Κύπρος: Στο υπουργείο Οικονομικών η τρόικα

Επί τάπητος το κούρεμα των καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου
Σάββατο, 23 Μαρτίου 2013 11:45
UPD:13:06
REUTERS/YORGOS KARAHALIS

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτήν την ώρα σύσκεψη με τους εκπροσώπους Ε.Ε., ΕΚΤ και ΔΝΤ στο υπουργείο Οικονομικών.

Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις της κυπριακής κυβέρνησης με την τρόικα, με τις συνομιλίες να επικεντρώνονται πλέον στην επιβολή κουρέματος στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου.

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτήν την ώρα σύσκεψη με τους εκπροσώπους Ε.Ε., ΕΚΤ και ΔΝΤ στο υπουργείο Οικονομικών.

Μιλώντας το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό Mega o κύπριος υπουργός Οικονομικών, Μιχάλης Σαρρής, επιβεβαίωσε ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων υπάρχει πρόταση για επιβολή κουρέματος κοντά στο 25% στις καταθέσεις άνω των 100.000 στην Τράπεζα Κύπρου.

Διευκρίνισε ακόμη ότι η πρόταση επικεντρώνεται στην Τράπεζα Κύπρου και όχι σε όλες τις κυπριακές τράπεζες. «Το αντικείμενο της όλης συμφωνίας είναι οι δύο μεγάλες τράπεζες», σημείωσε ο κ. Σαρρής.

Λίγες ώρες μετά από την ψήφιση των εννέα νομοσχεδίων στη Βουλή, ο κύπριος υπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία των διαπραγματεύσεων και την εξεύρεση λύσης στην κυπριακή κρίση. «Βλέπουμε μπροστά μας ένα δρόμο πιο καθαρό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Προς συνεδρίαση του Eurogroup την Κυριακή

Σύμφωνα με τον κ. Σαρρή, με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα το απόγευμα της Κυριακής θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του Eurogroup.

Δεν έχει ωστόσο ξεκαθαρίσει αν στη συνεδρίαση θα παρευρεθεί και ο κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης.

Αρχικά πληροφορίες ανέφεραν ότι ο κ. Αναστασιάδης θα μεταβεί στις Βρυξέλλες μαζί με τους πολιτικούς αρχηγούς ή εκπροσώπους των κομμάτων. Πάντως, ο κύπριος υπουργός Οικονομικών, ερωτηθείς σχετικά, δήλωσε ότι ο κύπριος πρόεδρος δεν θα μεταβεί πιθανότατα στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ πρότεινε την αποστολή αεροσκάφους στη Λευκωσία για να μεταφέρει στις Βρυξέλλες τον πρόεδρο Αναστασιάδη και τους αρχηγούς των κομμάτων για την αυριανή έκτακτη σύνοδο του Εurogroup.

Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν ότι ο χρόνος αναχώρησης του κ. Αναστασιάδη θα εξαρτηθεί από την έκβαση της συνάντησης, που έχει η τρόικα στο υπουργείο Οικονομικών.

Παράλληλα, δεν έχει επίσης ξεκαθαρίσει αν η Βουλή θα συνέλθει σήμερα ή όχι.  Επικαλούμενο κύπριο «ανώτερο» βουλευτή, το πρακτορείο Reuters μετέδωσε ότι το Κοινοβούλιο δεν θα συζητήσει μία πιθανή συνεισφορά επί των τραπεζικών καταθέσεων πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup. «Θα συνεδριάσουμε μετά από το Eurgroup. Δεν ξέρω πότε», δήλωσε ο βουλευτής, ο οποίος δεν κατονομάζεται.

Συσκέψεις για την επόμενη μέρα στον τραπεζικό τομέα

Την ίδια ώρα, τα σενάρια της επόμενης μέρας στον τραπεζικό τομέα βρίσκονται στο επίκεντρο συσκέψεων στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, στα γραφεία της Κεντρικής Τράπεζας βρίσκονται σε εξέλιξη συσκέψεις όπου μελετούνται όλα τα σενάρια για την Τρίτη οπότε και αναμένεται να ανοίξουν οι τράπεζες.

Παράλληλα, πληροφορίες της ίδιας πηγής αναφέρουν ότι στα γραφεία της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου έχει φθάσει αντιπροσωπεία της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς από την Ελλάδα  για την ολοκλήρωση της συμφωνίας πώλησης των υποκαταστημάτων Λαϊκής και Κύπρου στην Ελλάδα. Εκεί βρίσκονται επίσης οι διοικήσεις των δύο κυπριακών τραπεζών για την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα