ΔΝΤ: Περιορισμένος ο κίνδυνος εξάπλωσης του αποπληθωρισμού σε παγκόσμιο επίπεδο

Δευτέρα, 19 Μαΐου 2003 12:54

Ο κίνδυνος εξάπλωσης του αποπληθωρισμού σε παγκόσμιο επίπεδο παραμένει μικρός, διαπιστώνει σε έκθεσή του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Καλεί ωστόσο σε εγρήγορση τη Γερμανία, την Ταϊβάν και το Χονγκ Κονγκ, ενώ κάνει λόγο για κίνδυνο περαιτέρω πτώσης των τιμών στην Ιαπωνία.

«Ο κίνδυνος αποπληθωρισμού στις ΗΠΑ παραμένει σχετικά μικρός αλλά όχι μηδενικός», αναφέρει το ΔΝΤ επισημαίνοντας παράλληλα ότι οι τιμές ενδέχεται να σημειώσουν ανησυχητική πτώση, εάν η ανεργία (η οποία βρίσκεται τώρα στο 6%) φθάσει το 8% ή στην περίπτωση κατά την οποία ο ρυθμός ανάπτυξης της ισχυρότερης οικονομίας του κόσμου παραμείνει κάτω από το 1% στους επόμενους 18 μήνες.

«Το φαινόμενο του αποπληθωρισμού δεν αντιμετωπίζεται εύκολα. Ακόμη κι αν είναι ήπιος, μπορεί να αποτελέσει πηγή έντονης ανησυχίας, εάν έχει παρατεταμένη χρονική διάρκεια», επισημαίνει μεταξύ άλλων στην έκθεσή του ο διεθνής οργανισμός.

«Ο αποπληθωρισμός μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, μόνο όταν τα μέτρα είναι δραστικά και λαμβάνονται εγκαίρως. Είναι προτιμότερο να αποτρέπεται η υπερβολική υποχώρηση των τιμών παρά να επιχειρείται εκ των υστέρων η αντιμετώπιση του φαινομένου», προειδοποιεί το ΔΝΤ.

Toνίζει επίσης ότι το βασικό ρόλο στον αγώνα για την πρόληψη του φαινομένου οφείλουν να διαδραματίσουν οι κεντρικές τράπεζες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα