Διορθωτικές τάσεις σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Οι επενδυτές σπεύδουν να αποκομίσουν κέρδη
Τετάρτη, 30 Απριλίου 2003 00:01
UPD:06:37

ΔΙΟΡΘΩΤΙΚΕΣ τάσεις επικράτησαν χθες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, με τους επενδυτές να σπεύδουν να αποκομίσουν τα κέρδη μετά τις τελευταίες ιδιαίτερα θετικές συνεδριάσεις. Το αρνητικό κλίμα στις διεθνείς αγορές αποτυπώνει κυρίως την αγωνία των επενδυτών μήπως η αγορά έχει ανέβει σε επίπεδα υψηλότερα από ό,τι επιτρέπει η οικονομική πραγματικότητα.

Στη Wall Street οι μετοχικές τιμές έχασαν τα αρχικά κέρδη τους, καθώς οι επενδυτές επωφελήθηκαν της προηγούμενης ανόδου για να αποκομίσουν κέρδη.

Αρχικά τα ιδιαίτερα θετικά στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ για το μήνα Απρίλιο αναπτέρωσε τις ελπίδες των επενδυτών για την πορεία της οικονομίας και στήριξε την αγορά. Εν συνεχεία όμως οι ρευστοποιήσεις επηρέασαν το θετικό κλίμα. Η μετοχή της Dynegy ενισχύθηκε περισσότερο από 18%, μετά την ανακοίνωση ότι τα τριμηνιαία αποτελέσματά της αυξήθηκαν για πρώτη φορά σε διάρκεια άνω του ενός έτους.

Ο δείκτης Dow Jones Insdustrial Average (DJIA), κέρδισε συνολικά 31,38 μονάδες, ποσοστό 0,37%, φθάνοντας στις 6.502,99 μονάδες. Με άνοδο 9,06 μονάδων, ποσοστό 0,62%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.471,30 μονάδες.

Στην Ευρώπη, τα χρηματιστήρια έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο, με τη France Telecom να συμπαρασύρει τα blue chip καταγράφοντας απώλειες της τάξης του 5%.

Παρά την ανακοίνωση αύξησης των πωλήσεων πρώτου τριμήνου άνω του 7%, ορισμένοι αναλυτές εξέφρασαν ανησυχίες για τον αριθμό των συνδρομητών στο τμήμα της κινητής τηλεφωνίας Orange, στις αγορές της Γαλλίας και της Βρετανίας.

Οι μετοχές στους τομείς τηλεπικοινωνιών, χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και ενέργειας υποχώρησαν καθώς οι επενδυτές έσπευσαν να ρευστοποιήσουν τα κέρδη τους μετά το αγοραστικό «κύμα» των τελευταίων ημερών, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να οδηγήσει τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σε άνοδο 20% από τα χαμηλά επίπεδα εξαετίας που είχαν αγγίξει στις 12 Μαρτίου.

Αντίθετα, η μετοχή της Ericsson παρουσίασε εντυπωσιακά κέρδη, της τάξης του 16%, επειδή η σουηδική εταιρεία δεν επιφύλαξε αρνητικές εκπλήξεις στα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου και ικανοποίησε τους επενδυτές με τα σχέδια για χιλιάδες νέες απολύσεις προκειμένου να μειώσει το κόστος.

Ο δείκτης FTSE Eurotop 300 των πανευρωπαϊκών blue chip υποχωρούσε λίγο πριν από το κλείσιμο κατά 0,4%, ενώ ο DJ Euro Stoxx 50 κατά 0,9%. Η αγορά του Τόκιο παρέμεινε χθες κλειστή λόγω αργίας.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα