Δάνεια άνω των 150 εκατ. σε ΜμΕ από ΕΤΕπ

Συμφωνία για χορήγηση συνολικά 440 εκατ. μέσω ΕΤΕ, Alpha Bank και Παγκρήτιας
Τρίτη, 26 Μαρτίου 2013 14:30
UPD:14:31
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Δάνεια άνω των 150 εκατ. ευρώ έχουν χορηγηθεί μέχρι στιγμής από ελληνικές τράπεζες σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) σε εφαρμογή του προγράμματος παροχής δανείων σε ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις με εγγύηση του Δημοσίου.

Όπως υπενθυμίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Ανάπτυξης, η σχετική συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και ΕΤΕπ, που ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο του 2012, προβλέπει τη χορήγηση συνολικά 440 εκατ. ευρώ σε ΜμΕ μέσω της Εθνικής Τράπεζας, της Alpha Bank και της Παγκρήτιας, για κεφάλαια ύψους 250 εκατ. ευρώ, 140 εκατ. ευρώ και 50 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα.

Από τα 440 εκατ. ευρώ η ΕΤΕπ έχει ήδη εκταμιεύσει προς τις τρεις τράπεζες 212,5 εκατ. ευρώ και, συγκεκριμένα, 60 εκατ. ευρώ προς την Εθνική, 140 εκατ. ευρώ προς την Alpha Bank και 12,5 εκατ. προς την Παγκρήτια.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, που κοινοποίησαν στην ΕΤΕπ δύο από τις τρεις τράπεζες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, οι εκταμιεύσεις προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις φθάνουν στα 149,9 εκατ. ευρώ: 140 εκατ. από την Alpha και 9,9 από την Παγκρήτια. Στο ποσό αυτό δεν περιλαμβάνονται οι εκταμιεύσεις από την Εθνική, τα στοιχεία για τις οποίες αναμένονται τις επόμενες ημέρες.

Από τη σχετική ανάλυση προκύπτει πως μέχρι στιγμής έχουν δανειοδοτηθεί από την ΕΤΕπ μέσω των ελληνικών τραπεζών μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τους κλάδους μεταποίησης, ενέργειας, τουρισμού, εμπορίου, κατασκευών, πληροφορικής, εξορύξεων, γεωργίας και μεταφορών.

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα