Eurogroup: Εντός Μαρτίου η απόφαση για την Κύπρο

Έτοιμοι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να βοηθήσουν τη Λευκωσία
Δευτέρα, 04 Μαρτίου 2013 21:36
EPA/OLIVIER HOSLET

Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Αισιόδοξοι είναι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία για τη δανειακή σύμβαση της Κύπρου.

Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης ότι οι υπουργοί είναι έτοιμοι να βοηθήσουν την Λευκωσία όσον αφορά στην αναμόρφωση της οικονομίας της και ειδικότερα του τραπεζικού της τομέα.

«Συμφωνήσαμε να θέσουμε ως στόχο μια πολιτική στήριξη του προγράμματος για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου», είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ αναφερόμενος στο πακέτο διάσωσης, το οποίο πρόκειται να ανέλθει σε περίπου 17 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι η νέα κυπριακή κυβέρνηση συμφώνησε για μια ανεξάρτητη αξιολόγηση του τρόπου με τον οποίο οι κυπριακές τράπεζες εφαρμόζουν τους νόμους κατά του ξεπλύματος χρήματος. Αυτό είναι πιθανό να κατευνάσει τη Γερμανία, η οποία έχει εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες στο νησί.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Μιχάλης Σαρρής, τόνισε ότι η αξιολόγηση για το «ξέπλυμα χρήματος» θα αρχίσει στις 12 Μαρτίου με τη συμμετοχή της αρμόδιας επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης Moneyval και τη συμμετοχή της κεντρικής τράπεζας της Κύπρου.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να υπάρξει κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο, ο κ. Σαρρής εξέφρασε την πλήρη αντίθεση της Λευκωσίας τονίζοντας ότι θα ήταν καταστροφική αυτοχειρία και ατύχημα για την Ευρωζώνη.

Η ανακοίνωση του Eurogroup

Στο ανακοινωθέν που εξέδωσε το Eurogroup για την Κύπρο, καλωσόρισε το νέο υπουργό Οικονομικών, Μιχάλη Σαρρή, και τις πληροφορίες που παρείχε αναφορικά με την κατάσταση στην Κύπρο, μετά τις προεδρικές εκλογές και τις πολιτικές προθέσεις της νέας κυβέρνησης.

Οι πρώτες ανταλλαγές απόψεων με τη νέα κυβέρνηση ήταν χρήσιμες, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση και σημειώνεται ότι με τη νέα κυβέρνηση να έχει αναλάβει καθήκοντα στην Κύπρο, το Eurogroup είναι αισιόδοξο ότι μπορεί να επιτευχθεί μια ταχεία ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για ένα Μνημόνιο.

Ακόμη το Eurogroup καλωσόρισε τη δέσμευση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδη, την οποία μετέφερε ο υπουργός Μ. Σαρρής, για στενή συνεργασία με τους ευρωπαίους εταίρους της Κύπρου προς την κατεύθυνση της ολοκλήρωσης της δανειακής σύμβασης το συντομότερο δυνατόν.

Από την πλευρά του, το Eurogroup επανέλαβε την ετοιμότητά του να στηρίξει την Κύπρο στην προσπάθεια προσαρμογής της, περιλαμβανομένου του τραπεζικού τομέα, προκειμένου να οδηγήσει την οικονομία σε βιώσιμη ανάπτυξη με υγιή δημόσια οικονομικά και να διασφαλίσει τη δημοσιονομική σταθερότητα.

Το Eurogroup έχει ενημερωθεί ότι η προκαταρκτική εργασία για ολοκλήρωση ενός Μνημονίου έχει προχωρήσει και ότι η νέα κυβέρνηση έχει συμφωνήσει σε ανεξάρτητη αξιολόγηση για την εφαρμογή του πλαισίου κατά του «ξεπλύματος βρόμικου χρήματος» από τα κυπριακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Το Eurogroup κάλεσε τους διεθνείς οργανισμούς και την Κύπρο να επισπεύσουν την εργασία τους για τη δημιουργία ενός προγράμματος και συμφώνησε να στοχεύσει σε πολιτική ενσωμάτωση του προγράμματος το δεύτερο δεκαπενθήμερο Μαρτίου.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συνεδριάσουν εκ νέου στο σύντομο μέλλον, ενόψει της προόδου των συζητήσεων μεταξύ των κυπριακών Αρχών και των διεθνών οργανισμών, καταλήξει η ανακοίνωση.

Στην Κύπρο η τρόικα την Τρίτη

Εμπειρογνώμονες της τρόικας των διεθνών δανειστών θα επιστρέψουν στην Κύπρο την Τρίτη για να συνεχίσουν την ανάλυσή τους για τις κρατικές οικονομικές ανάγκες του νησιού, δήλωσε ο Γιέρκ Ασμουσεν μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

«Μια ομάδα εμπειρογνωμόνων της τρόικας θα μεταβεί αύριο στην Κύπρο», είπε ο Ασμουσεν στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. «Είναι μια τεχνική αποστολή που θα πρέπει να κατανοήσει τη στάση της κυπριακής κυβέρνησης».

Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι με το γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχουν καλωσορίσει την έλευση του νέου υπουργού Οικονομικών της Κύπρου και έχουν εκφράσει την ελπίδα να συνεχιστούν οι συζητήσεις.

Σε δηλώσεις του ο ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς Ντε Γκίντος ανέφερε ότι η απόφαση για την Κύπρο θα ληφθεί πολύ σύντομα και ότι είναι σημαντικό το γεγονός ότι υπάρχει μια νέα κυβέρνηση που έχει δεσμευτεί για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομική σταθεροποίηση.

Από την πλευρά του ο ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν δήλωσε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) διατηρεί επιφυλάξεις και εκφράζει ανησυχίες σχετικά με την υπό διαπραγμάτευση δανειακή σύμβαση με την Κύπρο και δεν είναι ακόμη έτοιμο να την εγκρίνει.

 «Δεν νομίζω ότι αρνούνται να συμμετάσχουν επί της αρχής. Νομίζω ότι αυτό που αφήνουν να γίνει σαφές είναι το ότι δεν εκπληρώνονται ακόμα οι όροι ώστε το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ να πάρει την απόφαση να συμμετάσχει στον δανεισμό της Κύπρου», είπε ο Νούναν στις Βρυξέλλες πριν από την έναρξη του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Ο Νούναν περιέγραψε την κατάσταση της Κύπρου ως «ιδιαίτερα δύσκολη» και επεσήμανε ότι η Ιρλανδία, η οποία ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ, πιέζει η συμφωνία για την δανειακή σύμβαση να συναφθεί «μάλλον σύντομα παρά αργότερα».

Το Σαββατοκύριακο, ο Επίτροπος Οικονομίας της Ε.Ε. Όλι Ρεν προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να υποτιμηθούν τα προβλήματα, η οικονομία και οι δανειακές ανάγκες της Κύπρου παρά το γεγονός ότι έχουν πολύ μικρότερο μέγεθος από εκείνες της Ελλάδας, της Πορτογαλίας ή της Ιρλανδίας. 

«Εάν η Κύπρος βίωνε μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία, η συνέπεια θα ήταν πιθανότατα η έξοδός της από την Ευρωζώνη και αυτό θα αναζωπύρωνε την κρίση χρέους», είπε ο Ρεν στο περιοδικό Spiegel.

Αλλά και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Ταγκεσπίγκελ, δήλωσε πως υπάρχουν επιχειρήματα για να θεωρηθεί πως η Κύπρος έχει «μια συστημική σημασία». «Το πρόβλημα της Κύπρου δεν είναι εύκολο να λυθεί αλλά μπορεί να βρεθεί μια αρμόζουσα λύση», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ το επείγον της υπογραφής του μνημονίου με την τρόικα, τόνισε ο νομπελίστας Χριστόφορος Πισσαρίδης, ο οποίος ανέλαβε πρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Οικονομίας.

Ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο κ. Πισσαρίδης εξήγησε ότι «η συμφωνία έπρεπε να υπογραφεί εδώ και μήνες».

Μάλιστα υποστήριξε πως η υπογραφή μνημονίου, θα οδηγήσει σε άρση της αβεβαιότητας και θα χρηματοδοτήσει τις τράπεζες προκειμένου να λειτουργήσει και η οικονομία.

 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα