Έτοιμο δηλώνει το Eurogroup, σε ανακοίνωσή του μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης, «να συζητήσει με τη Λευκωσία μια νέα πρόταση, την οποία αναμένει από τις κυπριακές αρχές το συντομότερο δυνατό».
«Το Eurogroup ακολούθως, στη βάση της ανάλυσης της τρόικας που πρέπει να γίνει, είναι έτοιμο να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για ένα πρόγραμμα προσαρμογής, σεβόμενο παράλληλα τις παραμέτρους που καθορίστηκαν νωρίτερα από το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών».
«Μετά την ολοκλήρωση αυτών των διαπραγματεύσεων, οι κυπριακές αρχές θα πρέπει να αρχίσουν να νομοθετούν τα στοιχεία μιας τέτοιας συμφωνίας», προστίθεται.
Επιπλέον, το Eurogroup «επαναβεβαιώνει τη σημασία της πλήρους εγγύησης των καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης εξακολουθούν να είναι έτοιμα να βοηθήσουν τον κυπριακό λαό στις μεταρρυθμιστικές τους προσπάθειες προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα της ζώνης του ευρώ στο σύνολό της.
Βελτιωμένο πνεύμα συνεργασίας από την πλευρά των κυπριακών αρχών διαπιστώνει ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν, Σάιμον Ο' Κόνορ, μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης του Εurogroup, σημειώνοντας ότι «καλωσορίζουμε τις διαβεβαιώσεις των κυπριακών αρχών ότι θα παρουσιάσουν λεπτομερώς στην τρόικα την εναλλακτική τους πρόταση για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών πέρα από την οικονομική βοήθεια που συμφωνήθηκε».
«Οι εμπειρογνώμονες μας θα αξιολογήσουν αυτήν την πρόταση προσεκτικά ήδη από αύριο το πρωί. Είμαστε, υπό όρους, ικανοποιημένοι για την εξέλιξη της εκκαθάρισης τράπεζας και τον περιορισμό στην κίνηση κεφαλαίων που προχωρούν σύμφωνα με τη νομοθετική διαδικασία», υπογράμμισε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Ολι Ρεν κάλεσε για την άμεση υιοθέτηση αυτών των μέτρων που είναι απολύτως αναγκαία σε αυτή τη συγκυρία.
«Θα πρέπει να προχωρήσουμε τάχιστα και να εργαστούμε εντατικά με την κυπριακή κυβέρνηση και τους εταίρους μας στην τρόικα, ώστε να σχεδιάσουμε μια βιώσιμη εναλλακτική λύση η οποία να μπορεί να γίνει αποδεκτή από τα κράτη-μέλη», κατέληξε ο Σάιμον Ο' Κόνορ.
Υποβάθμιση της Κύπρου από S&P
Στο μεταξύ, ο οίκος αξιολόγησης S&P προχώρησε στην υποβάθμιση της Κύπρου σε CCC από CCC+.
Σε ανακοίνωσή του ο οίκος υποστηρίζει πως οι κίνδυνοι μιας χρεοκοπίας, σε ό,τι αφορά στο εξωτερικό χρέος της Κυπριακής Δημοκρατίας, παρουσιάζονται αυξημένοι αυτήν την ώρα.
Επιπλέον γίνεται αναφορά στην απόρριψη από τη Βουλή του τέλους σταθερότητας επί των καταθέσεων, περιγράφοντάς το ως στοιχείο κλειδί στο οποίο υπολογιζόταν η οικονομική βοήθεια ΕΕ-ΔΝΤ.
Κεντρική Τράπεζα Κύπρου: Εξυγίανση της Λαϊκής ή κατάρρευση
Οι εξελίξεις στη Λευκωσία κατά τη διάρκεια της ημέρας ήταν ραγδαίες.
Νωρίτερα το βράδυ, ο κύπριος κεντρικός τραπεζίτης Πανίκος Δημητριάδης υπογράμμισε την ανάγκη άμεσων μέτρων εξυγίανσης της Λαϊκής Τράπεζας, προειδοποιώντας πως σε διαφορετική περίπτωση η τράπεζα θα οδηγηθεί σε άμεση χρεοκοπία και τερματισμό των εργασιών της.
Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε πως η κεντρική τράπεζα είχε ήδη εισηγηθεί κατεπείγουσα κατάθεση και ψήφιση σχετικού νομοθετικού πλαισίου.
Ένταση έξω από την κυπριακή Βουλή
Νωρίτερα, επεισόδια μικρής έκτασης έξω από την κυπριακή Βουλή πυροδότησαν πληροφορίες περί κλεισίματος της Λαϊκής Τράπεζας. Η εκπρόσωπος Τύπου της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, Αλίκη Στυλιανού, έσπευσε ωστόσο να διαψεύσει την πληροφορία που μετέδωσε το ΡΙΚ για κλείσιμο της τράπεζας. Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα στο τραπέζι, είπε μεταξύ άλλων, μιλώντας στο κανάλι.
Στη Βουλή τα ν/σ για Λαϊκή, Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης, περιοριστικά μέτρα στις συναλλαγές
Αργότερα το βράδυ της Πέμπτης, και μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, κατατέθηκαν στη Βουλή με τη μορφή του κατεπείγοντος τρία νομοσχέδια, μεταξύ των οποίων και το σχετικό με τη Λαϊκή.
Κατατέθηκε επίσης το νομοσχέδιο που αφορά την ίδρυση Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης (ΕΤΑ), καθώς και νομοσχέδιο που αφορά την επιβολή περιοριστικών μέτρων στις συναλλαγές σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Σχετικά με την ίδρυση Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης, το υπουργείο Οικονομικών εισηγείται την ψήφιση του «δεδομένης της έκτακτης ανάγκης στην οποία έχει περιέλθει η Δημοκρατία λόγω του άμεσου κινδύνου κατάρρευσης του χρηματοπιστωτικού της συστήματος».
Η ίδρυση Ταμείου με την επωνυμία Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης σκοπό έχει να χρηματοδοτεί ή/και να ενισχύει οικονομικώς πιστωτικά ιδρύματα, να προωθεί ή/και να συμβάλλει στην κεφαλαιοποίηση ή/και ανακεφαλαιοποίηση πιστωτικών ιδρυμάτων, ή/και να προωθεί ή και συμβάλλει στη χρηματοδότηση της Δημοκρατίας.
Οι πόροι του Ταμείου θα προέρχονται από εισοδήματα της Δημοκρατίας από την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, από ομόλογα ή/και χρεόγραφα ή/και αξιόγραφα ή/και άλλους τίτλους αξιών, που το Ταμείο εκδίδει και πωλεί από την απόκτηση, διαχείριση ή και διάθεση μετοχών, ομολόγων, χρεογράφων, αξιογράφων ή/και άλλων τίτλων αξιών οποιασδήποτε εταιρεία ή άλλου νομικού προσώπου, από δωρεές ή και εισφορές που γίνονται προς το Ταμείο από οποιοδήποτε πρόσωπο και από οποιαδήποτε άλλη πηγή ή και νόμιμη δραστηριότητα.
Για το δεύτερο νομοσχέδιο για την επιβολή περιοριστικών μέτρων στις συναλλαγές σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, το υπουργείο Οικονομικών ενημερώνει τη Βουλή ότι προς αντιμετώπιση της κρισιμότητας της κατάστασης στην κυπριακή οικονομία και μετά από εισήγηση του Διοικητή της ΚΤ, κρίθηκε επιβεβλημένη, η κήρυξη από τον ΥΠΟΙΚ προσωρινής ειδικής τραπεζικής αργίας, καθώς και η εισαγωγή πλαισίου κανόνων που να ρυθμίζουν παραμέτρους λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Το νομοσχέδιο αυτό ετοιμάστηκε με τη σύμφωνη γνώμη του κλιμακίου της τρόικας που βρίσκεται στην Κύπρο.
Σκοπός είναι η ανάθεση εξουσιών στον ΥΠΟΙΚ ή κατά περίπτωση στο διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας να μπορούν να παίρνουν περιοριστικά μέτρα, περιλαμβανομένων περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων για λόγους δημόσιας τάξης και ασφάλειας και με σκοπό τη διασφάλιση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας.
Το τρίτο νομοσχέδιο για την εξυγίανση των τραπεζών αφορά την εξυγίανση της Λαϊκής Τράπεζας.
Λίγο πριν τις 23:00 η Ολομέλεια της κυπριακής Βουλής αποφάσισε πως τα νομοσχέδια θα τεθούν προς ψήφιση την Παρασκευή στις 10 το πρωί.
Αναλυτικά τα νομοσχέδια που θα κληθεί να ψηφίσει η Βουλή είναι:
- Ο περί ίδρυσης εθνικού ταμείου αλληλεγγύης νόμος.
- Ο περί επιβολής περιοριστικών μέτρων στις συναλλαγές σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
- Ο περί εξυγίανσης πιστωτικών και άλλων ιδρυμάτων νόμος.
- Ο περί τραπεζικών εργασιών τροποποιητικός νόμος.
- Ο περί ειδικού φόρου πιστωτικού ιδρύματος τροποποιητικός νόμος.
- Ο περί της διαχείρισης χρηματοοικονομικών κρίσεων τροποποιητικός νόμος.
- Ο περί σύστασης και λειτουργίας σχεδίου προστασίας καταθέσεων και εξυγίανσης πιστωτικών και άλλων ιδρυμάτων νόμος.
- Οι περί λειτουργίας ταμείου προστασίας καταθέσεων και εξυγίανσης πιστωτικών και άλλων ιδρυμάτων κανονισμοί και τέλος
- Ο περί συνεργατικών εταιρειών τροποποιητικός νόμος.
Στην Αθήνα, μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης του Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας τόνισε κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει φόβος για τις καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες που βρίσκονται στην Ελλάδα.
Αρνητικό το αποτέλεσμα των επαφών Σαρρή στην Μόσχα
Στο μεταξύ, άκαρπες ήταν, όπως φαίνεται, οι επαφές του κύπριου υπουργού Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή στη Μόσχα. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, ο κ. Σαρρής φέρεται να δήλωσε πως η Ρωσία δεν θα έχει καμία συμμετοχή στο πρόγραμμα διάσωσης της Κύπρου.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι Ρώσοι ξεκαθάρισαν στον υπουργό Οικονομικών ότι δεν συζητούν τίποτε άλλο πέραν της επιμήκυνσης του ρωσικού δανείου ύψους 2,5 δισ. ευρώ.
naftemporiki.gr με πληροφορίες και από ΑΜΠΕ