Αντ. Σαμαράς: Τώρα η κατάλληλη στιγμή να συνεργαστούν Ελλάδα - Τουρκία

Χαιρετισμός του Πρωθυπουργού στο κοινό φόρουμ ελλήνων και τούρκων επιχειρηματιών
Δευτέρα, 04 Μαρτίου 2013 18:26
EUROKINISSI/ΓΟΥΛΙΕΛΜΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Στιγμιότυπο από την ομιλία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο 2ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδος - Τουρκίας, που πραγματοποιήθηκε στην Κων/πολη την Δευτέρα.

Σταθερή επιδίωξη της Ελλάδας είναι η εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων ωστόσο για να προχωρήσουν ουσιαστικά οι σχέσεις μας, θα πρέπει να διέπονται πάντοτε από έμπρακτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και στις διεθνείς συνθήκες, δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς στο χαιρετισμό που απηύθυνε στο κοινό φόρουμ ελλήνων και τούρκων επιχειρηματιών στην Κωνσταντινούπολη.

Όπως είπε ο Πρωθυπουργός, η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών είναι κοινός και σημαντικός στόχος καθώς οι επιχειρηματικές σχέσεις μεταξύ δύο κρατών γειτονικών είναι καθοριστικές για την ευρύτερη ανάπτυξη και των δύο οικονομιών. «Οι επιχειρηματικές σχέσεις αποτελούν γέφυρες ευρύτερης συνεργασίας μεταξύ των δύο λαών και των κυβερνήσεών μας», τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, τώρα η κατάλληλη στιγμή να συνεργαστούν οι δύο χώρες ακόμη περισσότερο προς όφελος της διμερούς αυτής επιχειρηματικότητας καθώς και για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Η Ελλάδα, συνέχισε, πιστεύω ότι ξεπερνά το μέγιστο σημείο της ύφεσης και σταθεροποιείται ενώ η Τουρκία βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης, έχοντας ήδη  ξεπεράσει τη δική της κρίση.

Στη συνέχεια έκανε λόγο για μια αξιόλογη αύξηση των ελληνικών επενδύσεων στην Τουρκία αλλά και των εξαγωγών προϊόντων μας στη γειτονική χώρα. «Η γειτνίασή μας επιτρέπει μεταφορές με μειωμένο κόστος και με αμεσότερη επαφή και ταυτόχρονα δημιουργία προσωπικών σχέσεων μεταξύ των επιχειρηματιών.  Αντίστοιχα, η εγγύτητα της Τουρκίας με κράτη του Καυκάσου και της Κεντρικής Ασίας έδωσε και δίνει τη δυνατότητα για συνέργειες, τόσο εμπορικού, όσο και επενδυτικού χαρακτήρα», διευκρίνισε.

Εξαιρετικά υποσχόμενη, τόνισε, είναι και η περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς επενδυτικής συνεργασίας και ιδιαίτερα στον τομέα των κοινοπραξιών, σε διάφορους τομείς κοινού ενδιαφέροντος σε χώρες της Μέσης Ανατολής, αλλά και της Ανατολικής Ευρώπης.

Πέραν των εμπορικών συναλλαγών και πέραν των επενδύσεων, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις διμερείς σχέσεις Ελλάδος - Τουρκίας και σε άλλους τομείς συνεργασίας, όπως η ναυτιλία, οι χερσαίες και αεροπορικές μεταφορές.

Για τον τουρισμό, είπε ότι η ενίσχυση της συνεργασίας αποτελεί αίτημα των φορέων και των επιχειρηματιών του κλάδου, αλλά και της κοινωνίας μας προσθέτοντας πως η Ελλάδα προχωρά στη θεσμοθέτηση και επέκταση της επί τόπου χορήγησης θεωρήσεων των βίζα από επιλεγμένα τουρκικά λιμάνια σε ελληνικά νησιά, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις χώρες  Σένγκεν.

Καταλήγοντας,  υποστήριξε πως στο πλαίσιο αυτό οι  επιχειρήσεις μπορούν να κερδίσουν πολλά.  «Η εντονότερη δραστηριοποίηση των επαγγελματικών φορέων του ιδιωτικού τομέα για την προβολή των δυνατοτήτων επιχειρηματικής συνεργασίας, είναι δεδομένη. Ημερίδες, συνέδρια κτλ., και αυτό θα συμβάλλει και θα αποτελέσει μια καλύτερη συνέχεια στη σημερινή συνάντηση», συμπλήρωσε.

 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα