Από 19 Μαΐου η δεύτερη έκδοση των ειδικών τίτλων αποταμίευσης

Αύξηση του ανώτατου ορίου επένδυσης στα 15.000 ευρώ ανά άτομο.
Πέμπτη, 08 Μαΐου 2003 16:27

Με αύξηση του πλαφόν στα 15.000 ευρώ ανά αποταμιευτή ξεκινά από τη Δευτέρα 19 Μαΐου η δεύτερη έκδοση των λαϊκών αποταμιευτικών ομολόγων (ειδικοί τίτλοι αποταμίευσης). Στην πρώτη έκδοση του Φεβρουαρίου το ανώτατο όριο τοποθέτησης ανά αποταμίευση ήταν 10.000 ευρώ.

Σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται ότι οι τίτλοι θα είναι ετήσιας διάρκειας με αφορολόγητη απόδοση 3,60%, η οποία προβλέπεται να υπερκαλύπτει τον προβλεπόμενο πληθωρισμό. Προϋπόθεση του αφορολόγητου είναι η διακράτηση των τίτλων μέχρι τη λήξη τους. Παρακολούθηση της διακράτησης θα γίνεται μέσω του Συστήματος ¶ϋλων Τίτλων (ΣΑΤ).

Δικαίωμα απόκτησης των Ειδικών Τίτλων Αποταμίευσης (ΕΤΑ) έχουν τα φυσικά πρόσωπα. Οι τίτλοι θα διατίθενται με δημόσια έγγραφή μέσω των τραπεζικών ιδρυμάτων, του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, των καταστημάτων της Τραπέζης της Ελλάδος και των χρηματιστηριακών εταιριών. Ημερομηνία έκδοσης (διακανονισμού) είναι η Τετάρτη 28 Μαϊου 2003.

Οι τίτλοι θα εκδοθούν με ονομαστική αξία 100 ευρώ, ενώ οι εγγραφές θα γίνονται σε πολλαπλάσια των 1.000 ευρώ. Ανώτατο όριο διάθεσης για κάθε φυσικό πρόσωπο ορίζεται το ποσό των 15.000 ευρώ. Το συνολικό ποσό της έκδοσης, καθώς και το ποσό που θα διατεθεί σε κάθε αποταμιευτή, θα ορισθεί μετά το τέλος των εγγραφών. Σε περίπτωση πολλαπλών εγγραφών με τον ίδιο αριθμό ΑΦΜ, των οποίων το άθροισμα υπερβαίνει το ανώτατο όριο των 15.000 ευρώ, ο αποταμιευτής αποκλείεται εντελώς από τη δημόσια εγγραφή.

Σε περίπτωση που ο αποταμιευτής επιθυμεί να εξοφλήσει τους Ειδικούς Τίτλους Αποταμίευσης πριν την λήξη τους, αυτοί θα ρευστοποιούνται άμεσα και εύκολα από τους φορείς μέσω των οποίων αγοράστηκαν, αφού παρακρατηθεί ο φόρος που αναλογεί (10%).

Πηγή: ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα