Συρρίκνωση της γερμανικής και ιταλικής οικονομίας

Πέμπτη, 15 Μαΐου 2003 11:56

Απρόσμενη συρρίκνωση 0,2%, κατέγραψε η γερμανική οικονομία, η υπ' αριθμόν ένα της ευρωζώνης, στο πρώτο τρίμηνο του 2003 ενώ η υπ' αριθμόν τρία της ζώνης του κοινού νομίσματος, η ιταλική, συρρικνώθηκε στο ίδιο τρίμηνο, σε ποσοστό 01%, για πρώτη φορά από τα τέλη του 2001.

Τα στοιχεία φέρνουν και πάλι στο προσκήνιο το ενδεχόμενο χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (EKT), τον Ιούνιο.

Η μείωση κατά 0,2% του γερμανικού ΑΕΠ σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2002, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, εξέπληξε τους οικονομολόγους καθώς τόσο αυτοί που είχαν ερωτηθεί από το Bloomberg News, όσο και αυτοί από το Dow Jones Newswires, ανέμεναν αύξηση κατά 0,2%. Το γερμανικό ΑΕΠ αυξήθηκε σε ποσοστό 0,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου χρόνου.

Αν και η συρρίκνωση που κατεγράφη φέρνει τη γερμανική οικονομία πλησιέστερα στην ύφεση, η γερμανική κυβέρνηση δήλωσε ότι εμμένει στην πρόβλεψή της για φετινό ρυθμό ανάπτυξης 0,75%.

Δεν ανησυχούμε, εμμένουμε στις προσδοκίες μας για φέτος, δήλωσε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Σαμπίνε Μάας. Η ανάλυση των στοιχείων έδειξε ότι η εξέλιξη στην ανάπτυξη οφείλεται σε εποχικούς παράγοντες και σε έκτακτα γεγονότα, όπως ο πόλεμος στο Ιράκ. Αναμένουμε σταθεροποίηση της ανάπτυξης και επιτάχυνσή της στο δεύτερο εξάμηνο φέτος, πρόσθεσε.

Συρρίκνωση και στην Ιταλία

Παράλληλα, τα προκαταρτικά στοιχεία που δημοσιοποίησε η ιταλική στατιστική υπηρεσία Istat έδειξαν ότι η ιταλική οικονομία συρρικνώθηκε 0,1% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2002, ενώ το ιταλικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,8% σε ετήσια βάση.

Οι εκτιμήσεις οικονομολόγων που είχαν ερωτηθεί από το Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για μηδενικό ρυθμό ανάπτυξης σε σχέση με το τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου του 2002 και αύξηση 1% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου χρόνου.

Ο ρυθμός ήταν ο ασθενέστερος από το τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου του 2001, όταν η ιταλική οικονομία είχε συρρικνωθεί επίσης κατά 0,1%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα