Γ. Χαν: Νέο ΕΣΠΑ με έμφαση στην καινοτομία και την επιχειρηματικότητα

Πέμπτη, 04 Απριλίου 2013 12:52
UPD:13:06
Eurokinissi/EUROKINISSI

1ο Εθνικό Αναπτυξιακό Συνέδριο για την Περίοδο Προγραμματισμού 2014-2020. Στη φωτογραφία ο επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής της Ε.Ε. Γιοχάνες Χάαν.

Έμφαση στην καινοτομία και την επιχειρηματικότητα θα δοθεί με το νέο ΕΣΠΑ, όπως δήλωσε ο επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής της Ε.Ε. Γιοχάνες Χαν στο συνέδριο για την αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων της προγραμματικής περιόδου 2014 - 2020.

«Το θέμα δεν είναι απλά πώς θα δώσουμε χρήματα για να αντιμετωπίσουμε ένα κατεπείγον πρόβλημα», δήλωσε ο Χαν, καθιστώντας σαφές ότι «στη νέα προγραμματική περίοδο θα δοθεί έμφαση στην καινοτομία και στην επιχειρηματικότητα».

Εν όψει του νέου ΕΣΠΑ, ο επίτροπος ανέφερε πως ο μηχανισμός πρέπει να κατευθυνθεί σε σύγχρονες τεχνολογίες διαχείρισης απορριμμάτων και σε επενδύσεις στην ενέργεια και τον τουρισμό. «Δεν φτάνει ο ήλιος και η θάλασσα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Γνωστόποιησε ακόμη ότι μέχρι τον Ιούνιο θα έχει διαμορφωθεί το πλαίσιο διαχείρισης των κονδυλίων του επόμενου ΕΣΠΑ και μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει ολοκληρωθεί και η εξειδίκευση των προγραμμάτων.

Ο Χαν δήλωσε ακόμη ότι θα συναντηθεί με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη με αντικείμενο τους αυτοκινητοδρόμου. «Προβλέπω λύση και εφαρμογή του χρονοδιαγράμματος ώστε να αρχίσουν οι κατασκευές εντός του μήνα», πρόσθεσε.

Ο κ. Χατζηδάκης είχε αναφέρει λίγο νωρίτερα ότι θα υπάρξει συνάντηση με τον επίτροπο για να συζητηθούν τα έργα του τρέχοντος ΕΣΠΑ με έμφαση στα έργα προτεραιότητας και τους αυτοκινητόδρομους, καθώς αναμένεται επίσημη έγκριση από τις υπηρεσίες της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά στην ελληνική πρόταση για την απεμπλοκή τους.

Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης, αναφερόμενος στο σχεδιασμό της νέας προγραμματικής περιόδου, σημείωσε ότι δίνεται πλέον μικρότερο βάρος σε υποδομές και πολύ μεγαλύτερο σε άξονες όπως η επιχειρηματικότητα, με έμφαση στην εξωστρέφεια και την καινοτομία, την κοινωνική συνοχή, την κατάρτιση και την απασχόληση για να αντιμετωπιστεί η ανεργία και δράσεις για νέες τεχνολογίες και για την προστασία του περιβάλλοντος.

Ειδικά για το περιβάλλον ιδιαίτερη σημασία δίνεται στη διαχείριση απορριμμάτων και στην πράσινη επιχειρηματικότητα.

Ακόμη, ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει ένα μεγάλο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης και ένα ευρύτερο αναπτυξιακό σχέδιο για τη μετά-μνημονιακή Ελλάδα.

Ο υπουργός είπε επίσης ότι στόχος είναι κάθε περιφέρεια να έχει το δικό της πρόγραμμα και τα εθνικά τομεακά προγράμματα θα είναι λιγότερα.

«Μέχρι το επόμενο φθινόπωρο θα είμαστε έτοιμοι», συμπλήρωσε. Μέσα στον Απρίλιο θα γίνουν 13 αναπτυξιακές ημερίδες σε όλες τις περιφέρειες και μέχρι τον Ιούνιο θα πραγματοποιηθεί το δεύτερο εθνικό αναπτυξιακό συνέδριο. Μετά θα ξεκινήσει η εκπόνηση των προγραμμάτων και η οριστική υποβολή τους.

 

Πηγή: ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα