Αντ. Σαμαράς: Μια καλή μέρα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Έμφαση στη ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας
Δευτέρα, 04 Μαρτίου 2013 14:46
EPA/TURKISH PRIME MINISTER PRESS OFF

Με του τούρκο ομόλομό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην Κωνσταντινούπολη.

 

«Η σημερινή μέρα είναι μια καλή μέρα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίασης του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας, κατά την οποία υπογράφηκαν 25 συμφωνίες.

Στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας τέθηκαν το σύνολο των θεμάτων που αφορούν τις δύο χώρες, με έμφαση την ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας.

Στο επίκεντρο βρέθηκε η ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων, η αύξηση του τουρισμού, ο σεβασμός και η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, η αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, έγιναν εκτεταμένες συζητήσεις για «θέματα πολιτικής της καθημερινότητας -θέματα χαμηλής πολιτικής όπως λέγαμε παλαιότερα- που αφορούν τη βελτίωση της ζωής των πολιτών, την οικονομική ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας» ανέφερε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι «χτίζουμε εμπιστοσύνη, δημιουργούμε αμοιβαία συμφέροντα, φέρνουμε πιο κοντά τους πολίτες των δύο χωρών».

«Είναι ευθύνη και καθήκον των κυβερνήσεών μας να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για τη βελτίωση των διμερών μας σχέσεων», πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς, παραδεχόμενος ότι Ελλάδα και Τουρκία «μοιράζονται μια ιστορία φορτισμένη».

«Η σχέση μας ασφαλώς δεν είναι ευθύγραμμη, έχουμε περάσει από μεγάλες κρίσεις και εντάσεις, δεν πρέπει να αγνοούμε την ιστορία μας», συνέχισε ο Πρωθυπουργός, τονίζοντας όμως πως στο εξής στην ιστορία μπορούν να ανοίξουν κεφάλαια ειρήνης και προόδου.

Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, ο χρυσός κανόνας αυτής της προσπάθειας είναι ο αλληλοσεβασμός, η εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και η υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας.

«Νέα προοπτική στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας με επίλυση του Κυπριακού»

Από τον Πρωθυπουργό έγινε εκτενής αναφορά και στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, την οποία -όπως είπε- η Ελλάδα έχει στηρίξει και εξακολουθεί να στηρίζει.

Ειδικότερα, εξήγησε ότι η ευρωπαϊκή Τουρκία θα είναι καλύτερος γείτονας για την Ελλάδα, λόγω των μεταρρυθμίσεων στις οποίες καλείται να προχωρήσει προκειμένου να συμβαδίζει με το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Παράλληλα, υπενθύμισε την υποχρέωση συμμόρφωσης της γείτονος στα ευρωπαϊκά κριτήρια και υπογράμμισε ότι η επίλυση του Κυπριακού θα δώσει νέα πορεία στην ευρωπαϊκή της πορεία.

Ο κ. Σαμαράς εξήρε το έργο της κυβέρνησης Ερντογάν, αναφέροντας ότι επί της πρωθυπουργίας του η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας «έγινε ένα όχημα για μεγάλες τολμηρές και πετυχημένες μεταρρυθμίσεις». «Ο δρόμος κάθε μεγάλης μεταρρύθμισης είναι δύσκολος, αλλά αναγκαίος», πρόσθεσε.

Όσον αφορά το ζήτημα των μειονοτήτων, ο Πρωθυπουργός είπε πως «είναι υποχρέωση κάθε πολιτείας να προστατεύει όλους τους πολίτες της».

Σχετικά με την υφαλοκρηπίδα σημείωσε πως «ζητήματα τα οποία άπτονται των διερευνητικών επαφών, τα παρακολουθούμε προσηλωμένοι στο διεθνές δίκαιο». Απαντώντας στη συνέχεια σε ερώτηση για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), αφού σημείωσε πως δεν είναι η στιγμή «για να πούμε συγκεκριμένες λεπτομέρειες», επισήμανε πως «το δικαίωμα που απορρέει από το διεθνές δίκαιο υπάρχει πάντοτε για την ΑΟΖ»

«Σήμερα είναι μια καλή μέρα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις», επανέλαβε ο κ. Σαμαράς, εκφράζοντας την επιθυμία οι μέρες αυτές να γίνουν πιο πολλές «χωρίς μεγάλα λόγια, με συνέπεια μεταξύ λόγων και πράξεων, με προσεκτικά βήματα».

«Η ανάπτυξη μιας καλής γειτονίας με μια συστηματική προσπάθεια επίλυσης θεμάτων που υπάρχουν, η προσπάθεια να μην υπάρχουν αγκάθια στη σχέση μας, είναι πάντοτε θετική, πρόσθεσε.

Ερντογάν: Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βελτιώνονται κάθε μέρα

Στο ζήτημα της ΑΟΖ αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έκανε λόγο για «αμοιβαία επωφελή λύση».

Γενικότερα, δήλωσε πως τα τελευταία χρόνια οι σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας βαίνουν προς το καλύτερο κάθε μέρα.

Όπως είπε, η υπογραφή αυτών των συμφωνιών είναι ένδειξη της προόδου που έχει πραγματοποιηθεί στους τομείς συνεργασίας μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.

Η Ελλάδα δεν φείδεται καμίας προσπάθειας στην υποστήριξη των προσπαθειών μας για ένταξη στην Ε.Ε.

Τ. Ερντογάν, πρωθυπουργός της Τουρκίας

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας σημείωσε μεταξύ άλλων πως «οι μειονότητες που κατοικούν στις δύο χώρες αξίζουν μία ζωή που χαρακτηρίζεται από ευμάρεια και ειρηνικές συνθήκες διαβίωσης», επισημαίνοντας πως οι διαφορές, που, όπως είπε, υπάρχουν, μπορούν να ξεπεραστούν μέσω του διαλόγου που είναι σε εξέλιξη.

Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, υπογράμμισε πως στην υποψηφιότητα της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ «η Ελλάδα δεν φείδεται καμίας προσπάθειας στην υποστήριξη των προσπαθειών μας».

Για το Κυπριακό είπε πως η Τουρκία θέλει «να αποτέλεσει ένα ιστορικό παρελθόν».

Μετά τη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας υπογράφηκαν από τους υπουργούς 25 πρωτόκολλα συνεργασίας στους τομείς του Τουρισμού, της Δικαιοσύνης, του Πολιτισμού, της Υγείας, της Μετανάστευσης, της Ναυτιλίας, της Γεωργίας, του Αθλητισμού, καθώς και η στήριξη της Ελλάδας στην διεκδίκηση των Ολυμπιακών Αγώνων από την Τουρκία.

«Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να συνεργαστούν οι δύο χώρες»

Στη συνέχεια, ο Αντώνης Σαμαράς, στο χαιρετισμό που απηύθυνε στο κοινό φόρουμ ελλήνων και τούρκων επιχειρηματιών, δήλωσε ότι είναι σταθερή επιδίωξη της Ελλάδας η εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων ωστόσο για να προχωρήσουν ουσιαστικά οι σχέσεις μας, θα πρέπει να διέπονται πάντοτε από έμπρακτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και στις διεθνείς συνθήκες.

Όπως είπε ο Πρωθυπουργός, η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών είναι κοινός και σημαντικός στόχος καθώς οι επιχειρηματικές σχέσεις μεταξύ δύο κρατών γειτονικών είναι καθοριστικές για την ευρύτερη ανάπτυξη και των δύο οικονομιών. «Οι επιχειρηματικές σχέσεις αποτελούν γέφυρες ευρύτερης συνεργασίας μεταξύ των δύο λαών και των κυβερνήσεών μας», τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, τώρα η κατάλληλη στιγμή να συνεργαστούν οι δύο χώρες ακόμη περισσότερο προς όφελος της διμερούς αυτής επιχειρηματικότητας καθώς και για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Η Ελλάδα, συνέχισε, πιστεύω ότι ξεπερνά το μέγιστο σημείο της ύφεσης και σταθεροποιείται ενώ η Τουρκία βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης, έχοντας ήδη  ξεπεράσει τη δική της κρίση.

Στη συνέχεια έκανε λόγο για μια αξιόλογη αύξηση των ελληνικών επενδύσεων στην Τουρκία αλλά και των εξαγωγών προϊόντων μας στη γειτονική χώρα. «Η γειτνίασή μας επιτρέπει μεταφορές με μειωμένο κόστος και με αμεσότερη επαφή και ταυτόχρονα δημιουργία προσωπικών σχέσεων μεταξύ των επιχειρηματιών.  Αντίστοιχα, η εγγύτητα της Τουρκίας με κράτη του Καυκάσου και της Κεντρικής Ασίας έδωσε και δίνει τη δυνατότητα για συνέργειες, τόσο εμπορικού, όσο και επενδυτικού χαρακτήρα», διευκρίνισε.

Εξαιρετικά υποσχόμενη, τόνισε, είναι και η περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς επενδυτικής συνεργασίας και ιδιαίτερα στον τομέα των κοινοπραξιών, σε διάφορους τομείς κοινού ενδιαφέροντος σε χώρες της Μέσης Ανατολής, αλλά και της Ανατολικής Ευρώπης.

Πέραν των εμπορικών συναλλαγών και πέραν των επενδύσεων, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις διμερείς σχέσεις Ελλάδος - Τουρκίας και σε άλλους τομείς συνεργασίας, όπως η ναυτιλία, οι χερσαίες και αεροπορικές μεταφορές.

Για τον τουρισμό, είπε ότι η ενίσχυση της συνεργασίας αποτελεί αίτημα των φορέων και των επιχειρηματιών του κλάδου, αλλά και της κοινωνίας μας προσθέτοντας πως η Ελλάδα προχωρά στη θεσμοθέτηση και επέκταση της επί τόπου χορήγησης θεωρήσεων των βίζα από επιλεγμένα τουρκικά λιμάνια σε ελληνικά νησιά, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις χώρες  Σένγκεν.

Καταλήγοντας, υποστήριξε πως στο πλαίσιο αυτό οι  επιχειρήσεις μπορούν να κερδίσουν πολλά.  «Η εντονότερη δραστηριοποίηση των επαγγελματικών φορέων του ιδιωτικού τομέα για την προβολή των δυνατοτήτων επιχειρηματικής συνεργασίας, είναι δεδομένη. Ημερίδες, συνέδρια κτλ., και αυτό θα συμβάλλει και θα αποτελέσει μια καλύτερη συνέχεια στη σημερινή συνάντηση», συμπλήρωσε.

ΣΥΡΙΖΑ: Στο πλαίσιο ενός νεοφιλελεύθερου περιβάλλοντος η συνάντηση

«Η σημερινή συνάντηση Κορυφής των πρωθυπουργών Ελλάδας και Τουρκίας, των κυρίων Σαμαρά και Ερντογάν, γίνεται υπό το πλαίσιο ενός νεοφιλελεύθερου περιβάλλοντος και όχι μόνο που διέπει τις δύο χώρες, αφού όπως ενημέρωσε και η ελληνική κυβέρνηση βασικά θέματα των συζητήσεων είναι οι οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών» σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα, επισήμανε πως «οι σχέσεις αυτές δεν προσδιορίζονται από διακρατικές συμφωνίες που θέτουν τις βάσεις για την επωφελή και αμοιβαία στήριξη των δύο λαών».

Αντίθετα, σύμφωνα με το ΣΥΡΙΖΑ, μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι αλλά και πολυεθνικές εταιρείες εξετάζουν την μετατροπή μεγάλων περιοχών στις δύο χώρες (παράλια Τουρκίας και νησιά Αιγαίου) σε ζώνες ειδικής οικονομικής εκμετάλλευσης στη βάση της τουριστικής «ανάπτυξης» όπου δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι θα απολέσουν βασικά συνδικαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, εξανεμίζοντας ταυτόχρονα τα μισθολογικά και συνταξιοδοτικά τους δεδομένα, ιδιαίτερα οι νέοι και νέες θα μετατραπούν σε εργαζόμενους εντός μίας ειδικής οικονομικής ζώνης σε φτηνή εργασία στα πλαίσια ενός σύγχρονου δουλεμπορίου.

Σε ό,τι αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως η ελληνική κυβέρνηση «οφείλει να γνωρίζει και να επικαλείται το διεθνές δίκαιο και ιδιαίτερα τη συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, που αποτελεί τη μοναδική βάση διαπραγμάτευσης για να εξασφαλιστεί η σταθερότητα  και η ειρήνη στην περιοχή».

Σημειώνει ακόμη πως οι δύο χώρες «πρέπει να πάψουν να είναι "πελάτες" των μεγάλων πολεμικών βιομηχανιών της Ευρώπης και των ΗΠΑ, να προχωρήσουν τολμηρά στην αμοιβαία μείωση των τεράστιων κονδυλίων που δαπανούν γι’ αυτούς τους εξοπλισμούς σταματώντας την αιμορραγία της δημόσιας οικονομίας των λαών».

Ανεξάρτητοι Έλληνες: Ο κ. Σαμαράς απολαμβάνει αμέριμνος το σήριαλ της ελληνοτουρκικής προσέγγισης

«Την ώρα που η Τουρκία αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας σε σχέση με την υφαλοκρηπίδα των νησιών, τα 12 μίλια στο Αιγαίο και την ελληνική ΑΟΖ, ο κ. Σαμαράς συνεχίζει αμέριμνος να απολαμβάνει το σήριαλ της ελληνοτουρκικής προσέγγισης σε ζητήματα χαμηλής πολιτικής» σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς.

Χρυσή Αυγή: Εθνικό έγκλημα

Εθνικό έγκλημα χαρακτηρίζει η Χρυσή Αυγή τον διάλογο του Πρωθυπουργού με την τουρκική πλευρά.

«Οποιαδήποτε συζήτηση για τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο αρχιπέλαγος αποτελεί συνειδητή προδοσία», υποστηρίζει και κατηγορεί τον  Πρωθυπουργό ότι «διέπραξε εθνικό έγκλημα σύροντας τη χώρα μας σε διάλογο με τους Τούρκους».

Το Αιγαίο είναι ελληνική θάλασσα και τα ενεργειακά κοιτάσματα της ελληνικής ΑΟΖ δεν τίθενται σε διαπραγμάτευση, διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση.

ΚΚΕ: Σε βάρος των δύο λαών οι συμφωνίες

«Οι συζητήσεις μεταξύ Σαμαρά και Ερντογάν και η υπογραφή οικονομικών συμφωνιών, για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων Ελλάδας και Τουρκίας, προετοιμάζουν το έδαφος για τις πιο ουσιαστικές συμφωνίες συνεκμετάλλευσης των ενεργειακών κοιτασμάτων στο Αιγαίο, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, και με διαπραγμάτευση επί των κυριαρχικών δικαιωμάτων στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ», παρατηρεί το ΚΚΕ.

«Οι συμφωνίες αυτές», συμπληρώνει, «θα είναι σε βάρος του ελληνικού και του τουρκικού λαού, καθώς οι μόνοι ωφελημένοι θα είναι τα μονοπώλια των δύο χωρών και διεθνείς όμιλοι που ανταγωνίζονται για τη μοιρασιά των κοιτασμάτων και των ενεργειακών δρόμων». 

Σχολιάστε το άρθρο

Απομένουν 3000 χαρακτήρες αποστολή
Τα πιο πρόσφατα σχόλια
Tea Party follower[188.4.8xx.xxx]
05/03/2013 20:39

φίλε inner, γιά να είμαστε δίκαιοι,
- έπρεπε να βυθίσουμε το Χόρα-Σεισμίκ-ΠιριΡεις που είπε ο Ανδρέας λίγο πριν σφίξει τα χέρια με τον Turgut Ozal γιά να ακολουθήσει το κατάπτυστο mea culpa?
- o παπατζής το ίδιο περίπου είπε και το 1976 στη Βουλή στον Κων/νο Καραμανλή ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως τότε, γιά το τουρκικό πλοίο.
Δηλαδή διπλωματία επίκαιρη τύπου Τσίπρα και Ρένας Δούρου (τρομάρα μας), κι όποιον πάρει ο χάρος?
Οσο γιά την Κύπρο... μακράν... κλπ δεν έχω γνώμη.
Αυτό πάντως που μπορώ να αντιληφθώ είναι να μη σου τύχει κακόβουλος γείτονας, και μην εμπιστεύεσαι την τούρκική πολιτική... και δώρα φέρουσα

περισσότερα
inner[89.210.7xx.xxx]
05/03/2013 19:13

Tea Party follower[188.4.8xx.xxx] 05/03/2013 15:25

καλα τα λες για τον Παπανδρεου, συμφωνω και επαυξανω...
δεν ειπες ομως τιποτα για το σεισμικ και το πιρι ρεις...
επισης υπηρχε και καποιος που ειπε η Κυπρος κειται μακραν και εχει ονοματεπωνυμο... Κωνσταντινος Καραμανλης!

να τα θυμομαστε ολα φιλε συνσχολιαστη για να ειμαστε δικαιοι!

αλέκος[91.132.2xx.xxx] 05/03/2013 11:55
φιλε win win ηταν και η ιστορια στα Ιμια? win win ο Γιαλοψος? Ο Καραθανασης? ο Βλαχακος?μηπως ο πιλοτος Ηλιακης που κυνηγουσε τον Τουρκο?
win win ειναι και η κατασταση με τις τουρκικες φρεγατες που φτανουν οποτε γουσταρουν στο Σουνιο?

οι λαοι που ξεχνουν την ιστορια τους ή θυμουνται επιλεκτικα οτι τους αρεσει ειναι καταδικασμενοι να την ξαναζησουν!!!

περισσότερα
Tea Party follower[188.4.8xx.xxx]
05/03/2013 15:25

@ αλέκος 05/03/2013 11:55

φίλε αλέκο, δεν είναι ότι προτιμούμε ως "κλασικοί Ελληνες" που γράφεις
το loose-loose, αλλά ούτε και το win-win ταιριάζει στην περίπτωση.
Το συγκεκριμένο εθνικό έγκλημα έχει ονοματεπώνυμο:
Ανδρέας Παπανδρέου.
1987, ο Ανδρέας πρωθυπουργός τότε της χώρας, συμφωνούσε με τους Τούρκους για τη μη πραγματοποίηση έρευνας στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου από πλευράς Τουρκίας και Ελλάδος. Λίγο αργότερα εκφώνησε το περίφημο «mea culpa», την αναγνώριση του λάθους, μέσω του οποίου απαγόρευε την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας στο Αιγαίο. Ακολούθησε τουρκικό δόγμα casus belli, αιτία πολέμου, αν σπάσουμε τη συμφωνία. Εκεί είναι το κόλλημα.
Ο "σούπερ-δημοκράτης" μας έβγαλε τα μάτια.
Οι τούρκοι δεν είχανε τέτοιες απαιτήσεις ποτέ στο απώτερο παρελθόν . Μ'ένα συγγνώμη (mea culpa) καθάρισε ο παπατζής καταστροφέας της Ελλάδος.
Τώρα δεν είναι loose-loose ή win-win, είναι we loose, they win και πως θα καθαρίσουμε καλύτερα να καθαρίσουμε το σκ@τό που μας άφησε ο Ανδρέας πάνω στο χαλί (και νά ήταν το μόνο)

περισσότερα
διαβάστε όλα τα σχόλια (22)

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή