Έκτακτη εισφορά επί των κεφαλαιακών κερδών από τραπεζικές καταθέσεις θα μπορούσε να επιβάλει η Λευκωσία προκειμένου να χρηματοδοτήσει την αναδιάρθρωση του τραπεζικού της συστήματος, φέρεται να δήλωσε την Τρίτη ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Κύπρου.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεσμεύθηκαν σε συνεδρίασή τους τη Δευτέρα να καταλήξουν έως τα τέλη Μαρτίου σε συμφωνία για την διάσωση της Κύπρου, χωρίς ωστόσο να αποσαφηνίσουν τον τρόπο με τον οποίο θα χρηματοδοτηθεί το πακέτο διάσωσης.
«Η φορολόγηση των εσόδων από τόκους με 10% για παράδειγμα θα απέφερε ένα σημαντικό ποσό για την κυβέρνηση», δήλωσε ο Πανίκος Δημητριάδης σε συνέντευξή του στην Wall Street Journal. ξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι ένας τέτοιος φόρος «θα μπορούσε να αποφέρει μέχρι 150 εκατ. ευρώ το χρόνο».
Σύμφωνα με τον κ. Δημητριάδη, η «έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης για την Κύπρο», όπως την ονόμασε, θα μπορούσε να εφαρμοστεί μόνο για τρία χρόνια, όση θα μπορούσε να είναι και η διάρκεια του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας.
«Δεν πρόκειται για κούρεμα», διευκρίνισε, συμπληρώνοντας ότι θα μπορούσε να εφαρμοστεί χωρίς να υπονομευθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών στο τραπεζικό σύστημα. Σε αντίθεση με άλλα φορολογικά μέτρα, πρόσθεσε, θα μπορούσε να επιβληθεί ακόμα και σε αλλοδαπούς.
Πηγή: Reuters