Σαρρής: Καμία απόφαση ακόμα για το ρωσικό δάνειο

Συνεχίζονται οι συζητήσεις
Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2013 10:39
REUTERS/MAXIM SHEMETOV

Καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμα για το ρωσικό δάνειο, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Μιχάλης Σαρρής, από τη Μόσχα, προσθέτοντας πως οι συζητήσεις θα συνεχιστούν.

«Είχαμε μια πολύ ειλικρινή συζήτηση, επισημάναμε πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση», είπε ο κ. Σαρρής μετά τη συνάντηση που είχε με τον ρώσο ομόλογό του Αντόν Σιλουάνοφ.

«Θα συνεχίσουμε τις συνομιλίες προκειμένου να βρούμε μια λύση, με την οποία ελπίζουμε να τύχουμε κάποιας στήριξης», ανέφερε ο κύπριος ΥΠΟΙΚ, προσθέτοντας πως κατά τη σημερινή συνάντηση «δεν υπήρξαν προσφορές, τίποτα συγκεκριμένο». «Είμαστε ευτυχείς που έγινε μια καλή αρχή», είπε ο κ. Σαρρής.

Εν τω μεταξύ, ακυρώθηκε η προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου του κ. Σαρρή, η οποία επρόκειτο να δοθεί σε ανταποκριτές ρωσικών, διεθνών, ελληνικών και κυπριακών μέσων ενημέρωσης στην κυπριακή Πρεσβεία στη Μόσχα.

Η επίσημη εξήγηση είναι ότι οι διαβουλεύσεις θα τραβήξουν σε μάκρος, ωστόσο το επιτελείο του κύπριου υπουργού δεν εξήγησε γιατί δεν θα μπορούσε να υπάρξει ενημέρωση αργότερα εντός της ημέρας, αφού κατά τον υπάρχοντα προγραμματισμό ο κ. Σαρρής αναχωρεί αύριο για τη Λευκωσία.

Η Κύπρος έχει ζητήσει από τη Ρωσία πενταετή παράταση του υφιστάμενου δανείου των 2,5 δισ. ευρώ που λήγει το 2016 καθώς και μείωση του επιτοκίου που βρίσκεται στο 4,5%.

Στη Μόσχα μεταβαίνει σήμερα και ο κύπριος υπουργός Εμπορίου, Τουρισμού και Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης. Το ταξίδι του ήταν προγραμματισμένο, λόγω της έκθεσης τουρισμού στη ρωσική πρωτεύουσα, ωστόσο δεδομένων των εξελίξεων αποκτά πρόσθετη σημασία.

Εξάλλου, σύμφωνα με το ΡΙΚ, στη ρωσική πρωτεύουσα βρίσκεται για επαφές κλιμάκιο υψηλόβαθμων στελεχών της Λαϊκής Τράπεζας. Πηγή από την τράπεζα εκτιμά ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για θετική κατάληξη στη μεγαλύτερη τραπεζική συμφωνία, που κυοφορείται τους τελευταίους μήνες.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η προεργασία που έγινε είναι πολύ ενθαρρυντική και η αναχώρηση της αντιπροσωπείας της Τράπεζας για τη Μόσχα ήταν εσπευσμένη, προκειμένου να μη χαθεί η ευνοϊκή χρονική συγκυρία.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα