Το ξημέρωμα της Τρίτης η εκτόξευση του Hellas Sat

Δευτέρα, 12 Μαΐου 2003 13:17

Τα ξημερώματα της Τρίτης, ώρα Ελλάδος, είναι προγραμματισμένο να εκτοξευθεί από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ, των Ηνωμένων Πολιτειών, ο πρώτος ελληνικός δορυφόρος, ο οποίος θα καλύψει τις τηλεπικοινωνιακές ανάγκες της Ελλάδος και της Κύπρου, για τα επόμενα 15 χρόνια.

Μετά την εκτόξευσή του ο Hellas Sat, θα πάρει την οριστική θέση του στο διάστημα σε περίπου μία εβδομάδα και λίγο αργότερα θα τεθεί σε επιχειρησιακή ετοιμότητα και θα εκπέμπει κανονικά, καλύπτοντας το μεγαλύτερο τμήμα της Ευρώπης.

Με τον Hellas Sat, η Ελλάδα εντάσσεται στις ευρωπαϊκές χώρες που διαθέτουν τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους, γεγονός που της δίνει αυτονομία στην κάλυψη των τηλεπικοινωνιακών αναγκών της τόσο σε καθημερινό επίπεδο, όσο και σε θέματα ασφάλειας της χώρας. Παράλληλα ο δορυφόρος θα συμβάλει τα μέγιστα στη μετάδοση των Ολυμπιακών αγώνων.

Με την ευκαιρία της εκτόξευσης οι υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών της Ελλάδος Χρίστος Βερελής και ο υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων της Κύπρου, Κυριάκος Καζαμίας, σε κοινή δήλωσή τους, χαρακτηρίζουν ιστορική μέρα την αυριανή ημέρα για τις δύο χώρες, καθώς η εκτόξευση σηματοδοτεί μια νέα εποχή στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και εντάσσει την Ελλάδα και την Κύπρο στην ομάδα των διαστημικών χωρών της Ευρώπης, στο επονομαζόμενο «European Space Agency».

Όπως αναφέρουν οι δύο υπουργοί, ο Hellas Sat, που είναι αποτέλεσμα της στενής συνεργασίας τω δύο χωρών, συμπίπτει με την είσοδο της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθιστά την Ελλάδα και την Κύπρο δορυφορικές δυνάμεις, ενώ είναι προφανής η πολιτική και οικονομική σημασία του δορυφόρου.

«Η Ελλάδα και η Κύπρος της Ευρώπης αποκτούν πλέον και τη διαστημική τους παρουσία και υπόσταση, μέσω του δορυφόρου Hellas Sat», καταλήγουν στην κοινή δήλωσή τους οι δύο υπουργοί.

Να υπενθυμίσουμε ότι αρχικά η εκτόξευση του πυραύλου που θα μετέφερε τον Hellas Sat είχε προγραμματιστεί για τις 14 Μαρτίου, αλλά αναβλήθηκε λόγω τεχνικών προβλημάτων. Στο διάστημα θα πάρει θέση 39 μοίρες σε σχέση με τη γη και στον εξοπλισμό του περιλαμβάνονται κεραίες που μπορούν να καλύψουν τη Μέση Ανατολή, την Αφρική, την Αυστραλία και αρκετές περιοχές της Ασίας.

ΠΗΓΗ : Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΟΤΕ



Σχολιασμένα