Στη σκιά της τρομοκρατίας

Περιμένοντας το νέο χρήμα
Τετάρτη, 14 Μαΐου 2003 00:01
UPD:06:20

Η ΧΘΕΣΙΝΗ τρομοκρατική επίθεση στη Σαουδική Αραβία προκάλεσε ανησυχίες στους κύκλους των επενδυτών, οι οποίοι είχαν αρχίσει να επιστρέφουν στην αγορά, με αποτέλεσμα να ανακοπεί η ανοδική πορεία των τελευταίων ημερών.

«Ολοι συμφωνούν ότι υπήρξε υπερβολικό κύμα αγορών και γι' αυτό θα πρέπει να αναμένουν κάποια πτώση τις επόμενες ημέρες. Η αγορά φάνηκε ανθεκτική τους τελευταίους μήνες, θα πρέπει όμως να περιμένουμε να δούμε νέο χρήμα στην αγορά», επισημαίνει ο Ράιαν Σμιθ της Bank One στο Κολόμπους.

Ο κλάδος επεξεργαστών άσκησε πιέσεις στην αγορά από τη στιγμή που η Merrill Lynch υποβάθμισε την επενδυτική της κατάταξη για μία σειρά μετοχών από τον τομέα ημιαγωγών. Εξαίρεση αποτελούν κάποιες μετοχές του τεχνολογικού τομέα, όπως της Amazon.com, που σημείωσε άνοδο 5%.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) έχασε συνολικά 47,48 μονάδες, ποσοστό 0,54%, φθάνοντας στις 8.679,25 μονάδες. Με απώλειες 1,72 μονάδας, ποσοστό 0,11%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.539,68 μονάδες.

Στη Γηραιά Ηπειρο

Μεικτή εικόνα παρουσίασαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με το ισχυρό ευρώ να προκαλεί πονοκεφάλους στις μεγάλες εξαγωγικές επιχειρήσεις της Γηραιάς Ηπείρου, την ώρα που ο ελβετικός όμιλος UBS ανακοίνωνε θετικά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με άνοδο 0,5% και πτώση 0,2% αντίστοιχα, με τον πρώτο δείκτη να παραμένει πάνω από τις 815 μονάδες, ενώ οι όγκοι συναλλαγών κινήθηκαν σε επίπεδα κατώτερα του μέσου όρου.

Ο δείκτης των 300 μετοχών καταγράφει απώλειες της τάξης του 5% μέχρι στιγμής φέτος, παρά το γεγονός ότι έχει ανακάμψει κατά 20% από τα χαμηλά επίπεδα της εξαετίας στα οποία βρέθηκε προσωρινά στα μέσα του Μαρτίου.

Ο δείκτης βρίσκεται εγκλωβισμένος σε όρια διακύμανσης 20 μονάδων από τα μέσα του Απριλίου.

Τα χρηματιστήρια στη Φραγκφούρτη, στο Παρίσι, στο Μιλάνο, στη Μαδρίτη και στο Αμστερνταμ υποχώρησαν, ενώ αντίθετα ενισχύθηκε στο Λονδίνο, όπου ο δείκτης των 100 επιλεγμένων μετοχών πλησίασε ξανά το φράγμα των 4.000 μονάδων.

Ξεχώρισαν

Οι πιο δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν των: UBS (+4,2%), Credit Suisse (+4,4%), DaimlerChrysler (-1,8%), Peugeot (-2,5%), Bayer, BASF, Akzo (-3%), HVB (-7,5%), Banca Intesa (+3,1%), Havas (+12,6%), MAN (-6,2%).

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα