Στο «μικροσκόπιο» του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το οποίο συνεδριάζει υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, θα βρεθούν σήμερα τα πέντε τελευταία υπουργεία των οποίων τα οργανογράμματα τελούν υπό έγκριση στο πλαίσιο της εκτεταμένης αναδιάρθρωσης του Δημοσίου τομέα και της κατάργησης και συγχώνευσης υπηρεσιών και διευθύνσεων που άρχισε στις αρχές του έτους.
Η σημερινή συνάντηση παρουσιάζει σημαντικές ιδιαιτερότητες, καθώς πραγματοποιείται στη σκιά των γεγονότων της τελευταίας εβδομάδας -χθες οι εκπρόσωποι της τρόικας δεν συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό- και υπό το βάρος των ασφυκτικών πιέσεων που οι πληροφορίες θέλουν να δέχεται η ελληνική πλευρά για να προχωρήσει σε άμεση μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων με απολύσεις.
Ειδικότερα ζητείται να συμπληρωθεί άμεσα η λίστα με τα ονόματα των 25.000 υπαλλήλων που θα τεθούν σε κινητικότητα, προκειμένου στη συνέχεια να προχωρήσει η διαδικασία για τη διαθεσιμότητα του μεγαλύτερου μέρους αυτών.
Σήμερα το Κυβερνητικό Συμβούλιο θα εξετάσει την αναδιοργάνωση σημαντικών υπουργείων και συγκεκριμένα των υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης, Παιδείας, ʼμυνας και Δημόσιας Τάξης. Επισημαίνεται ότι για τα δύο τελευταία η πρόταση είναι περισσότερο ενδεικτική, αφού η όποια αναδιάρθρωση αυτών θα γίνει με βάσει εντελώς διαφορετικά κριτήρια, από ό,τι για τα υπόλοιπα υπουργεία, για προφανείς λόγους.
Σε κάθε περίπτωση από την αναδιάρθρωση των τελευταίων πέντε υπουργείων αναμένεται ότι θα προστεθούν στη λίστα της διαθεσιμότητας 2.000 υπάλληλοι επιπλέον, με στόχο ο συνολικός αριθμός αυτών που θα οδηγηθούν προς την έξοδο να ξεπεράσει το 50% των 25.000.
Αγαστή η συνεργασία
Επισημαίνεται ότι το θέμα των απολύσεων έχει δημιουργήσει σημαντικές τριβές στο εσωτερικό της κυβέρνησης, αφού είναι γνωστό ότι ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης, είναι ενάντιος στην τακτική των απολύσεων.
Η θέση του αυτή έχει προκαλέσει πληθώρα δημοσιευμάτων τα οποία θέλουν τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, να διαφωνεί μαζί του, πράγμα που έχει δημιουργήσει ένταση στις σχέσεις τους και στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Κατόπιν αυτού χθες ο κ. Μανιτάκης, προχώρησε σε γραπτή δήλωση στην οποία τονίζει ότι το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης βρίσκεται «σε στενή και αγαστή συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει την επιτάχυνση και διεύρυνση των διαρθρωτικών αλλαγών στη Δημόσια Διοίκηση, που έχουν ήδη δρομολογηθεί.
Την περίοδο αυτή είναι φυσικό ο σχεδιασμός να επικεντρώνεται στο σχήμα της κινητικότητας 25.000 υπαλλήλων. Αμετάθετος στόχος του υπουργείου παραμένει η ταχύτερη δυνατή ορθολογική ανακατανομή και ανανέωση του ανθρώπινου δυναμικού, παράλληλα με την αναγκαία μείωση των οργανικών θέσεων και την κατάργηση αυτών που πλεονάζουν».
Σχολιάζοντας περαιτέρω τονίζει ότι οι όποιες μειώσεις θα πρέπει να μην απειλούν τη λειτουργία του Δημοσίου. Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι «ο ποσοτικός στόχος της μείωσης του αριθμού των απασχολουμένων στον δημόσιο τομέα πρέπει να συνδυάζεται με την ποιοτική αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης και αυτό φροντίζει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης».
Η τρόικα, από τη δική της πλευρά θεωρεί «ακατανόητο» και το εκλαμβάνει ως κίνηση κωλυσιεργίας, οι υπεράριθμοι που μπαίνουν στη διαθεσιμότητα να είναι απαραίτητοι για τη λειτουργία του Δημοσίου, το οποίο μάλιστα, την περίοδο αυτή αναδιοργανώνεται με στόχο να λειτουργεί με λιγότερες υπηρεσίες, λιγότερες θέσεις εργασίας και χαμηλότερο κόστος.
Αμεση απόλυση
Υπέρ της άμεσης απόλυσης επιόρκων υπαλλήλων από το Δημόσιο τάσσεται η ΔΗΜΑΡ. Ο εκπρόσωπος του κόμματος, Ανδρέας Παπαδόπουλος, υπενθύμισε ότι η ΔΗΜΑΡ «από την πρώτη στιγμή έχει πει, ότι οι επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι να απολυθούν, χωρίς δεύτερη συζήτηση και συμφωνώ ότι έχει καθυστερήσει αυτή η διαδικασία. Έπρεπε να έχουν απολυθεί «χθες», «προχθές», πολύ πριν το πει η τρόικα» (Bήμα FM 99,5). Ο κ. Παπαδόπουλος υπερασπίστηκε τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνη Μανιτάκη, τονίζοντας πως «το να στοχοποιείται ο κ. Μανιτάκης είναι η εύκολη λύση και είναι απαράδεκτο να το κάνει κάποιος αυτό. Το σχέδιο που έχει επεξεργαστεί ο κ. Μανιτάκης περιλαμβάνει τις απολύσεις των επιόρκων, το κλείσιμο οργανισμών, τη συγχώνευση οργανισμών, την πολύ σκληρή αξιολόγηση, τις μετακινήσεις». Απέδωσε δε, τις καθυστερήσεις σε κωλυσιεργία διαφόρων άλλων υπουργείων.
Φταίει η μείωση των εσόδων
Η συνεχιζόμενη και σε μεγάλο βαθμό αδικαιολόγητη μείωση των κρατικών εσόδων του κράτους είναι τελικώς η αιτία για την ανάγκη απολύσεων, μείωσης συντάξεων και παροχών και όχι οι απαιτήσεις της τρόικας, επισημαίνουν οι οικονομολόγοι της Alpha Bank.
H εξέλιξη των φορολογικών εσόδων το 2012 και στις αρχές του 2013 οφείλεται στην περαιτέρω έξαρση της φοροδιαφυγής στην περίοδο αυτή και καθώς η χώρα αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα είσπραξης των κρατικών εσόδων, φόρων και εισφορών και δεν υπάρχει η δυνατότητα δανεισμού από το εξωτερικό, τυχόν μειώσεις εσόδων συνεπάγονται αναγκαστικά απολύσεις και μεγάλη μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, και επίσης, δραστική μείωση των συντάξεων που χρηματοδοτούνται από το κράτος και υπο-χρηματοδότηση των άλλων υπηρεσιών.
Μέτρα που μειώνουν τα φορολογικά έσοδα θα ήταν καταστροφικά στην τρέχουσα, εξαιρετικά κρίσιμη για τη χώρα, περίοδο, ενώ επίσης καταστροφική είναι και η κάλυψη που παρέχεται από πολλές πλευρές σε αυτούς που δεν πληρώνουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, ακόμη και από τον ΦΠΑ που τον έχουν ήδη εισπράξει, επισημαίνεται.
Η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της τράπεζας αναφέρει ότι η ανάπτυξη της οικονομίας στα επόμενα δύο ή τρία έτη δεν είναι δυνατή χωρίς την ανάκαμψη των συναλλαγών, με προσέλκυση και ξένων κεφαλαίων και των επενδύσεων στην αγορά ακινήτων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ
Για υποτιθέμενες «διαπραγματεύσεις» της κυβέρνησης με την τρόικα, κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας το νέο κύκλο συζητήσεων.
Κατά το ΣΥΡΙΖΑ, «βρισκόμαστε μπροστά στην επανάληψη της ίδιας ιστορίας, στην οποία πρωταγωνιστεί μια κυβέρνηση που στην αρχή παριστάνει ότι διαπραγματεύεται με την τρόικα για μέτρα στα οποία έχει ήδη συμφωνήσει, στη συνέχεια «εκβιάζεται» υπό την απειλή της καταβολής της δόσης και στο τέλος δίνει περισσότερα από αυτά που της έχουν ζητήσει».
Ο ΣΥΡΙΖΑ μέμφεται και τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης, σημειώνοντας πως «οι λεονταρισμοί τους δεν μπορούν να εξαντλούνται στον τηλεοπτικό χρόνο στα παράθυρα των καναλιών», αλλά εάν διαφωνούν πρέπει να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση, γιατί «τα υπόλοιπα είναι στάχτη στα μάτια μιας κοινωνίας που ασφυκτιά υπό το βάρος της πιο βάρβαρης και αντικοινωνικής πολιτικής».
ΣΤΕΛΙΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ - [email protected]
«Η χώρα δεν αντέχει άλλα μέτρα»
Να αντιληφθούν ότι η Ελλάδα δεν αντέχει να λάβει πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, κάλεσε τους επικεφαλής της τρόικας, με τους οποίους συναντήθηκε χθες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.
EUROKINISSI
Ευάγγελος Βενιζέλος, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «Εφόσον υπάρξουν προβλήματα στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, πρέπει να οργανωθούν παρεμβάσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα και όχι η επιβολή νέων μέτρων».
Στη συνάντηση, παρουσία και των κ. Φίλιππου Σαχινίδη και Γιάννη Μανιάτη, ο κ. Βενιζέλος, φέρεται να επισήμανε ότι η χώρα «δεν αντέχει ούτε κοινωνικά, ούτε οικονομικά, ούτε πολιτικά», ενώ κάλεσε τους συνομιλητές του να λάβουν υπόψη «και τις γενικότερες ευρωπαϊκές εξελίξεις και τα αποτελέσματα των ιταλικών εκλογών που δείχνουν ότι υπάρχουν όρια στην εφαρμογή ορισμένων πολιτικών».
Σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος επέμεινε πως «εφόσον υπάρξουν προβλήματα στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, πρέπει να οργανωθούν παρεμβάσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα, οι οποίες να βοηθήσουν τη διεύρυνση του παρονομαστή και όχι να ληφθούν νέα μέτρα τα οποία αναπαράγουν το φαύλο κύκλο της ύφεσης και της ανεργίας». Ο κ. Βενιζέλος, κατά τους ίδιους κύκλους, ενημέρωσε την τρόικα για την απόφαση του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ να παραμείνει το Κίνημα στην κυβέρνηση.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ακόμη πως:
* Έχει πολύ μεγάλη σημασία η κυβέρνηση να κινητοποιήσει όχι μόνο τη δημόσια διοίκηση, αλλά και την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος καλείται να παίξει καθοριστικό ρόλο.
* Είναι σημαντικό να βοηθήσει η ίδια η Κομισιόν ξεπερνώντας νομικά και γραφειοκρατικά εμπόδια.
* Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων η οποία δείχνει καλή διάθεση, πρέπει να γίνει πιο πρακτική και να είναι πιο άμεσες οι ενέργειές της, ιδίως για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
* Είναι σημαντικό ότι αλλάζει το διεθνές κλίμα και υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα.
Τέλος, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι πρέπει να αντιμετωπισθεί το ζήτημα των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.