Πιθανώς έως αύριο ανακοινώσεις για την απορρόφηση των κυπριακών τραπεζών

Υποκαταστήματα Ελλάδας
Δευτέρα, 18 Μαρτίου 2013 11:29
EPA/KATIA CHRISTODOULOU

Όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, στόχος είναι να έχουν μεταβιβαστεί οι δραστηριότητες των κυπριακών τραπεζών σε υφιστάμενο χρηματοπιστωτικό όμιλο έως την Τρίτη το πρωί.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία εξεύρεσης του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, στο οποίο θα μεταφερθούν τα στοιχεία ενεργητικού και παθητικού των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, μετά τη σχετική απόφαση που έλαβε το Σάββατο το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας.

Για τον σκοπό αυτό συνεδρίασε χθες η Εκτελεστική Επιτροπή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, χωρίς όμως να υπάρξει πληροφόρηση για τις αποφάσεις που ελήφθησαν, καθώς αναμένεται πρώτα η κρίσιμη ψηφοφορία στην κυπριακή Βουλή. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΜΠΕ, το ΤΧΣ θα συνεδριάσει εκ νέου το απόγευμα.

Όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, ανάλογα πάντα με τις εξελίξεις την Κύπρο, στόχος είναι να έχουν μεταβιβαστεί οι δραστηριότητες των κυπριακών τραπεζών σε υφιστάμενο χρηματοπιστωτικό όμιλο έως την Τρίτη το πρωί.

Στο πλαίσιο αυτό αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις σήμερα το απόγευμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει και οι τρεις συστημικές τράπεζες, ο όμιλος της Εθνικής - Eurobank, της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς, η κάθε μια βέβαια με διαφορετικούς όρους και επιμέρους προτάσεις. Ανοικτό παραμένει πάντα και το ενδεχόμενο οι κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα να περάσουν στο Tαχυδρομικό Tαμιευτήριο.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας έχει διαβεβαιώσει πολλές φορές ότι οι καταθέσεις στην Ελλάδα είναι απολύτως διασφαλισμένες, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων στις τρεις κυπριακές τράπεζες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.

Πρόκειται για την Τράπεζα Κύπρου, την Cyprus Popular Bank (πρώην Marfin Popular Bank) και την Ελληνική Τράπεζα με δίκτυο, που ξεπερνά τα 330 υποκαταστήματα και συνολικά 5.000 εργαζόμενους.

Οι τρεις τράπεζες διαθέτουν συνολικό ενεργητικό στην Ελλάδα ύψους 25 δισ. ευρώ, οι καταθέσεις ανέρχονται σε 14 δισ. ευρώ και τα δάνεια σε 20 δισ. ευρώ.

Εξάλλου, σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις τραπεζών, οι συνολικές επιστροφές καταθέσεων από το κυπριακό τραπεζικό σύστημα το ελληνικό στη διάρκεια των τελευταίων μηνών εκτιμούνται στα 2,5 δισ. ευρώ.

Κατά τις ίδιες εκτιμήσεις, από τις εκροές καταθέσεων προς το κυπριακό τραπεζικό σύστημα, που είχαν παρατηρηθεί πριν τις διπλές ελληνικές εκλογές, παραμένουν έως σήμερα περίπου 1,5 με 2 δισ. ευρώ.

Στις καταθέσεις που «έφυγαν» από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα προς το κυπριακό συμπεριλαμβάνονται και ποσά μικρόκαταθετων που κυμαίνονται από 5.000 μέχρι 15.000 ευρώ.

Πηγή: ΑΜΠΕ

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα