Κομισιόν: Στο Eurogroup η πολιτική επικύρωση του κυπριακού μνημονίου

Τον Μάιο η πρώτη δόση της βοήθειας στη Λευκωσία
Τετάρτη, 03 Απριλίου 2013 16:02
EC

Στο άτυπο Eurogroup της επόμενης εβδομάδας θα υποβληθεί για πολιτική επικύρωση το μνημόνιο της Κύπρου, με στόχο η πρώτη δόση της βοήθειας προς τη Λευκωσία να χορηγηθεί εντός του Μαΐου.

Αυτό διευκρίνισε σήμερα ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ολιβιέ Μπαγί, εκφράζοντας την ικανοποίηση της Κομισιόν για την οριστικοποίηση της καλής, όπως είπε, συμφωνίας επί του προγράμματος στήριξης της Κύπρου.

Η συμφωνία αυτή, είπε, αποτρέπει το «χείριστο σενάριο» για την Κύπρο, καθώς αντιμετωπίζει τις τρεις βασικές προκλήσεις της κυπριακής οικονομίας: τα τραπεζικά ζητήματα που θα πρέπει να καταστούν βιώσιμα, τόσο σε ό,τι αφορά τη σχέση του μεγέθους του τραπεζικού τομέα προς τον πλούτο της χώρας, όσο και για τη φύση του, τα δημόσια οικονομικά που θα πρέπει να εξισορροπηθούν, ώστε το δημοσιονομικό έλλειμμα να επανέλθει σε αποδεκτά επίπεδα, και την ανάγκη για ανάπτυξη μέσα από την προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Ο κ. Μπαγί αναγνώρισε ότι τα μέτρα αυτά είναι δυσβάσταχτα για τον κυπριακό λαό, στον οποίο θα ασκηθούν έντονες πιέσεις, και επανέλαβε την ετοιμότητα της Επιτροπής να αντισταθμιστούν οι αρνητικές επιπτώσεις με τη συμβολή της Ομάδας Δράσης που αποφασίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι πρόθεση της Επιτροπής είναι να διευκολύνει στο μέγιστο τη χρήση των πόρων από τα διαρθρωτικά ταμεία που προβλέπονται για την Κύπρο, αλλά και να υπάρξει κάθε δυνατή τεχνική και οικονομική βοήθεια με στόχο την αντιμετώπιση του «σοκ» και των εμποδίων.

Ο Ολιβιέ Μπαγί διευκρίνισε ότι τα κράτη - μέλη θα πρέπει έως το τέλος Απριλίου να τοποθετηθούν επί του κυπριακού μνημονίου μέσα από τις προβλεπόμενες σε κάθε χώρα διαδικασίες επικύρωσης. Η πρώτη δόση αναμένεται να καταβληθεί στη Λευκωσία τον Μάιο.

Ο κ. Μπαγί εξέφρασε την πεποίθηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι τα «σφιχτά» αυτά χρονοδιαγράμματα θα τηρηθούν, τονίζοντας, ωστόσο, ότι το μνημόνιο της Κύπρου δεν αποτελεί ακόμη δημόσιο έγγραφο. Το έγγραφο αυτό, πρόσθεσε, υποβλήθηκε στα κράτη - μέλη και στην ίδια την Κύπρο, η οποία καλείται να προχωρήσει σε συζητήσεις με τα πολιτικά κόμματα.

Πηγή: ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα