Συνεχίζεται η άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές

Δευτέρα, 05 Μαΐου 2003 12:32

ΑΞΙΟΛΟΓΑ κέρδη εξακολουθούν να καταγράφουν οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη με πρωταγωνιστές τους κλάδους αερομεταφορών, τουρισμού, τηλεπικοινωνιών και ασφαλειών.

Στην ανάκαμψη των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού μετά από ενδείξεις ότι επιβραδύνεται στην Ασία η επέκταση της επιδημίας της άτυπης πνευμονίας.

Η κυβέρνηση του Χογκ Κογκ ανακοίνωσε ότι την Κυριακή σημειώθηκαν οκτώ νέα κρούσματα, τα λιγότερα σε ημερήσια βάση από το ξέσπασμα της επιδημίας στη χώρα, το Μάρτιο.

Στις 12:18 (ώρα Ελλάδος), στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 είχε διαμορφωθεί στις 3.022,48 μονάδες με κέρδη 2%, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 3.023 μονάδες σημειώνοντας άνοδο της τάξεως του 1,27% και στη Ζυρίχη ο δείκτης SMI στις 4.589,3 μονάδες αυξημένος κατά 1,62%. Σημειώνεται ότι το χρηματιστήριο του Λονδίνου παραμένει σήμερα κλειστό λόγω της αργίας της May Bank Holiday.

Η μετοχική τιμή της Amadeus Global Travel Distribution SA στο χρηματιστήριο του Παρισιού ενισχύεται αυτή την ώρα κατά 3,34%. Αξιόλογα κέρδη (2,32%) καταγράφει και ο τίτλος της Club Mediterranee.

Ανοδικά κινούνται και οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών, οι οποίες από την αρχή του έτους έχουν δεχθεί ισχυρά πλήγματα από τον πόλεμο στο Ιράκ και την εξάπλωση της επιδημίας του ιού SARS.

«Χάνουμε 55 εκατ. ευρώ κάθε εβδομάδα εξαιτίας της άτυπης πνευμονίας και της εξασθένησης της οικονομίας», δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού αερομεταφορέα Lufthansa. Έκανε επίσης γνωστό ότι οι πτήσεις προς Κίνα έχουν πληρότητα μόνο κατά το 20%.

Οι μετοχές της KLM και της Lufthansa ενισχύονται αυτή την ώρα κατά 2,64% και 3,80% αντιστοίχως.

Έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον προσελκύει επίσης ο τίτλος της γαλλικής Alstom. Την περασμένη Δευτέρα, η κατασκευάστρια εταιρεία σταθμών παραγωγής ενέργειας, τρένων και πλοίων προχώρησε στην πώληση του τμήματος βιομηχανικών γεννητριών ρεύματος στη Siemens της Γερμανίας έναντι 1,1 δισ. ευρώ, ποσό μεγαλύτερο του αναμενομένου.

Η Alstom πωλεί στοιχεία του ενεργητικού της, ώστε να αποφύγει την έλλειψη ρευστότητας και να είναι σε θέση να αποπληρώσει χρέος ύψους 5 δισ. ευρώ. Η συμφωνία με τη Siemens επιταχύνει τις προσπάθειες της Alstom να συγκεντρώσει 3 δισ. ευρώ μέχρι το Μάρτιο του 2004.

Τέλος, άνοδο άνω του 3% σημειώνει ο τίτλος της γαλλικής εταιρείας διαχείρισης υδάτων Suez SA. Σύμφωνα με δημοσίευμα των "Sunday Times", η CVC Capital Partners Ltd σχεδιάζει την υποβολή προσφοράς ύψους 2,4 δισεκ. λιρών για την εξαγορά της Northumbrian Water, θυγατρικής της Suez στη Βρετανία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα