ΟΟΣΑ: Βραδεία η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας

Πέμπτη, 24 Απριλίου 2003 15:10
UPD:15:39

ΜΕ ΒΡΑΔΕΙΣ ρυθμούς θα ανακάμψει από την ύφεση η παγκόσμια οικονομία, εκτιμά ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη στην εξαμηνιαία έκθεση “Economic Outlook” που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Επισημαίνει παράλληλα ότι οι ανησυχίες σχετικά με τον πόλεμο, την τρομοκρατία και την επιδημία της άτυπης πνευμονίας εξακολουθούν να συνιστούν απειλή για την ανάπτυξη και την ευημερία.

Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ασθενή ρυθμό ανάπτυξης κατά 1,9% της οικονομίας των 30 χωρών μελών του φέτος, λίγο πολύ στα περυσινά επίπεδα, αλλά αναμένει επιτάχυνσή του στο 3% στο 2004.

«Η παρούσα έκθεση Economic Outlook εξακολουθεί να βλέπει προοπτικές σταδιακής, αν και όχι εντυπωσιακής, ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας ως το πλέον πιθανό σενάριο. Αν και μια νέα ολίσθηση στην ύφεση δεν μπορεί να αποκλειστεί κατηγορηματικά, παραμένει προοπτική που συγκεντρώνει περιορισμένες πιθανότητες», αναφέρει στον πρόλογο της έκθεσης ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ Ζαν-Φιλίπ Κοτίς.

O επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ, Ζαν-Φιλίπ Κοτίς

Ουσιαστικά, η έκθεση του ΟΟΣΑ συνάδει με τις εκτιμήσεις για τις αναπτυξιακές προοπτικές τόσο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου όσο και με αυτές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: Βραδεία ανάπτυξη στους επόμενους μήνες και πιθανότητα επιτάχυνσης προς το τέλος του χρόνου.

Οι προβλέψεις του ΟΟΣΑ για την αμερικανική οικονομία κάνουν λόγο για αύξηση 2,5% του ΑΕΠ στις ΗΠΑ φέτος - μετά από αύξηση 2,4% πέρυσι - και ισχυρή ανάπτυξη της οικονομίας με ρυθμό 4% στο 2004.

''Η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης στο πρώτο εξάμηνο φέτος προβλέπεται ότι θα δώσει τη θέση της σε μια πιο παρατεταμένη επιτάχυνση της ανάπτυξης'' στη συνέχεια, με μία μείωση των τιμών του πετρελαίου και ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αμερικανικών νοικοκυριών μετά το τέλος του πολέμου στο Ιράκ. Η εξασθένηση, παράλληλα, της συναλλαγματικής ιοστιμίας του δολαρίου αναμένεται να δώσει οξυγόνο στις αμερικανικές επιχειρήσεις δίνοντας ώθηση στις εξαγωγές αμερικανικών προϊόντων.

Ο ΟΟΣΑ εκτιμά επίσης ότι η ιαπωνική οικονομία - που για μία δεκαετία ολίσθαινε σε και αναδυόταν από την ύφεση - θα συνεχίζει να καταβάλλει προσπάθειες για ανάπτυξη: Οι σχετικές εκτιμήσεις του κάνουν λόγο για ρυθμό 1% φέτος και 1,1% του χρόνου. Η αναιμική αυτή ανάπτυξη δεν θα οδηγήσει, όμως, στην αντιμετώπιση τόσο του προβλήματος της ανεργίας - το ποσοστό ανεργίας έχει ανέλθει στα επίπεδα-ρεκόρ του 5% του οικονομικά ενεργού ιαπωνικού πληθυσμού - όσο και του αποπληθωρισμού.

Η οικονομία της ευρωζώνης θα συνεχίσει να «βαδίζει» με βραδείς ρυθμούς, με οικονομική ανάπτυξη μόλις 1% φέτος και ανάκαμψη 2,4% του ΑΕΠ στο 2004. Η ατμομηχανή της οικονομίας της ευρωζώνης, η γερμανική οικονομία, προβλέπεται ότι θα αναπτυχθεί φέτος με αναιμικό ρυθμό 0,3% λόγω της εξασθένησης της κατανάλωσης και των δαπανών καθώς και του υψηλού ποσοστού ανεργίας. Η δραστηριότητα θα ανακάμψει μόνον το 2004, όταν η Γερμανία μπορεί να προσβλέπει σε ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης περίπου 1,75%.

Ο διεθνής οργανισμός αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της έκθεσης του φθινοπώρου για το ρυθμό ανάπτυξης της υπ' αριθμόν δύο οικονομίας της ευρωζώνης, της Γαλλίας: Προβλέπει αύξηση 1,25% στο 2003 και 2,5% στο 2004 του γαλλικού ΑΕΠ, ενώ οι προηγούμενες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 1,9% και 2,9% αντιστοίχως.

Σχετικά με τα δημόσια ελλείμματα τόσο της Γερμανίας όσο και της Γαλλίας, οι εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ τα τοποθετούν φέτος και του χρόνου πάνω από το όριο του 3% του ΑΕΠ που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας: Στο 3,6% του ΑΕΠ το 2003 και στο 3,25% του ΑΕΠ το 2004 το δημόσιο έλλειμμα της Γερμανίας, ενώ αυτό της Γαλλίας στο 3,6% του ΑΕΠ φέτος και στο 3,3% του ΑΕΠ του χρόνου.

Ο ΟΟΣΑ εκτιμά τέλος ότι είναι πιθανή μια νέα χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της EKT, προκειμένου να δοθεί ώθηση στην επιχειρηματική δραστηριότητα, καθώς οι κυβερνήσεις με μεγάλα ελλείμματα δεν έχουν περιθώρια για μεγάλες κυβερνητικές δαπάνες.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα