Credit Agricole : Μείωση των καθαρών κερδών το α' τρίμηνο

Δευτέρα, 19 Μαΐου 2003 13:44

Δυσάρεστη έκπληξη επεφύλαξε σήμερα στους επενδυτές η Credit Agricole, η τελευταία από τις τέσσερις μεγάλες τράπεζες της Γαλλίας που ανακοίνωσαν αποτελέσματα τριμήνου και της οποίας το ποσοστό συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο της Εμπορικής Τράπεζας, προσεγγίζει το 11%, ενώ στοχεύει στην περαιτέρω διεύρυνσή του.

Σε αντίθεση με τις BNP Paribas, Societe Generale και τη μικρότερη Credit Lyonnais, το υπ' αριθμόν τρία γαλλικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα ανακοίνωσε μείωση στο τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου του 2003 των καθαρών κερδών του κατά 5,7%, σε ετήσια βάση, καθώς αυτά δέχθηκαν πλήγμα από την εξασθένηση των κεφαλαιαγορών.

Τα κέρδη ανήλθαν σε 246 εκατ. ευρώ, από 261 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2002, ενώ οι εκτιμήσεις αναλυτών έκαναν λόγο για καθαρά κέρδη ύψους περίπου 316 εκατ. ευρώ.

Τόσο η BNP όσο και η υπ' αριθμόν δύο γαλλική τράπεζα Societe Generale υπερέβησαν τις προδοκίες της αγοράς ανακοινώνοντας καθαρά κέρδη τριμήνου ύψους 962 εκατ. ευρώ και 483 εκατ. ευρώ αντιστοίχως. Πάνω από τις σχετικές προβλέψεις, ήταν και η αύξηση των προ φόρων κερδών της Credit Lyonnais (236 εκατ. ευρώ) που γνωστοποιήθηκαν την προηγούμενη βδομάδα.

Η Credit Agricole έχει υποβάλει προσφορά ύψους 19,5 δισ. ευρώ για την εξαγορά της Credit Lyonnais, με καταληκτική ημερομηνία την 26η Μαϊου. Σε περίπτωση ολοκλήρωσης της εν λόγω συμφωνίας το συνδυασμένο υπό διαχείριση ενεργητικό των δύο τραπεζών θα ανέλθει σε 765 δισ. ευρώ, πίσω από αυτό της μεγαλύτερης εισηγμένης γαλλικής τράπεζας BNP (825 δισ. ευρώ).

Από κοινού, η Credit Agricole και η Credit Lyonnais θα ελέγχουν το ένα τρίτο περίπου της γαλλικής αγοράς λιανικής τραπεζικής σε σύγκριση με το 9% που ελέγχει η BNP Paribas.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα