Επικοινωνία του αμερικανού ΥΠΟΙΚ με ευρωπαίους ομολόγους του για την Κύπρο

Αμερικανικό ενδιαφέρον για τη Λευκωσία
Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2013 23:07
UPD:23:08
EPA/ERIK S. LESSER

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου.

Άμεσο είναι το αμερικανικό ενδιαφέρον για την Κύπρο καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν αμερικανικά ΜΜΕ, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, επικοινώνησε εκ νέου με ευρωπαίους ομολόγους του και συζήτησε τις εξελίξεις στην κυπριακή κρίση, ζητώντας να ληφθούν αποφάσεις το συντομότερο δυνατόν.

Η κυβέρνηση Ομπάμα, με δηλώσεις των εκπροσώπων του Λευκού Οίκου, του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του υπουργείου Οικονομικών, εξέφρασε αυτές τις μέρες την ανησυχία της για τις εξελίξεις στην Κύπρο, τονίζοντας ότι παρακολουθεί στενά την όλη κατάσταση.

Στο μεταξύ, τα αμερικανικά ΜΜΕ συνεχίζουν να δίνουν μεγάλη προβολή στις εξελίξεις για την Κύπρο.

Η Washington Post, με κύριο άρθρο, υποστηρίζει ότι η πρόσφατη απόφαση που λήφθηκε στη συνεδρίαση του Eurogroup αναδεικνύει τις ατέλειες της Ευρωζώνης, καθώς οι συμμετέχοντες είχαν υποτιμήσει τα γεωπολιτικά συμφέροντα και τις δυσκολίες στην εγκαθίδρυση ενός κοινού νομίσματος μεταξύ αυτόνομων κρατών που δεν διαθέτουν πραγματική κεντρική τράπεζα, κοινό ρυθμιστικό πλαίσιο για τον τραπεζικό τομέα και κοινή δημοσιονομική πολιτική.

Η Wall Street Journal αναφέρεται στις έντονες διεργασίες σε Λευκωσία, Ευρώπη και Ρωσία, για τη διαμόρφωση ενός νέου πακέτου διάσωσης της Κύπρου, μετά την απόρριψη κουρέματος των κυπριακών καταθέσεων από το Κυπριακό Κοινοβούλιο. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι Κύπριοι αξιωματούχοι, με παράλληλες συνομιλίες στη Λευκωσία και στη Μόσχα, διαπραγματεύονται μια τριμερή συμφωνία για τη διάσωση της χώρας, που δεν θα περιέχει την επιβολή κουρέματος στις καταθέσεις των τραπεζών.

Τέλος η New York Times σημειώνει τις προσπάθειες της κυπριακής κυβέρνησης για την εξεύρεση των 5,8 δισ. ευρώ μέσω των εθνικοποίησης των ασφαλιστικών ταμείων ή την έκδοση ειδικού ομολόγου.

Πηγή: ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα