Ασιατικά Χρηματιστήρια

Πέμπτη, 08 Μαΐου 2003 07:02
UPD:08:27

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι ιαπωνικές μετοχές για πρώτη ημέρα, σε σύνολο έξι ημερών, μετά την ισχυροποίηση του γιεν έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ, κατά τη διαπραγμάτευσή του στη Ν. Υόρκη, απειλώντας να μειώσει την αξία των εξαγωγών εταιρειών, όπως της Sony Corp., της Honda Motor Co. και άλλων εξαγωγέων.

«Υπάρχει μια νευρικότητα στα χρηματιστήρια εξ αιτίας του ράλι του γιεν», ανέφερε ο Yoshiya Morimoto, ο οποίος διαχειρίζεται 2,6 δισ. δολ. σε μετοχές με την Japan Investment Trust Management Co., συμπληρώνοντας : «Περαιτέρω ισχυροποίηση του γιεν θα αναγκάσει μερίδα εξαγωγέων να μειώσουν τις προβλέψεις για τα κέρδη τους».

Ο δείκτης Nikkei έχανε ποσοστό 0,8%, φθάνοντας στις 8.047,70 μονάδες στη 1:04' μ.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα. Η πτώση, έβαλε ένα τέλος στην πιο παρατεταμένη άνοδο του δείκτη επί πέντε συνεχείς ημέρες, την οποία είχε να σημειώσει από τις 25 Νοεμβρίου του 2002. Ο δείκτης Topix υποχωρούσε κατά 0,7%, φθάνοντας στις 817,39 μονάδες, με τις μετοχές των εταιρειών πυ σχετίζονται με τον κλάδο των κομπιούτερ, αλλά και των αυτοκινητοβιομηχανιών, να αποτελούν το 45% των συνολικών απωλειών του δείκτη.

Αλλού στην Ασία, στην Ταϊβάν ο δείκτης TWSE έχανε ποσοστό 1,3%. Κυβερνητική έκθεση έδειξε τον Απρίλιο περιορισμό της ανάπτυξης, καθώς το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS), αλλιώς άτυπη πνευμονία, περιόρισε τη ζήτηση των καταναλωτών και κράτησε μακρυά τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους αγοραστές.

Στη Σιγκαπούρη, ο δείκτης Straits Times σημείωνε κέρδη 0,7%. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωναν οι μετοχές της United Overseas Bank Ltd., μετά την ισχυροποίηση του εθνικού νομίσματος στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα δύο μηνών, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να περιορίσει τη θανατηφόρο νόσο, προκειμένου να τονώσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Οι αγορές στο Χονγκ Κονγκ, τη Ν. Κορέα και την Κίνα, είναι κλειστές, λόγω εθνικής εορτής.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα