«Φρέναραν» Ευρώπη και ΗΠΑ

Αρνητικό κλίμα λόγω Fed και Cisco
Πέμπτη, 08 Μαΐου 2003 00:01
UPD:08:13

ΤΑ ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΑ σχόλια της Φέντεραλ Ρεζέρβ και οι αποθαρρυντικές προβλέψεις της Cisco Systems έβαλαν «φρένο» στο ράλι των τελευταίων δύο μηνών της Wall Street.

Οι μετοχικές τιμές έχουν καταγράψει μεγάλη άνοδο από τα μέσα Μαρτίου, εν μέσω προσδοκιών, ότι η οικονομική ανάκαμψη θα γίνει πιο έντονη προς τα τέλη του 2003.

Ο τόνος όμως της Φέντεραλ Ρεζέρβ ήταν συγκρατημένος προχθές, καθώς προειδοποίησε για πιθανή σημαντική μείωση του πληθωρισμού και υπογράμμισε ότι η οικονομία διατρέχει τον κίνδυνο εξασθένησης τους προσεχείς μήνες.

Η άνοδος 5% της μετοχής της Coca-Cola βοήθησε να περιοριστούν οι ζημίες των blue chips. Αντίθετα, οι προβλέψεις του διευθύνοντος συμβούλου της Cisco, ότι οι πωλήσεις του τρέχοντος τριμήνου ενδεχομένως να μην είναι υψηλότερες από τις αντίστοιχες περυσινές, επηρέασαν το κλίμα στον τεχνολογικό τομέα.

O δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) έχασε συνολικά 27,73 μνάδες, ποσοστό 0,32%, φθάνοντας στος 8.560,63 μονάδες. Με απώλειες 16,95 μονάδων, ποσοστό 1,11%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.506,76 μονάδες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια διέκοψαν την τετραήμερη ανοδική πορεία τους χθες, καθώς οι επενδυτές προτίμησαν να ρευστοποιήσουν μέρος των κερδών σε μερικές από τις μετοχές που κατέγραψαν τις καλύτερες επιδόσεις, όπως η ολλανδική Ahold, οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών και οι βασικοί παραγωγοί.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με απώλειες 1,15% και 1,26%, αντίστοιχα, με τον πρώτο δείκτη να διατηρείται άνετα πάνω από τις 800 μονάδες.

Τα χρηματιστήρια της γηραιάς ηπείρου βρίσκονται περίπου 21% πάνω από τα χαμηλά επίπεδα της εξαετίας στα οποία υποχώρησαν προσωρινά στα μέσα Μαρτίου, αντιδρώντας θετικά στη σύντομη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ και στο κύμα θετικών επιχειρηματικών κερδών, ωστόσο παραμένουν περίπου 4% κάτω από τα επίπεδα στα οποία βρίσκονταν στην αρχή του έτους.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης των 100 επιλεγμένων μετοχών υποχώρησε λίγο κάτω από το ψυχολογικό φράγμα των 4.000 μονάδων, ενώ στο Παρίσι οι απώλειες ήταν σημαντικές.

Στρατηγικοί αναλυτές προειδοποίησαν ότι η τρελή κούρσα που άρχισε στα μέσα Μαρτίου και κράτησε περίπου δύο μήνες ίσως πρέπει να διακοπεί, καθώς τα οικονομικά δεδομένα και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού δεν δείχνουν καμιά βελτίωση.

Οι πιο δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν των: BHP Billiton (-3,3%), France Telecom (-4,2%), BASF (-4,4%), Bayer (+5,6%), BNP Paribas (+0,3%), Sodexho Alliance (+9,3%).

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα