Υπό πίεση το ενιαίο νόμισμα

Πέμπτη, 15 Μαΐου 2003 11:52
UPD:11:59

ΣΤΟ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΟ επίπεδο της εβδομάδας υποχώρησε σήμερα το ενιαίο νόμισμα έναντι του δολαρίου εν μέσω έντονων ανησυχιών για την πορεία της γερμανικής οικονομίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας, η ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης συρρικνώθηκε κατά 0,2% στο πρώτο τρίμηνο σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο, ενώ οι προβλέψεις έκαναν λόγο για ανάπτυξη, έστω και οριακή.

«Βρισκόμαστε πολύ κοντά στην ύφεση», δήλωσε στο Bloomberg γερμανός οικονομολόγος στην UFJ Bank. «Η επιχειρηματική εμπιστοσύνη παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, οι παραγγελίες μειώνονται σημαντικά, ενώ το ευρώ ενισχύεται», πρόσθεσε.

Τα παραπάνω στοιχεία ενισχύουν τις πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων της τον Ιούνιο. Ο Ερνστ Βέλτεκε, μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ, δήλωσε τη Δευτέρα ότι η κεντρική τράπεζα έχει περιθώριο να προχωρήσει σε περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής, εφόσον υποχωρήσουν οι τιμές του πετρελαίου και διατηρηθεί η ανοδική πορεία του ευρώ.

Σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg, οι 30 από τους 35 ερωτηθέντες οικονομολόγους εκτιμούν ότι η κεντρική ευρωπαϊκή τράπεζα θα προχωρήσει στη μείωση των επιτοκίων κατά τουλάχιστον 25 μονάδες βάσης τον Ιούνιο, μειώνοντας τη διαφορά τους από τα αμερικανικά και τα ιαπωνικά.

Στις 11:39 (ώρα Ελλάδος), στη χρηματαγορά του Λονδίνου, η ισοτιμία του ευρώ έναντι του αμερικανικού νομίσματος είχε διαμορφωθεί στα 1,1463 δολάρια έναντι 1,1516 αργά χθες το βράδυ. Νωρίτερα υποχώρησε μέχρι τα 1,1427 δολάρια, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 8 Μαΐου. Η χθεσινή ισοτιμία αναφοράς της ΕΚΤ ήταν 1,1499 δολάρια ανά ευρώ.

«Το ευρώ έχει εισέλθει σε φάση διόρθωσης που θα μπορούσε να το οδηγήσει μέχρι και τα 1,1310 δολάρια», δήλωσε στο Reuters αναλυτής της γαλλικής BNP Paribas. «Η προσοχή των επενδυτών είναι στραμμένη και πάλι στα μακροοικονομικά στοιχεία για την ευρωζώνη. Τα σημερινά νέα από τη Γερμανία ήταν απογοητευτικά».

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται στις 15:30 (ώρα Ελλάδος) η ανακοίνωση στοιχείων για την απασχόληση στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τις προβλέψεις οικονομολόγων, οι νέες αιτήσεις για τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας παρέμειναν για 13η διαδοχική εβδομάδα πάνω από το επίπεδο των 400.000. Στις 16:15 θα δοθεί στη δημοσιότητα η βιομηχανική παραγωγή Απριλίου, η οποία -σύμφωνα με τις προβλέψεις- μειώθηκε κατά 0,4%.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα