Εκτός του club των ανεπτυγμένων λόγω της κρίσης

Υποβάθμιση της Ελλάδας στις αναδυόμενες αγορές στον απόηχο της συρρίκνωσης κατά 20% του ΑΕΠ
Δευτέρα, 04 Μαρτίου 2013 11:54

Σε μία άνευ προηγουμένου κίνηση, απόρροια της συρρίκνωσης του ελληνικού ΑΕΠ κατά περίπου 20% από το 2008, η Russell Investments αποφάσισε να υποβαθμίσει την Ελλάδα από την κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών σε εκείνη των αναδυόμενων.

Η Ελλάδα, είχε αναβαθμιστεί το 2001 σε καθεστώς ανεπτυγμένης αγοράς από την εταιρεία, η οποία συνεργάζεται με 2.400 θεσμικούς επενδυτές και προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε επενδυτικά funds με υπό διαχείριση ενεργητικό ύψους 2,4 τρισ. δολαρίων.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Russell, ωστόσο, μετά την κρίση στην οποία έχει παγιδευτεί τα τελευταία χρόνια, δεν ανταποκρίνεται πλέον στα μακροοικονομικά κριτήρια κινδύνου, που αντιστοιχούν στο καθεστώς των ανεπτυγμένων χωρών, αλλά σε εκείνα των αναδυόμενων. «Από τότε, που η χώρα άρχισε να εμφανίζει μη βιώσιμα επίπεδα δημοσίου χρέους το 2009, έχει περιέλθει στη δίνη μίας οικονομικής κρίσης, η οποία έχει κατά καιρούς απειλήσει ακόμη και να διαλύσει την Ευρωζώνη» τόνισε χαρακτηριστικά ο Ματ Λίστρα, αναλυτής της εταιρείας. Αν και ο κ. Λίστρα παραδέχθηκε ότι τα σχέδια διάσωσης απομάκρυναν τον κίνδυνο πτώχευσης ή εξόδου της χώρας από τη νομισματική ένωση, υπογράμμισε ότι οι επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα «ενέχουν πλέον υψηλότερο ρίσκο».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με δηλώσεις του Μάικλ Τζελορμίνο, εκπροσώπου της Russel, στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα, που υποβαθμίζεται από καθεστώς «ανεπτυγμένης» σε «αναδυόμενη». Η αναθεώρηση των Δεικτών της Russell, όπως εξήγησε ο ίδιος, βασίζεται σε μια ενδελεχή ανάλυση ποικίλων παραγόντων, με στόχο οι δείκτες να αντανακλούν τις συνθήκες της αγοράς.

Oι αλλαγές στο καθεστώς των χωρών δεν είναι συχνές, αλλά μπορεί να συμβούν εφόσον το κράτος δεν ανταποκρίνεται στα κριτήρια ένταξης σε ένα δείκτη. Η οριστική απόφαση για αναθεώρηση, όπως είπε, προϋποθέτει τουλάχιστον τρία χρόνια «ουσιαστικών μεταβολών στα οικονομικά κριτήρια» της χώρας.

Σε ανακοίνωσή της η εταιρεία υπογράμμισε ότι «η απόφαση για υποβάθμιση μίας χώρας δεν λαμβάνεται ποτέ ελαφρά τη καρδία». «Αν και το μέγεθος της ελληνικής αγοράς έχει συρρικνωθεί αισθητά τα τελευταία τρία χρόνια, γνωρίζουμε ότι υπάρχει κόστος, που συνδέεται με αυτή την αλλαγή στους δείκτες» ανέφερε, παραδεχόμενη ότι «ένα αρνητικό στίγμα, μπορεί να ακολουθήσει την όποια ανεπτυγμένη αγορά υποβαθμιστεί».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα