Λιγότερες απώλειες στο παρά πέντε

Το τέλος του πολέμου στο Ιράκ δεν είχε κανέναν άμεσο αντίκτυπο στην οικονομία
Παρασκευή, 02 Μαΐου 2003 00:02
UPD:06:26

ΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ χρηματιστήριο κατάφερε να καλύψει το αρχικά μεγάλο χαμένο έδαφος στη χθεσινή νευρική συνεδρίαση, με τους επενδυτές να αναζητούν ευκαιρίες εν μέσω ενός ιδιαίτερα αρνητικού κλίματος όσον αφορά στις προοπτικές της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη. Τα οικονομικά στοιχεία που ανακοίνωσε η κυβέρνηση απέδειξαν πως το τέλος του πολέμου στο Ιράκ δεν είχε κανέναν άμεσο αντίκτυπο στην οικονομία, ενώ και η παραγωγικότητα κινήθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα στο πρώτο τρίμηνο. Ευτυχώς, που τουλάχιστον ανακοινώθηκαν κάποια θετικά επιχειρηματικά νέα τα οποία και βοήθησαν αποτελεσματικά στην αλλαγή πορείας της αγοράς λίγο πριν από το κλείσιμο.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), έχασε συνολικά 25,84 μονάδες, ποσοστό 0,30%, φθάνοντας στις 8.454,25 μονάδες. Με άνοδο 8,25 μονάδων, ποσοστό 0,56%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.472,56 μονάδες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με εξαίρεση το Λονδίνο, δεν λειτούργησαν χθες λόγω της δημόσιας αργίας για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς.

Στο βρετανικό χρηματιστήριο, οι επιλεγμένες μετοχές παρέμειναν υπό πίεση χάνοντας έδαφος για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση, με επικεφαλής τις τράπεζες, λόγω ανησυχιών για την παγκόσμια οικονομική κατάσταση.

Από τις λίγες θετικές εξαιρέσεις στο γενικό αρνητικό κλίμα ήταν η μετοχή της φαρμακοβιομηχανίας Shire Pharmaceuticals Group, η οποία ενισχύθηκε κατά 6,9% έπειτα από την ανακοίνωση της αύξησης κατά 11% των κερδών του πρώτου τριμήνου.

Ο χρηματιστηριακός δείκτης FTSE 100 κινήθηκε υποτονικά στα όρια των 3900 μονάδων, έχοντας ενισχυθεί κατά 8,7% τον Απρίλιο, σημειώνοντας την καλύτερη μηνιαία επίδοση της τελευταίας πενταετίας.

Εμπειρογνώμονες άρχισαν ήδη να συζητούν το επόμενο βήμα για τη βρετανική αγορά, βάζοντας στόχο τις 4000 μονάδες.

Οι πιο δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν των: ICI, mmO2, J. Sainsbury, Xstrata, Barclays, Aviva, Prudential.

Νωρίτερα, στο Τόκιο, ο χρηματιστηριακός δείκτης-βαρόμετρο Nikkei 225 είχε κλείσει με κέρδη για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση, ανακτώντας σημαντικό μέρος από τις απώλειες που προκάλεσε το σοκ με την Sony (η Moody's Investors Service ανακοίνωσε πιθανή υποβάθμιση του μακροχρόνιου χρέους της εταιρείας). Η μετοχή ανέκαμψε κατά 27% την Τετάρτη και έκλεισε με απώλειες 1,21% χθες.

Ο χρηματιστηριακός δείκτης βρέθηκε χθες πάνω από τα επίπεδα της περασμένης Πέμπτης, όταν ανακοινώθηκε η είδηση για τον ιαπωνικό όμιλο ηλεκτρονικών.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα