Την Κυριακή τελικά το Eurogroup για την Κύπρο

Σάββατο, 23 Μαρτίου 2013 16:51
UPD:21:21
REUTERS/ERIC VIDAL

Ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Μιχάλης Σαρρής συνομιλεί με τον επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν στο Eurogroup.

Αύριο Κυριακή το απόγευμα (στις 19.00 ώρα Ελλάδας) θα πραγματοποιηθεί τελικά στις Βρυξέλλες το Eurogroup για την Κύπρο, όπως έκανε γνωστό πριν από λίγα λεπτά ο επικεφαλής του, ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γερούν Ντάισλεμπλουμ.

Είχαν προηγηθεί πληροφορίες περί ενδεχόμενης αναβολής του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ για τη Δευτέρα, ενώ και ο εκπρόσωπος του αρμόδιου για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Υποθέσεις επιτρόπου Ολι Ρεν σημείωνε πως «εντατικές συνομιλίες είναι σε εξέλιξη σε πολλά επίπεδα», όπως προσέθετε πως «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένες συναντήσεις στις Βρυξέλλες αυτό το Σαββατοκύριακο».

Πολλές ευρωπαϊκές πηγές είχαν προαναγγείλει τη συνεδρίαση αυτή, αλλά η διεξαγωγή της επιβεβαιώθηκε νωρίς το απόγευμα, καθώς εξαρτιόταν από την πρόοδο των διαπραγματεύσεων μετά της τρόικας των δανειστών (ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ) και των κυπριακών αρχών.

Στο περιθώριο του κρίσιμου αυτού Eurogroup, ενδέχεται να υπάρξει συνάντηση ανάμεσα στον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη και τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Στη Λευκωσία την ίδια ώρα οι διαβουλεύσεις είναι συνεχείς και το απόγευμα έγινε γνωστό πως ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης συγκαλεί στις 20.00 απόψε σύσκεψη με τους πολιτικούς αρχηγούς στο Προεδρικό Μέγαρο. Προηγήθηκε συνάντησή του με την τρόικα.

«Είμαστε εδώ και εργαζόμαστε αποφασιστικά για να σώσουμε την οικονομία ... καταβάλλουμε έντονες προσπάθειες» σημείωσε εν τω μεταξύ με νέο μήνυμά του στο twitter ο κύπριος Πρόεδρος.

Σενάρια επί σεναρίων για κούρεμα καταθέσεων

Και ενώ το ΑΜΠΕ μετέδωσε νωρίτερα πως το σενάριο του κουρέματος 20 με 25% από καταθέσεις στην Τράπεζα Κύπρου άνω των 100 χιλιάδων ευρώ φαίνεται ότι είναι το επικρατέστερο στις διαπραγματεύσεις που είναι σε εξέλιξη, κύπριος αξιωματούχος, τον οποίο επικαλείται το Reuters, ανέφερε λίγο αργότερα πως Κύπρος και τρόικα συμφώνησαν σε κούρεμα 20% από καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου και σε κούρεμα 4%, πάλι άνω των 100.000 ευρώ, καταθέσεων σε άλλες κυπριακές τράπεζες.

Η ίδια πηγή ανέφερε ακόμη πως η κυπριακή πρόταση για άντληση πόρων από την εθνικοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, πρόταση στην οποία διαφώνησε η Γερμανία, δεν θα αποτελέσει μέρος του σχεδίου για τη συγκέντρωση σχεδόν έξι δισεκατομμυρίων ευρώ που απαιτούνται για να εξασφαλίσει η Λευκωσία τη σύναψη μιας συμφωνίας διεθνούς δανεισμού.

Εξάλλου, σύμφωνα με το ΡΙΚ, έγινε αποδεκτό από το Eurogroup το Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης ως θεσμός. Ωστόσο, θα φέρει τον τίτλο Ταμείο Αλληλεγγύης και Ανάπτυξης. Δηλαδή, δεν θα ασχοληθεί μόνο με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τις τραπεζικές ανάγκες, αλλά και με την ανάπτυξη.

Στο ταμείο αυτό θα περιλαμβάνονται και οι εισφορές, οι οποίες θα γίνονται ακόμα και από πολίτες και οργανωμένα σύνολα για σκοπούς ανάπτυξης.

Ωστόσο, δεν έχει ξεκαθαρίσει ποια άλλα στοιχεία θα περιλαμβάνονται σε αυτό το ταμείο, ενώ οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν ήδη εκφράσει την αντίθεση τους να περιληφθούν σε αυτό τα Ταμεία Προνοίας.

Αβέρωφ Νεοφύτου: Ένα ένα τα θέματα ξεκαθαρίζουν

Σε δηλώσεις του αργά το απόγευμα ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, εξέφρασε την εκτίμηση ότι αύριο θα κλείσει το ζήτημα που αφορά τον τραπεζικό τομέα οριστικά στις Βρυξέλλες και πρόσθεσε ότι «ένα ένα τα θέματα ξεκαθαρίζουν».

Εξερχόμενος από το υπουργείο Οικονομικών, όπου παρέστη σε σύσκεψη με τον υπουργό, Μιχάλη Σαρρή, ανέφερε ότι «είμαστε σε έναν πάρα πολύ σωστό δρόμο», πρέπει να δώσουμε τέρμα σιγά σιγά στην αβεβαιότητα και την ανασφάλεια.

Ο Γενικός Εισαγγελέας, Πέτρος Κληρίδης είπε ότι ελπίζει να έχουν θετική κατάληξη οι διαβουλεύσεις.

Ο πρόεδρος του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου, Ανδρέας Αρτέμη εξέφρασε κι αυτός την ελπίδα να υπάρξει θετική κατάληξη σήμερα. Ωστόσο, σημείωσε, (η συμφωνία) θα πρέπει να περάσει και από το Eurogroup.

Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Κύπρου Γιάννης Κυπρή δήλωσε ότι οι προσπάθειες συνεχίζονται και δεν γνωρίζουν, αν θα καταλήξουν σήμερα.

Εν τω μεταξύ, ξεκαθαρίστηκε πως δεν θα συγκληθεί σήμερα Ολομέλεια της Βουλής. Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής γενικός Διευθυντής της Βουλής Σωκράτης Σωκράτους, η Βουλή αναμένει την έκβαση των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την τρόικα και πρόσθεσε ότι το Σώμα δεν έχει ενημερωθεί για το ενδεχόμενο να διαβιβαστεί νομοσχέδιο στους βουλευτές.

Μιχ. Σαρρής: Σημαντική πρόοδος

Για σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα έκανε λόγο το μεσημέρι ο κύπριος υπουργός Οικονομικών, Μιχάλης Σαρρής, εκτιμώντας ότι οι συνομιλίες ενδέχεται να ολοκληρωθούν μέχρι το βράδυ.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά από την ολοκλήρωση της πρωινής σύσκεψης στο υπουργείο Οικονομικών με τους εκπροσώπους Ε.Ε., ΕΚΤ και ΔΝΤ, ο κ. Σαρρής εμφανίστηκε αισιόδοξος, σημειώνοντας πως αυτό θα βοηθήσει στη συμφωνία με το Eurogroup, καθώς, όπως είπε, η τρόικα θα κάνει τις εισηγήσεις της.

Ο κύπριος υπουργός εξήγησε ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης προέκυψαν διάφορα θέματα που χρειάζονται περαιτέρω επεξεργασία. Τα ζητήματα αυτά, όπως σημείωσε, εξετάζονται από τεχνικές ομάδες και τα αποτελέσματα θα αξιολογηθούν σε νέα συνάντηση με την τρόικα το απόγευμα.

Σε ό,τι αφορά την Τράπεζα Κύπρου επανέλαβε ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκεται πρόταση για κούρεμα περίπου 25% στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ και εκτίμησε ότι αργά το απόγευμα ή νωρίς το βράδυ θα είναι έτοιμο σχετικό νομοσχέδιο, προκειμένου να διαβιβαστεί στην Ολομέλεια της Βουλής για να μπορέσει να συγκληθεί το νομοθετικό σώμα.

Μιλώντας το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, o κύπριος υπουργός Οικονομικών είχε αποκαλύψει ότι συζητείται κούρεμα κοντά στο 25%, ενώ είχε πει ότι η πρόταση επικεντρώνεται στην Τράπεζα Κύπρου και όχι σε όλες τις κυπριακές τράπεζες. «Το αντικείμενο της όλης συμφωνίας είναι οι δύο μεγάλες τράπεζες», σημείωσε ο κ. Σαρρής.

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα