Λύση που να εγγυάται βιώσιμο χρέος θέλει η Κομισιόν

Συνεχίζονται οι διεργασίες για την κατάρτιση Plan B
Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2013 14:36
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ολιβιέ Μπαγί απαντάει σε ερωτήσεις για την Κύπρο

Μια λύση, η οποία να εγγυάται τη βιωσιμότητα του κυπριακού χρέους, αναμένει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τη Λευκωσία, όπως δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπός της Ολιβιέ Μπαγί.

«Έγκειται πλέον στις κυπριακές αρχές να παρουσιάσουν μια λύση η οποία να σέβεται το κριτήριο της βιωσιμότητας του χρέους», δήλωσε ο Μπαγί, διαβάζοντας ανακοίνωση του εκτελεστικού οργάνου της Ε.Ε.

Σημειώνεται πως, βάσει των όρων της συμφωνίας που επετεύχθη το Σάββατο για το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου, το χρέος της χώρας αναμένεται ότι θα φτάσει στο 100% του ΑΕΠ το 2020.

«Οι αποφάσεις λαμβάνονται από τα κράτη μέλη και καμιά απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί χωρίς τη συνεργασία τους, της Κύπρου περιλαμβανομένης», ανέφερε ο Μπαγί.

Πρόσθεσε επίσης πως η Κομισιόν κατέστησε σαφές ότι θα δεχόταν μια εναλλακτική επιλογή που να μην περιλαμβάνει την επιβολή τέλους για τις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ. Ωστόσο, είπε, οι κυπριακές αρχές δεν αποδέχονται ένα τέτοιο εναλλακτικό σενάριο.

Παρίσι: Η μπάλα είναι στο γήπεδο της Κύπρου

Ανάλογη θέση φαίνεται πως υιοθετεί και η Γαλλία, η οποία μάλιστα επικρίνει την κυπριακή κυβέρνηση για τους χειρισμούς της.

«Σήμερα η μπάλα είναι στην περιοχή της Κύπρου» δήλωσε η εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Νατζάτ Βαλό-Μπελκασέμ, η οποία χαρακτήρισε ατυχές το σχέδιο φορολόγησης των μικρών καταθέσεων, κάτι που όμως χρέωσε στην κυπριακή κυβέρνηση.

«Η ιστορία δείχνει πως (...) το να παρουσιαστεί το σχέδιο όπως το έκαναν οι κυπριακές αρχές ήταν ένα λάθος» σημείωσε, προσθέτοντας πως «είναι θεμιτό από την πλευρά του κυπριακού πληθυσμού να αντιτίθεται στη φορολόγηση των μικρών καταθέσεων.

Η Γαλλία, υπογράμμισε ωστόσο, είχε υποστηρίξει στη διάρκεια της συνόδου του Eurogroup «μια θέση που ήταν να φορολογηθούν οι καταθέσεις μόνο άνω των 100.000 ευρώ».

«Οι μικροί καταθέτες συνεπώς δεν θα ανησυχούσαν» συνέχισε η εκπρόσωπος υπογραμμίζοντας πως «σήμερα η μπάλα είναι στην περιοχή της Κύπρου».

Σε αναζήτηση Plan B

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Προς εναλλακτικό σενάριο η Κύπρος για άρση του αδιεξόδου

Αγώνα δρόμου καταβάλλει η κυβέρνηση της Κύπρου για την εξεύρεση λύσης μετά το «όχι» που είπε η Βουλή στην πρόταση του Eurogroup για το κούρεμα των καταθέσεων.

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκονται οι διεργασίες στην Κύπρο για την κατάρτιση ενός σχεδίου Β' μετά από την καταψήφιση του νομοσχεδίου για την επιβολή φόρου στις καταθέσεις από την κυπριακή Βουλή.

Μετά από την ολοκλήρωση της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρίστος Στυλιανίδης, ανακοίνωσε πως μια ομάδα τεχνοκρατών από κάθε κόμμα μετέβη στην κεντρική τράπεζα της Κύπρου προκειμένου να συζητηθεί ένα σχέδιο Β' αναφορικά με τη χρηματοδότηση και τη μείωση των 5,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, που θα αντλούνταν από τη φορολόγηση των καταθέσεων.

«Γίνεται μια προσπάθεια τόσο σε τεχνοκρατικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο, κυρίως όμως σε τεχνοκρατικό επίπεδο, να αξιολογηθούν, να μελετηθούν κάποιες εναλλακτικές προτάσεις και σκέψεις για το πώς προχωρούμε μετά την χθεσινή απόρριψη από τη Βουλή της συμφωνίας του Eurogroup», δήλωσε ο βουλευτής της ΕΔΕΚ, Νίκος Νικολαΐδης, εξερχόμενος από τη σύσκεψη.

Εν τω μεταξύ, λίγο πριν από τις 13:30 ολοκληρώθηκε η προγραμματισμένη συνάντηση των επικεφαλής της τρόικας με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, χωρίς να υπάρξουν πληροφορίες για τα ζητήματα τα οποία συζητήθηκαν.

Οι επικεφαλής της τρόικας θα έχουν συνέχεια επαφές στη Βουλή των Αντιπροσώπων αλλά και στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.

«Γόνιμη» συνομιλία με το Φρανσουά Ολάντ

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε και η τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Αναστασιάδη με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, συνομιλία που ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε γόνιμη και εποικοδομητική.

 

Όπως έγινε γνωστό, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφέρθηκε στις προσπάθειες της κυβέρνησής του για διαμόρφωση «σχεδίου Β» και ζήτησε τη στήριξη του γάλλου Προέδρου στις προσπάθειες που καταβάλλονται, ώστε να εξασφαλιστεί μέρος του ποσού των 5,8 δισ. ευρώ με ίδιους πόρους.

Παράλληλα, ο κ. Στυλιανίδης διέψευσε τις πληροφορίες που φέρουν τη Λαϊκή Τράπεζα να έχει πωληθεί σε Ρώσους επενδυτές.

Στις 6 το απόγευμα, ο κ. Αναστασιάδης θα προεδρεύσει συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, ενώ δεν αποκλείεται και συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για έγκριση νομοσχεδίων. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε νωρίτερα το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, δόθηκαν οδηγίες στο προσωπικό της Βουλής να είναι σε ετοιμότητα για έκτακτη σύγκληση της ολομέλειας στις 18:30.

Καμία απόφαση ακόμα για το ρωσικό δάνειο

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις στη Μόσχα

Στη Μόσχα είναι στραμμένα τα βλέμματα των Κυπρίων αλλά και της Ευρώπης, μετά το ηχηρό «όχι» της Κυπριακής Βουλής στο πακέτο διάσωσης και το κούρεμα των καταθέσεων. Ο κύπριος υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής βρίσκεται στη ρωσική πρωτεύουσα για συνομιλίες με τον ομόλογό του Αντόν Σιλουάνοφ με αντικείμενο μια νέα δανειακή σύμβαση.

Εν τω μεταξύ, ο κύπριος υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής βρίσκεται στη Μόσχα, όπου έχει επαφές σχετικά με την παράταση του δανείου που έχει χορηγήσει στην Κύπρο η Ρωσία, ενώ ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απηύθυνε πρόσκληση στον Νίκο Αναστασιάδη να επισκεφθεί τη Μόσχα όποτε εκείνος το επιθυμεί.

Ο κ. Σαρρής δήλωσε ότι δεν έχει ληφθεί ακόμα καμία απόφαση και πως οι συζητήσεις θα συνεχιστούν. «Είχαμε μια πολύ ειλικρινή συζήτηση, τονίσαμε πόσο δύσκολη είναι η κατάταση», ανέφερε μετά από τη συνάντηση με τον ρώσο ομόλογό του, Αντόν Σιλουάνοφ.

«Θα συνεχίσουμε τις συνομιλίες προκειμένου να βρούμε μια λύση, με την οποία ελπίζουμε να τύχουμε κάποιας στήριξης», ανέφερε ο κύπριος ΥΠΟΙΚ, προσθέτοντας πως κατά τη σημερινή συνάντηση «δεν υπήρξαν προσφορές, τίποτα συγκεκριμένο». «Είμαστε ευτυχείς που έγινε μια καλή αρχή», είπε ο κ. Σαρρής.

Η Κύπρος έχει ζητήσει από τη Ρωσία πενταετή παράταση του υφιστάμενου δανείου των 2,5 δισ. ευρώ που λήγει το 2016 καθώς και μείωση του επιτοκίου που βρίσκεται στο 4,5%.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Γερμανικό Πρακτορείο

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα