθμό της οικονομικής ανάπτυξης των κρατών-μελών του.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τις ΗΠΑ, ο ΟΟΣΑ αναμένει ρυθμό ανάπτυξης κατά 3,8% σε ετήσια βάση στο δεύτερο εξάμηνο, ενώ επισημαίνει ότι δεν υπάρχει ανάγκη για νέα μείωση των επιτοκίων από τη Fed, καθώς η οικονομική ανάκαμψη θα επιταχυνθεί στο επόμενο έτος.

Τέλος, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται στις 15:30 (ώρα Ελλάδος) τα στοιχεία για τις παραγγελίες διαρκών αγαθών Μαρτίου. Σύμφωνα με τις προβλέψεις αναλυτών, αυτές μειώθηκαν κατά 1% έναντι μείωσης 1,6% το Φεβρουάριο.

Την ίδια ώρα θα δοθεί επίσης στη δημοσιότητα ο αριθμός των νέων αιτήσεων επιδόματος ανεργίας για την εβδομάδα μέχρι τις 19 Απριλίου. Οι προβλέψεις των οικονομολόγων κάνουν λόγο για μείωση των εν λόγω αιτήσεων στις 425.000 από 442.000 το αμέσως προηγούμενο επταήμερο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα