Κάλυψε τις ζημιές η Ευρώπη

Πιέσεις στη Νέα Υόρκη από τη McDonald's
Τετάρτη, 21 Μαΐου 2003 00:01
UPD:06:39

ΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ χρηματιστήρια ανέκαμψαν χθες, καλύπτοντας μέρος των μεγάλων απωλειών της Δευτέρας, καθώς οι επενδυτές αντέδρασαν θετικά στις ανακοινώσεις ευοίωνων αποτελεσμάτων από μεγάλους ευρωπαϊκούς ομίλους, παρά τις ανησυχίες για τις συναλλαγματικές εξελίξεις και την εύθραυστη κατάσταση της οικονομίας.

Το κλίμα στη Wall Street ήταν υποτονικό με τους επενδυτές να παραμένουν επιφυλακτικοί και τις μετοχικές τιμές να δέχονται πιέσεις από την πτώση των μετοχών της McDonald's μετά την είδηση ότι η πρώτη εξέταση για κρούσμα τρελής αγελάδας στον Καναδά βγήκε θετική.

Η μετοχή της McDonald's υποχώρησε ενδοσυνεδριακά περισσότερο από 5%. Αντίθετα, τα θετικά αποτελέσματα της Home Depot, του μεγαλύτερου στον κόσμο ομίλου λιανικής ειδών σπιτιού, στήριξαν τον κλάδο λιανικής και αναζωπύρωσαν τις ελπίδες ότι η καταναλωτική ζήτηση εξακολουθεί να υφίσταται.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι επενδυτές ανέμεναν επίσης τα αποτελέσματα του τεχνολογικού κολοσσού Hewlett-Packard, που επρόκειτο να ανακοινωθούν μετά το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) έχασε συνολικά 2,03 μονάδες, ποσοστό 0,02%, φθάνοντας στις 8.491,36 μονάδες. Με απώλειες 1,68 μονάδων, ποσοστό 0,11%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.491,09 μονάδες.

Οι δείκτες 300 & 50

Οι πανευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με άνοδο 0,3% και αμετάβλητος αντίστοιχα, με τον πρώτο δείκτη να βρίσκεται περίπου 22% πάνω από τα χαμηλά επίπεδα της εξαετίας, στα οποία είχε υποχωρήσει προσωρινά στα μέσα του Μαρτίου.

Εμπειρογνώμονες της αγοράς εκτιμούν ότι οι αγορές θα περάσουν δύσκολες ημέρες λόγω των συναλλαγματικών εξελίξεων των φτωχών οικονομικών στατιστικών που ανακοινώνονται στην Ευρώπη.

Οι ίδιοι κύκλοι, ωστόσο, αισιοδοξούν πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων της τον επόμενο μήνα σε μια προσπάθεια τόνωσης της οικονομίας της Ευρωζώνης.

Χρηματιστές τόνισαν πως η ευρωπαϊκή αγορά αρχίζει σιγά σιγά να συνηθίζει στην ιδέα ενός ισχυρού ευρώ που θα έχει διάρκεια γι' αυτό και προσπαθεί να τοποθετηθεί κατάλληλα, εγκαταλείποντας τις κυκλικές μετοχές (αυτοκίνητα, κεφαλαιουχικά αγαθά) για να μεταφέρουν κεφάλαια σε τομείς όπως αυτός της λιανικής.

Οι πιο δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν των: Roche (+4,2%), Deutsche Telekom (+2%), Diageo (+2,3%), Tesco (+2%), Axa (-1,9%), Aegon (-1,45%).

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα