Ανοίγουν οι τράπεζες στην Κύπρο

Περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων
Τετάρτη, 27 Μαρτίου 2013 20:02
UPD:28/03/2013 07:42
EPA/KATIA CHRISTODOULOU

Ανοίγουν την Πέμπτη οι τράπεζες στην Κύπρο, όπως αποφάσισαν ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Πανίκος Δημητριάδης, και ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής, όμως παράλληλα, όπως αναμενόταν, τίθενται περιορισμοί στις συναλλαγές.

Η εκπρόσωπος Τύπου της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Αλίκη Στυλιανού ανακοίνωσε ότι τα πιστωτικά ιδρύματα θα ανοίξουν για το κοινό στις 12 το μεσημέρι και θα μείνουν ανοικτά μέχρι τις 18.00. Οι υπάλληλοι των τραπεζών θα βρίσκονται από το πρωί στις εργασίες τους.

Όπως διευκρίνισε μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, από την Παρασκευή οι τράπεζες θα επανέλθουν στο σύνηθες ωράριο λειτουργίας τους.

Τι προβλέπει το διάταγμα για τους περιορισμούς 

Στα 300 ευρώ καθορίζεται το μέγιστο ποσό ανάληψης μετρητών ανά πρόσωπο σε κάθε πιστωτικό ίδρυμα ή το ισόποσο σε ξένο συνάλλαγμα, όπως μεταδίδουν τα κυπριακά ΜΜΕ, σύμφωνα με το διάταγμα του υπουργού Οικονομικών που θέτει σειρά περιοριστικών μέτρων στη διακίνηση κεφαλαίων.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Εμφανή πλέον τα οικονομικά προβλήματα

Οι μικροπωλητές στην Κύπρο έχουν δει τον τζίρο να πέφτει και τα προβλήματα είναι πλέον εμφανή. Πολλοί είναι εκείνοι που δηλώνουν ότι πλέον δεν έχουν μετρητά και αναγκάζονται να ψωνίσουν μόνο τα απολύτως απαραίτητα, ενώ οι έμποροι δηλώνουν ότι οι πωλήσεις έχουν μειωθεί κατά 40% με 50%.

Έκκληση για ψυχραιμία από την Ένωση Τραπεζικών Υπαλλήλων 

Έτοιμοι να προσέλθουν στην εργασία τους για να εξυπηρετήσουν το κοινό, δηλώνουν την ίδια ώρα οι τραπεζικοί υπάλληλοι.

«Οι τραπεζοϋπάλληλοι είναι έτοιμοι και από αύριο το πρωί θα προσέρθουν στην εργασία τους για να εξυπηρετήσουν το κοινό», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ενωση Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου.

«Εχουμε πλήρη συναίσθηση των κρίσιμων ωρών που περνά ο τόπος και αντιλαμβανόμαστε και την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει πολλοί συνάνθρωποί μας», σημειώνει η Ένωση. Προσθέτει πάντως ότι «πρέπει όλοι να έχουμε κατά νου, ότι ως τραπεζικοί υπάλληλοι, δεν φέρουμε καμιά ευθύνη αλλά αντίθετα οι συνάδελφοι είναι και οι ίδιοι θύματα των εγκληματικών πράξεων ή/και παραλείψεων που οδήγησαν στην καταστροφή».

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Ξεχειλίζει η οργή των Κυπρίων

Χιλιάδες Κύπριοι έχουν κατέβει στους δρόμους της Λευκωσίας διαδηλώνοντας μπροστά από το προεδρικό μέγαρο και τα γραφεία της ΕΕ. Αφορμή τα δρακόντεια μέτρα για τον περιορισμό των συναλλαγών στο νησί.

Ως εκ τούτου, επισημαίνει η ΕΤΥΚ, «θα ήταν τουλάχιστον άδικο, να μεταφερθεί η οργή και η αγανάκτηση του οποιουδήποτε στους συναδέλφους για αυτό επιθυμούμε, για ακόμα μια φορά, να επαναλάβουμε την έκκλησή μας προς όλους να επιδειχθεί η αναγκαία υπό τις περιστάσεις υπομονή, ψυχραιμία και κατανόηση».

Σε επιφυλακή η Αστυνομία

REUTERS/ANDREAS MANOLIS

Κοντέινερ μεταφέρονται υπό αστυνομική φρούρηση στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου το βράδυ της Τετάρτης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των μέσων ενημέρωσης της χώρας, τα φορτηγά μεταφέρουν χρήματα ενόψει της επαναλειτουργίας των κυπριακών τραπεζών την Πέμπτη.

Εν όψει της επαναλειτουργίας των τραπεζών, η αστυνομία βρίσκεται σε εγρήγορση.

Μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας Ανδρέας Αγγελίδης ανέφερε πως έχει γίνει προγραμματισμός από πλευράς των αρχών και πως έχουν ληφθεί όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για προστασία του κοινού και αποτροπή κλοπών και διαρρήξεων.

Συνέστησε παράλληλα προς τους πολίτες να λαμβάνουν και οι ίδιοι μέτρα προστασίας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα