Επιβράδυνση της μεταποίησης στην Κίνα

Υποχώρηση του PMI στις 50,1 μονάδες τον Φεβρουάριο
Παρασκευή, 01 Μαρτίου 2013 11:15

Επιβράδυνση παρουσίασε η μεταποιητική δραστηριότητα στην Κίνα τον Φεβρουάριο, κυρίως λόγω της εξασθένησης της εγχώριας ζήτησης, χωρίς ωστόσο αυτό να εμπνέει ανησυχία σχετικά με την αναπτυξιακή δυναμική της κινεζικής οικονομίας.

Ο δείκτης PMI που δημοσιοποίησε η κινεζική στατιστική υπηρεσία υποχώρησε στις 50,1 μονάδες σε εποχικώς προσαρμοσμένη βάση, έναντι 50,2 μονάδων που εκτιμούσαν οι αναλυτές. Τον Ιανουάριο ο δείκτης ανερχόταν σε 50,4 μονάδες.

Ο αντίστοιχος δείκτης PMI που καταρτίζει η HSBC υποχώρησε στα χαμηλά τεσσάρων μηνών και διαμορφώθηκε στις 50,4 μονάδες, έναντι των υψηλών δύο ετών -52,3 μονάδες- όπου είχε ανέλθει τον Ιανουάριο.

Οι αναλυτές, ωστόσο, εμφανίζονται καθησυχαστικοί, καθώς θεωρούν ότι η υποχώρηση των δεικτών PMI δεν υποδηλώνει ουσιαστική επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας αλλά προϊδεάζει για ήπια ανάπτυξη εντός του 2013.

«Τα σημερινά στοιχεία υποδεικνύουν σταθεροποίηση της οικονομικής δραστηριότητας τους προσεχείς μήνες παρά ισχυρή ανάκαμψη», σχολιάζει στο Reuters ο Τζιαν Τσανγκ από την Barclays.

«Ο ρυθμός της ανάκαμψης είναι ήπιος, το οποίο σημαίνει ότι δεν υπάρχει ανάγκη να δρομολογήσει η κινεζική κυβέρνηση αυστηρά μέτρα νομισματικής πολιτικής στο άμεσο μέλλον», εκτιμά ο Κιου Χονγκμπίν από την HSBC στο Χονγκ Κονγκ.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα