Ασιατικά Χρηματιστήρια

Παρασκευή, 16 Μαΐου 2003 07:02
UPD:07:07

ΑΝΟΔΙΚΑ κινείται ο δείκτης Topix στην Ιαπωνία, καθώς οι μετοχές της Takeda Chemical Industries Ltd. οδηγούν τις αντίστοιχες των φαρμακευτικών εταιρειών υψηλότερα, μετά την ανακοίνωσή της, ότι, θα δαπανήσει τουλάχιστον 140 δισ. γιεν (1,2 δισ. δολ.) για την επαναγορά μετοχών της και για πρώτη φορά στην ιστορία της.

«Μία επαναγορά μετοχών, όπως αυτή της Takeda, δείχνει τη δέσμευση της εταιρείας έναντι των μετόχων της», ανέφερε ο Hideaki Kurimoto, ο οποίος διαχειρίζεται 2,6 δισ. δολ. σε μετοχές, συμπεριλαμβανομένων και μετοχών της Takeda, με την Meiji Dresdner Asset Management Co., συμπληρώνοντας : «Οι επενδυτές θα προβούν σε αγορές μετοχών εταιρειών που αγοράζουν οι ίδιοι οι μέτοχοί τους».

Ο δείκτης Topix κέρδιζε 0,19 μονάδες, φθάνοντας στις 820,27 μονάδες στις 11 π.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα, με τις μετοχές των φαρμακοβιομηχανιών να σημειώνουν τα υψηλότερα κέρδη, ως κλάδος, στον δείκτη. Ο Nikkei σημείωνε άνοδο 2,13 μονάδων, φθάνοντας στις 8.121,27 μονάδες.

Οι μετοχές της NTT DoCoMo Inc., της Ito-Yokado Co. και άλλων εταιρειών, των οποίων οι πωλήσεις βασίζονται στην εσωτερική ζήτηση, κινούντο πτωτικά, μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης, ότι, η δεύτερη σε μέγεθος οικονομία στον κόσμο δεν αναπτύχθηκε το πρώτο τρίμηνο του έτους, σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2002.

Στη Ν. Κορέα, ο δείκτης Kospi έχανε ποσοστό 1,4%, μετά την ανακοίνωση του δείκτη ανεργίας στη χώρα τον Απρίλιο, ο οποίος έφθασε στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα οκτώ μηνών, γεγονός που αύξησε τις ανησυχίες, ότι η οικονομία δεν πρόκειται να ανακάμψει σε σύντομο χρονικό διάστημα. Οι μετοχές της Samsung Electronics Co. και άλλων μεγάλων εταιρειών που απαρτίζουν τον δείκτη, σημείωναν απώλειες.

Στο Χονγκ Κονγκ, ο δείκτης Hang Seng κέρδιζε ποσοστό 0,6%, με τα μεγαλύτερα κέρδη να σημειώνουν οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών, όπως της Li & Fung Ltd., μετά τη δημοσιοποίηση των εκθέσεων στις ΗΠΑ, οι οποίες έδειξαν, ότι, η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, δείχνει σημάδια ανάκαμψης.

Οι βασικοί δείκτες στη Μαλαισία, την Ταϊλάνδη και τη Ν. Ζηλανδία σημείωναν κέρδη, τη στιγμή που οι άλλοι δείκτες κινούντο πτωτικά. Κλειστή είναι σήμερα η αγορά στην Ινδονησία, λόγω εθνικής εορτής.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα