Κίνα: Σε υψηλό 10 μηνών ο πληθωρισμός

Άλμα των τιμών στα είδη διατροφής
Δευτέρα, 11 Μαρτίου 2013 09:52
REUTERS/KIM KYUNG-HOON

Λαϊκή αγορά στο Πεκίνο. Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 3,2% το Φεβρουάριο στη χώρα σε σχέση με πέρυσι, φτάνοντας στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων δέκα μηνών, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 10 μηνών σκαρφάλωσε ο πληθωρισμός στην Κίνα τον Φεβρουάριο, εξαιτίας της αύξησης που καταγράφηκε στα είδη διατροφής.

Συγκεκριμένα, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 3,2% σε σχέση με πέρυσι, με τις τιμές των τροφίμων να σημειώνουν μεγάλη αύξηση της τάξεως του 6%.

REUTERS

Ο πληθωρισμός έχει αποτελέσει μείζον πολιτικό ζήτημα στην Κίνα, εν μέσω ανησυχιών ότι, αν αυξηθούν υπερβολικά οι τιμές καταναλωτή, ίσως αναγκαστεί το Πεκίνο να ακολουθήσει αυστηρότερη νομισματική πολιτική, ενδεχομένως εις βάρος της ανάπτυξης.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
«Καμπανάκι» πληθωρισμού στην Κίνα

Σημάδια «υπερθέρμανσης» παρουσιάζει η κινεζική οικονομία, με τον πληθωρισμό να «χτυπάει» 3,2% το Φεβρουάριο (6% στα τρόφιμα), το υψηλότερο ποσοστό τους τελευταίους δέκα μήνες. Παρόλα αυτά, οι κινεζικές αρχές εμφανίζονται καθησυχαστικές και αποδίδουν την αύξηση των τιμών στην εορταστική περίοδο για το Νέο Έτος, που οδήγησε σε άνοδο της καταναλωτικής ζήτησης.

Ωστόσο, οι αναλυτές εκτιμούν πως τα τελευταία στοιχεία δεν είναι πιθανό να οδηγήσουν σε τέτοιες κινήσεις.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα