Στάσιμη η ιαπωνική οικονομία το α' τρίμηνο

Παρασκευή, 16 Μαΐου 2003 07:53
UPD:10:06

Δεν αναπτύχθηκε η ιαπωνική οικονομία το πρώτο τρίμηνο του 2003, καθώς η υποχώρηση των τιμών των μετοχών, επηρέασαν τα εταιρικά κέρδη και ο πόλεμος στο Ιράκ περιόρισε τις πωλήσεις καταναλωτικών αγαθών της Mitsubishi Electric Corp. και άλλων εξαγωγικών εταιρειών.

Η δεύτερη σε μέγεθος οικονομία στον κόσμο, δεν αναπτύχθηκε σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2002, ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση.

Οι εξαγωγές μειώθηκαν σε ποσοστό 0,5% το πρώτο τρίμηνο του έτους και ενδέχεται να υποχωρήσουν περαιτέρω, καθώς ο θανατηφόρος ιός του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου (SARS), έχει περιορίσει τη ζήτηση στην Ασία, η οποία απορροφά περίπου το ήμισυ των εξαγωγών της Ιαπωνίας.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Junichiro Koizumi ανακοίνωσε αυτήν την εβδομάδα μέτρα, με στόχο την στήριξη των χρηματιστηρίων, ελπίζοντας στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και με απώτερο σκοπό την αποφυγή μιας οικονομικής ύφεσης, της τέταρτης κατά σειρά, από το 1990.

«Επικρατεί αβεβαιότητα σχετικά με τον ιό του SARS και την ανοικοδόμηση του Ιράκ, οπότε δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι», ανέφερε ο Tamotsu Nomakuchi, πρόεδρος της Mitsubishi Electric.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα