Ευρωζώνη: Στα χαμηλά τεσσάρων μηνών ο PMI

Σε τροχιά συρρίκνωσης η μεταποίηση και στη Γερμανία
Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2013 11:36
Reuters/STRINGER/ITALY

Επιταχύνθηκε η συρρίκνωση της δραστηριότητας στον ιδιωτικό τομέα της Ευρωζώνης τον Μάρτιο, με τον δείκτη PMI να υποχωρεί στα χαμηλότερα επίπεδα τεσσάρων μηνών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Markit, ο δείκτης PMI μειώθηκε στις 46,5 μονάδες έναντι 47,9 μονάδων τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση του δείκτη στις 48,3 μονάδες.

Στον τομέα των υπηρεσιών, ο δείκτης PMI κατρακύλησε στα χαμηλά πέντε μηνών, στις 46,5 μονάδες από 47,9 μονάδες τον Φεβρουάριο. Ο δείκτης της μεταποίησης υποχώρησε στα χαμηλά τριών μηνών, στις 46,6 μονάδες, από 47,9 μονάδες τον περασμένο μήνα.

MARKIT ECONOMICS

«Σε αντίθεση με τις προσδοκίες πολλών -συμπεριλαμβανομένης της ΕΚΤ-  ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα σταθεροποιηθεί το δεύτερο τρίμηνο, είναι πιθανή η ενίσχυση των πτωτικών τάσεων τους προσεχείς μήνες», προειδοποίησε ο Κρις Ουίλιαμσον, διευθύνων σύμβουλος της Markit.

Σε τροχιά συρρίκνωσης η μεταποίηση στη Γερμανία

Σε τροχιά συρρίκνωσης πέρασε ο δείκτης PMI στη Γερμανία τον Μάρτιο, διαψεύδοντας τις προσδοκίες των αναλυτών για ανάπτυξη. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Markit, ο δείκτης μεταποίησης σημείωσε απροσδόκητη βουτιά στις 48,9 μονάδες, από 50,3 μονάδες τον Φεβρουάριο, ενώ οι οικονομολόγοι ανάμεναν ότι θα ανέλθει στις 50,5 μονάδες.

Η Bundesbank έχει προβλέψει ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο, μετά τη συρρίκνωση 0,6% που παρατηρήθηκε το δ’ τρίμηνο του 2012. Ωστόσο, η πολιτική αβεβαιότητα στην Ιταλία και οι ανησυχίες για την τραπεζική κρίση στην Κύπρο έχουν τρομοκρατήσει τις αγορές και απειλούν να εκτροχιάσουν την ανάκαμψη της Ευρωζώνης, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά για τις εξαγωγές της Γερμανίας.

«Η Γερμανία αναμένει επιστροφή στην ανάπτυξη το α’ τρίμηνο του 2013, ωστόσο υπάρχει ο κίνδυνος τα στοιχεία για το ΑΕΠ να καταδείξουν σημαντική επιβράδυνση της ανάκαμψης, σε αντίθεση με τις ανοδικές τάσεις που επικρατούσαν στην αρχή του έτους, σημειώνει στην έκθεση ο Τιμ Μουρ, ανώτατο στέλεχος της Markit.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα