«Χαλάρωση» των στόχων επιδιώκει η Ισπανία

Προς μείωση του φετινού στόχου στο 6% του ΑΕΠ
Τρίτη, 02 Απριλίου 2013 15:34
UPD:15:37
REUTERS/ANDREA COMAS

«Χαλάρωση» των στόχων που προβλέπει το πακέτο διάσωσης σκοπεύει να ζητήσει η Ισπανία από τις Βρυξέλλες, καθώς οι αρχικοί στόχοι του προγράμματος μοιάζουν πλέον ανέφικτοι.

Σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικών πηγών, η Μαδρίτη θα εισηγηθεί τη μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος στο 6%, αντί για 4,5% που ήταν ο αρχικός στόχος για το τρέχον έτος. Επίσης, θα επιδιώξει αναβολή του τελικού στόχου για μείωση του ελλείματος κάτω του 3% επί του ΑΕΠ κατά ένα ή δύο έτη.

«Θα τεθεί το συγκεκριμένο ζήτημα», είπε μία κυβερνητική πηγή, ερωτηθείσα σχετικά με τον πιθανό στόχο του 6% για το τρέχον έτος. Από 9,4% το 2011, το έλλειμμα μειώθηκε σε σχεδόν 7% το 2012, όπως ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα από το ισπανικό υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, ποσοστό πολύ υψηλότερο από το αρχικά προβλεφθέν 6,7%, κι ακόμη περισσότερο από το 6,3% που απαιτούσαν οι Βρυξέλλες.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Η Κομισιόν για την Ισπανία

Διαψεύδεται από την Κομισιόν ότι διαπραγματεύεται με την Ισπανία, ώστε να της δοθεί περισσότερος χρόνος για μείωση του ελλείμματός της στο 3% του ΑΕΠ. «Δε βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις με την ισπανική κυβέρνηση», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ολιβιέ Μπαγί, σχετικά με τις φήμες, σύμφωνα με τις οποίες η Κομισιόν θα μπορούσε να παραχωρήσει στη Μαδρίτη παράταση ενός ή δύο ετών για την επίτευξη του στόχου αυτού.

Οι τρέχοντες στόχοι, που προβλέπουν έλλειμμα 4,5% για το 2013 και 2,8% το 2014, θεωρούνται πλέον ανέφικτοι από το σύνολο των οικονομικών αναλυτών, δεδομένης της ύφεσης που έχει καταρρακώσει την οικονομία της χώρας.

Το ισπανικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 1,3% το 2012 και οι περισσότεροι διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί προβλέπουν μία εξίσου σημαντική μείωση για το 2013 (1,4% σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και 1,5% κατά το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα).

Η τέταρτη οικονομία της Ευρωζώνης έχει ενταχθεί για την τριετία 2013-16 σε διαδικασία υπερβολικού χρέους και σε πρόγραμμα σταθερότητας. Οι προβλέψεις για την πορεία του προγράμματος θα περάσουν από τον έλεγχο των Βρυξελλών, οι οποίες στη συνέχεια θα εκδώσουν τις δικές τους εκτιμήσεις για την πορεία των οικονομιών του συνόλου των χωρών της ΕΕ.

Πηγή: ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα