Η εκτέλεση του τρέχοντος προϋπολογισμού, η προετοιμασία ενόψει της επιστροφής των επικεφαλής της τρόικας και η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, απασχόλησαν την ευρεία σύσκεψη που ολοκληκληρώθηκε το βράδυ της Πέμπτης υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο υπουργείο Οικονομικών.
Στη σύσκεψη, η οποία διήρκησε περίπου τέσσερις ώρες, συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης και ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.
Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας δεν έκρυψε την ανησυχία του για τις συνέπειες από την κρίση στη Λευκωσία και κυρίως όσον αφορά στις εγχώριες επιχειρήσεις, ιδίως αυτές που είχαν έκθεση στην Κύπρο. «Είναι πολύ νωρίς να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις από τις εξελίξεις στην Κύπρο. Το σίγουρο είναι ότι υπάρχει μια γενικότερη αρνητική ψυχολογία, αλλά για όλη την Ευρώπη», σημείωσε.
Σχετικά με την επικείμενη επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, ο ίδιος παράγοντας επεσήμανε ότι «πρέπει να τα έχουμε λήξει πριν τις 12 Απριλίου (συνεδρίαση του Eurogroup στην Ιρλανδία). Όλα θα τα πετύχουμε».
Η τρόικα αναμένεται εκ νέου στην Αθήνα στα μέσα της επόμενης εβδομάδας και εκτός από τον καθορισμό του τρόπου είσπραξης του φόρου ακινήτων το 2013 και το θέμα της κινητικότητας στο Δημόσιο, η κυβέρνηση ανησυχεί και για την πορεία των εσόδων και των ασφαλιστικών εισφορών.
Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, η «μαύρη τρύπα» στην εκτέλεση του προϋπολογισμού 2013 προσεγγίζει το ένα δισ. ευρώ, ενώ για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ του Μαρτίου, απαιτούνται γενικότερα τα εξής:
- Θα πρέπει να υποβληθεί στην τρόικα ένα αξιόπιστο σχέδιο κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων, με πρόβλεψη για «υποχρεωτικές αποχωρήσεις» συγκεκριμένου αριθμού υπαλλήλων. Παράλληλα, η τρόικα αναμένει τη θέσπιση κριτηρίων αξιολόγησης, με βάση τα οποία θα αποφασιστεί ποιοι υπάλληλοι θα τοποθετηθούν σε διαθεσιμότητα και ποιοι τελικά θα αποχωρήσουν.
- Ανοιχτό παραμένει το θέμα της κατάργησης ή μη του ΕΕΤΗΔΕ που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και η αντικατάστασή του με τον νέο φόρο ακινήτων.
- Χρηματοδότηση ασφαλιστικών ταμείων. Καθορισμός του κατώτατου μισθού.
Πάντως, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, δεν έχουν εγκαταλειφθεί βασικές διεκδικήσεις, όπως το αίτημα για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% και η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης.
Πηγή: ΑΜΠΕ