Τουρισμός: Θετικά μηνύματα από Γερμανία

Σειρά επαφών της υπουργού Τουρισμού στο περιθώριο της ΙΤΒ Berlin
Τετάρτη, 06 Μαρτίου 2013 16:20
ICON PRESS/ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΛΤΑΣ

Αύριο Πέμπτη, η κ. Κεφαλογιάννη θα επισκεφθεί το περίπτερο του ΕΟΤ στην έκθεση και το μεσημέρι θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους της Επιτροπής Τουρισμού της Γερμανικής Βουλής. 

Οι τουριστικές επενδύσεις και οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού, θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης της υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη, με τον γερμανό υφυπουργό Εργασίας Χανς Φούχτελ την Παρασκευή, 8 Μαρτίου, στο Βερολίνο, με αφορμή την συμμέτοχη της Ελλάδας στην  ΙΤΒ Βerlin (6 -10 Μαρτίου).

Αύριο Πέμπτη, η κ. Κεφαλογιάννη θα επισκεφθεί το περίπτερο του ΕΟΤ στην έκθεση και το μεσημέρι θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους της Επιτροπής Τουρισμού της Γερμανικής Βουλής. 

Στη συνέχεια η υπουργός Τουρισμού θα μιλήσει σε εκδήλωση-συζήτηση, με θέμα: «Η Ελλάδα στο δρόμο της ανάπτυξης. Τουρισμός και επιχειρήσεις: προκλήσεις και προοπτικές». Στην εκδήλωση, που διοργανώνει το Ίδρυμα Konrad Adenauer και ο ΕΟΤ, συμμετέχουν επίσης, ο καθηγητής Αθανάσιος Τσαυτάρης, υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο Ανδρέας Ανδρεάδης, πρόεδρος ΣΕΤΕ, ο Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, μέλος ΔΣ ΣΕΤΕ και ο Παύλος Ευμορφίδης, επιχειρηματίας.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στο Βερολίνο, η υπουργός Τουρισμού, θα έχει επίσης συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο της TUI Friedrich Joussen, με εκπροσώπους διεθνών τουριστικών πρακτορείων και υψηλόβαθμα στελέχη ξένων ΜΜΕ.

Κίνηση Μέρκελ στην τελετή των εγκαινίων

Tην Τρίτη, κατά την εναρκτήρια εκδήλωση για την ΙΤΒ Belin, η γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ είχε συνάντηση -κατόπιν αιτήματός της- με έλληνες τουριστικούς παράγοντες.

Με δεδομένο ότι τιμώμενη χώρα φέτος στην έκθεση είναι η Ινδονησία, απεδόθη ιδιαίτερη σημασία στην πρωτοβουλία αυτή της κ. Μέρκελ.

«Ήταν πάρα πολύ σημαντικό ότι εκδήλωσε αυτήν την πρωτοβουλία στα εγκαίνια της τόσο σημαντικής παγκόσμιας έκθεσης τουρισμού ΙΤΒ Βερολίνου», σχολίασε ο γενικός γραμματέας του  ΕΟΤ Πάνος Λειβαδάς σε δηλώσεις μετά την συνάντηση με την καγκελάριο, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η δήλωση του Χανς Γιοάχιμ Φούχτελ: «Πρόκειται για ένα λαμπρό ξεκίνημα της διεθνούς έκθεσης τουρισμού ΙΤΒ αλλά και ένα δυνατό μήνυμα για την ελληνογερμανική συνεργασία. Το γεγονός ότι πραγματοποιήθηκε αυτή η συνάντηση κατά την έναρξη της έκθεσης είναι ένας καλός οιωνός για την πορεία της Ελλάδας στην ΙΤΒ». 

Διψήφια αύξηση στον αριθμό των τουριστών από τη Γερμανία

Την ίδια ώρα τα μηνύματα για την Ελλάδα είναι θετικά και φαίνεται να επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) που κάνουν λόγο για  άνοδο της τουριστικής κίνησης σε τουλάχιστον 17 εκατ. τουρίστες από 15,5 εκατ. πέρυσι.

 «Δόξα τω Θεώ, η κατάσταση στην Ελλάδα καλυτερεύει, όλοι οι τουρ οπερέιτορς έχουν ξεκινήσει δυναμικά. Με άλλα λόγια η Ελλάδα "τραβάει". Ενώ τα περασμένα χρόνια οι κρατήσεις είχαν μειωθεί αισθητά, φέτος διαπιστώνουμε μια διψήφια ποσοστιαία αύξηση. Και η χειρονομία της καγκελαρίου είναι ένα δυνατό μήνυμα στήριξης αυτής της εξέλιξης και ένα μήνυμα αλληλεγγύης προς την χώρα», σημείωσε ο πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Συνδέσμου της Γερμανικής Τουριστικής Οικονομίας Νόρμπερτ Φρέντζελ.

Θετική ήταν και η εκτίμηση του Νόρμπερτ Φίμπιχ, διευθύνοντος συμβούλου του ομίλου REWE Touristik, ο οποίος με 2600 ταξιδιωτικά γραφεία είναι ένας από τους μεγαλύτερους τουρ οπερέιτορς της Γερμανίας.  «Διαπιστώνουμε», ειπε, «αισθητή βελτίωση. Δεν έχουμε φτάσει στα επίπεδα που είχαμε πριν 3-4 χρόνια. Το ευχάριστο είναι όμως ότι καταφέραμε να προκαλέσουμε ξανά ενθουσιασμό στους φιλέλληνες και να τους ενθαρρύνουμε να επισκεφτούν ξανά την χώρα. Το 2012 ήταν μια σχετικά απογοητευτική χρονιά, φέτος όμως θα έχουμε μια διψήφια αύξηση».

Καθοριστικός παράγοντας της επιστροφής των γερμανών τουριστών δεν φαίνεται να είναι κάποια μείωση της τιμής του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, αλλά η βελτίωση της εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό.  Αυτό που ενθαρρύνει τους Γερμανούς να έρθουν και πάλι στην Ελλάδα, είναι η βελτίωση της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό, υποστήριξε ο πρόεδρος του Γερμανικού Τουριστικού Συνδέσμου, Γιούργκεν Μπύχι.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα